Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στους εξαρτημένους και τον οργανισμό
Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στους εξαρτημένους και τον οργανισμό

Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στους εξαρτημένους και τον οργανισμό

  • June 23, 2010
  • 0 Likes
  • 13 Views
  • 0 Comments

Δελτίο Τύπου. Η όξυνση των πολύπλευρων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εξαρτημένοι και οι οικογένειές τους λόγω της οικονομικής κρίσης ήταν το βασικό θέμα της συνέντευξης Τύπου που έδωσε σήμερα στην Αθήνα το ΚΕΘΕΑ.

Η κρίση εντείνει τα προβλήματα χρήσης ουσιών, ψυχικής υγείας και κοινωνικού αποκλεισμού και αναμένεται να αυξήσει τις ανάγκες υποστήριξης των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΚΕΘΕΑ, η οικονομική κρίση μπορεί να επιβαρύνει την ψυχική και σωματική υγεία των χρηστών, να ενισχύσει την εξάρτηση και την παραβατική συμπεριφορά και να εντείνει τον εξαθλίωση και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Οι πρώτες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης είναι ήδη εμφανείς σε όσους  βρίσκονται στη φάση της κοινωνικής επανένταξης, καθώς η ενσωμάτωση στην αγορά εργασίας γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη, ακόμα και για αυτούς που διαθέτουν υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο και εργασιακή εμπειρία. 

Την ίδια στιγμή, όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ, η οικονομική κρίση συρρικνώνει τις υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και επιτείνει τα προβλήματα των φορέων.  Η προσέλευση σε όλες τις μονάδες του ΚΕΘΕΑ παραμένει υψηλή τα τελευταία χρόνια, αλλά οι προσλήψεις στον οργανισμό έχουν «παγώσει» από το 2006, η κρατική επιχορήγηση παραμένει στάσιμη και η γραφειοκρατία καθυστερεί τις διαδικασίες στέγασης των νέων μονάδων.

Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Χ. Πουλόπουλος: «Οι πόροι που εξοικονομούνται σήμερα με τις περικοπές, αύριο θα καταβληθούν πολλαπλάσιοι, επειδή οι εξαρτημένοι θα συνεχίσουν να απασχολούν τα συστήματα δημόσιας υγείας και επιβολής του νόμου αλλά και να απέχουν από την παραγωγική διαδικασία. Συγχρόνως στερείται από χιλιάδες νέους ανθρώπους και τις οικογένειές τους η δυνατότητα διεξόδου από το πρόβλημα». Επιπλέον, οι εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ επεσήμαναν τη συνεχιζόμενη απουσία εθνικού σχεδίου δράσης για τα ναρκωτικά και τις επιπτώσεις της στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Οι εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ ζήτησαν την ενίσχυση των οργανισμών θεραπείας και παρουσίασαν σειρά μέτρων για τη διασύνδεση των φορέων αντιμετώπισης των εξαρτήσεων και για την ανάπτυξη προγραμμάτων και υπηρεσιών, προσαρμοσμένων στις νέες ανάγκες. Ανέφεραν επίσης ότι το ΚΕΘΕΑ προχωράει σε αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του με στόχο τη συγκράτηση του κόστους, την καλύτερη αξιοποίηση των πόρων, την αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών, τη βελτίωση της προσπελασιμότητάς τους και την ταχύτερη εξυπηρέτηση των ανθρώπων που έχουν ανάγκη.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ Γεράσιμος Νοταράς η αναδιοργάνωση έχει ξεκινήσει ήδη στην Αττική με την εντατικοποίηση της παροχής υπηρεσιών στο ιστορικό κέντρο (πρόγραμμα προσέγγισης χρηστών στο δρόμο και λειτουργία Κέντρου Κοινοτικής Παρέμβασης στα Εξάρχεια), τη δημιουργία νέων σημείων επαφής με το δίκτυο υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ σε διαφορετικές περιοχές της Αθήνας (Ίλιον, Ελληνικό, Χολαργός) και την ενίσχυση των προγραμμάτων για εργαζόμενους χρήστες αλλά και απεξάρτησης από το αλκοόλ, τα τυχερά παιχνίδια και το διαδίκτυο

Το ΚΕΘΕΑ εντατικοποιεί επίσης τις συνεργασίες με την τοπική αυτοδιοίκηση για την οικονομική και κοινωνική στήριξη νέων μονάδων, χάρη στην έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να ανταποκριθεί σε αιτήματα για νέες υπηρεσίες από διάφορες περιοχές της χώρας (Χανιά, Ελευσίνα, Ίλιο, Ρόδο, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Γιάννενα). Παρόλα αυτά η ανταπόκριση στις νέες ανάγκες προϋποθέτει την οικονομική στήριξη του ΚΕΘΕΑ και την έγκριση νέων προσλήψεων, κυρίως προσωπικού «πρώτης γραμμής», που στελεχώνει τα προγράμματα προσέγγισης χρηστών στο δρόμο, τις παρεμβάσεις στα σωφρονιστικά καταστήματα και τις μονάδες άμεσης πρόσβασης.

Σε σχέση με την κοινωνική επανένταξη οι εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ αναφέρθηκαν σε νέες μορφές ενσωμάτωσης στην αγορά εργασίας, με τη δημιουργία αυτοδιαχειριζόμενων οργανισμών και κοινωνικών επιχειρήσεων, την ανάπτυξη ενός συστήματος άμεσης πληροφόρησης για νέες θέσεις εργασίας, σε συνεργασία με εργοδοτικούς φορείς, καθώς και με προγράμματα ενημέρωσης της κοινής γνώμης αλλά και των συνδικαλιστικών και εργοδοτικών φορέων.

Πηγή: Τμήμα Ενημέρωσης ΚΕΘΕΑ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline