Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Οι γαρίδες πηγαίνουν … παντού!
Οι γαρίδες πηγαίνουν … παντού!

Οι γαρίδες πηγαίνουν … παντού!

  • July 27, 2010
  • 0 Likes
  • 12 Views
  • 0 Comments

Σαν θρεπτική τροφή οι γαρίδες καταναλώνονται από τους Έλληνες από αρχαιοτάτων χρόνων. Ανήκουν στην κατηγορία των μαλακόστρακων όπως τα καβούρια, οι καραβίδες και οι αστακοί.

Σημείο που δείχνει τη φρεσκότητα των γαρίδων είναι οι αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια όταν είναι ακόμη ζωντανές. Ένας άλλος τρόπος να καταλάβουμε αν οι γαρίδες είναι φρέσκες, είναι πριν τις αγοράσουμε να τις πιάσουμε το χέρι μας.

Αν μας δώσουν ένα αίσθημα ζέστης σημαίνει ότι πρέπει να αποφύγουμε την αγορά τους.

Εάν γλιστρούν και έχουν σφιχτή σάρκα είναι δείγμα ότι οι γαρίδες είναι ολόφρεσκες. Το μεγαλύτερο είδος γαρίδας είναι «η γάμπαρη» που φτάνει και τα 23 εκατοστά σε μήκος και είναι πάρα πολύ γευστική.

Τη συναντάμε σε διάφορες παραλλαγές στην κουζίνα. Μαγειρεύονται στον ατμό ή στο ζεστό αλατισμένο νερό. Τη βρίσκουμε ανακατεμένη σε ωραίες σαλάτες, σε πίτες, σε ομελέτες ή σε πιλάφι, γίνονται πανέ ή σαγανάκι. Οι γαρίδες είναι πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και δεν αυξάνουν την τιμή της χοληστερίνης όπως παλιά πιστεύαμε. Έχουν φώσφορο και ασβέστιο.

Έχουν όμως και αλλεργιογόνες ουσίες και δεν πρέπει να καταναλώνονται από άτομα αλλεργικά που γνωρίζουν ότι έχουν πρόβλημα με τις γαρίδες.

Γευστικές σαλάτες με γαρίδες, μπορούν να γίνουν με τα εξής υλικά:

•    Γαρίδες με άλλα θαλασσινά, κάππαρη, ελιές και μαϊντανό, χτυπημένο λαδόξιδο, αλάτι και πιπέρι. 

•    Γαρίδες με μαγιονέζα ψιλοκομμένο μαρούλι, και λίγο χυμό ντομάτας.

•    Γαρίδες με χρωματιστά λαχανικά όπως η σγουρή σαλάτα (σε διάφορα χρώματα). Ανάμεσα στα φύλλα της σαλάτας προσθέτουμε μαϊντανό, χαβιάρι και μπρίκι. Περιχύνουμε με λαδολέμονο και χοντρό αλάτι.

•    Γαρίδες με ψιλοκομμένο άνηθο – μαϊντανό και ασπράδια αβγών. Περιχύνουμε με μουστάρδα και λαδολέμονο.

Επιμέλεια θέματος διασκευή: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline