Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Οι ασθένειες των ταξιδιωτών διαφέρουν ανά φύλο
Οι ασθένειες των ταξιδιωτών διαφέρουν ανά φύλο

Οι ασθένειες των ταξιδιωτών διαφέρουν ανά φύλο

  • March 8, 2010
  • 0 Likes
  • 11 Views
  • 0 Comments

Τα ταξίδια, ιδίως τα μακρινά, μπορεί να αρρωστήσουν τον καθένα, όμως μια νέα ελβετική επιστημονική έρευνα έρχεται να διαπιστώσει ότι άνδρες και γυναίκες, όταν ταξιδεύουν, τείνουν να εμφανίσουν ή να κολλήσουν διαφορετικές ασθένειες. Οι γυναίκες, για παράδειγμα, είναι πιο επιρρεπείς στα στομαχικά προβλήματα, ενώ οι άνδρες έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης πυρετού και μόλυνσης από σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες.

Η μελέτη, που κάλυψε περίπου 59.000 ταξιδιώτες και των δύο φύλων, μεταξύ των ετών 1997 – 2007, έγινε από ερευνητές του Κέντρου Ταξιδιωτικής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Ζυρίχης υπό τη δρ. Πατρίτσια Σλεγκενχάουφ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Clinical Infectious Diseases” (Κλινικές Μολυσματικές Ασθένειες), σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ.

Όπως διαπιστώθηκε, οι γυναίκες, πιο συχνά από τους άνδρες (σε ποσοστό 13% έως 39%), παθαίνουν διάρροια και άλλα γαστρεντερολογικά προβλήματα, όπως δυσκοιλιότητα και πόνους στην κοιλιά, καθώς επίσης κρυολογήματα και μολύνσεις του ουρολογικού συστήματος, ενώ ο οργανισμός τους εμφανίζει περισσότερες παρενέργειες στα φάρμακα που λαμβάνονται προληπτικά (π.χ. κατά της ελονοσίας).

Από την πλευρά τους, οι άνδρες εμφανίζουν συχνότερα πυρετό, ενώ μολύνονται πιο εύκολα από τσιμπήματα κουνουπιών και άλλων εντόμων, έχοντας έτσι μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν ελονοσία ή δάγκειο πυρετό. Είναι επίσης πιθανότερο, σε σχέση με τις γυναίκες, να αρρωστήσουν από το μεγάλο υψόμετρο στα βουνά και να πάθουν κρυοπαγήματα.

Η έρευνα, που επιτρέπει στους ταξιδιώτες να προετοιμαστούν καλύτερα για το επόμενο ταξίδι τους από ιατρο-φαρμακευτικής πλευράς (π.χ. τα φάρμακα κατά της διάρροιας είναι πολύ πιο αναγκαία σε μια γυναίκα και τα αντικουνουπικά σε ένα άνδρα!), επισημαίνει ότι δεν είναι σαφείς οι λόγοι για τις διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα, αναφορικά με τις ταξιδιωτικές αρρώστιες.

Μια εξήγηση για την προτίμηση των επικίνδυνων κουνουπιών-φορέων μολυσματικών ασθενειών στους άνδρες είναι ότι οι τελευταίοι ιδρώνουν περισσότερο από τις γυναίκες και οι εκκρίσεις του σώματός τους προσελκύουν τα έντομα. Από την άλλη, σύμφωνα με τους ερευνητές, ίσως οι γυναίκες είναι πιο ευπαθείς στα γαστρεντερολογικά προβλήματα. Όσο για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, οι άνδρες είναι πιθανότερο να αναζητήσουν μια άγνωστη συντροφιά σε ένα ταξίδι τους, παρά μια γυναίκα.

Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση: www.journals.uchicago.edu

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline