Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Οδηγός υποστήριξης σε καρδιακή ανακοπή
Οδηγός υποστήριξης σε καρδιακή ανακοπή

Οδηγός υποστήριξης σε καρδιακή ανακοπή

  • October 29, 2010
  • 0 Likes
  • 27 Views
  • 0 Comments

Ένα πρωτοποριακό ηλεκτρονικό οδηγό Εκμάθησης Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ), ο οποίος, εκπαιδεύοντας τον απλό πολίτη, μπορεί να συμβάλει στη διάσωση ζωών, έχει δημιουργήσει ομάδα πληροφορικών, νοσηλευτών και γιατρών από τα νοσοκομεία Τρικάλων και Νέας Ιωνίας.


O οδηγός, που έχει τη μορφή CD-ROM, σχεδιάστηκε για να παρέχει γνώσεις Βασικής Υποστήριξης της Ζωής σε ενήλικες, σύμφωνα με τις τελευταίες (2005) κατευθυντήριες οδηγίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο από επαγγελματίες υγείας όσο και από απλούς πολίτες.

«Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή, το οποίο, με τη χρήση πολυμέσων, προσπαθεί να μεταλαμπαδεύσει στο χρήστη τη χρήση της ΚΑΡΠΑ.  Ίσως και να είναι μοναδικό στον κόσμο, διότι πουθενά στη διεθνή βιβλιογραφία δεν συναντήσαμε κάτι αντίστοιχο. Το λογισμικό του προγράμματος αναπτύχθηκε, μετά από επίπονη καθημερινή εργασία, που ξεκίνησε το 2007», αναφέρει ο νοσηλευτής στο νοσοκομείο Τρικάλων, υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών και εμπνευστής της ιδέας για τη δημιουργία του ηλεκτρονικού οδηγού, Ιωάννης Ζάντζος.

Το πρόγραμμα εξηγεί στο χρήστη ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν σε περίπτωση αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής (ΑΚΑ), γιατί, και πώς πρέπει να γίνουν, ενώ τονίζονται τα σημεία προσοχής. Το λογισμικό παρέχει στο χρήστη τη δυνατότητα εύκολης μετάβασης σε οποιοδήποτε σημείο εντός του προγράμματος, ενώ ο χρήστης μπορεί να επαναλάβει όποιο τμήμα (σελίδα) του θεωρεί πως δεν κατανόησε.

Ακόμη, το εκπαιδευτικό λογισμικό φροντίζει να πληροφορεί το χρήστη για την πρόοδό του, αξιολογώντας τον μέσω των ενσωματωμένων διαδραστικών ασκήσεων αυτοαξιολόγησης και προτρέποντάς τον, ταυτόχρονα, να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες, που θα βελτιώσουν τις όποιες πιθανές αδυναμίες του.

«Σημαντικό πλεονέκτημα του εκπαιδευτικού CD-ROM, ως λογισμικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για εξ αποστάσεως εκπαίδευση, είναι η δυνατότητα που παρέχει στο χρήστη να επιλέξει τον τόπο, το χρόνο και το ρυθμό μελέτης που ο ίδιος επιθυμεί. Τελικά, η εφαρμογή είναι εύχρηστη, ενδιαφέρουσα, μη κουραστική για το χρήστη και ταυτόχρονα αποτελεί μία προσέγγιση διαφορετική από το βίντεο. Σε περίπτωση που βρεθεί χρηματοδότης, θα μπορούσε να διανεμηθεί δωρεάν σε σχολεία, ΑΕΙ και ΤΕΙ, σε νομαρχίες ακόμη και μαζί με εφημερίδες και να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο για το απλό πολίτη, καθώς θα του έχει δώσει τις γνώσεις για να κάνει ΚΑΡΠΑ, όταν χρειαστεί» αναφέρει ο κ Ζάντζος.

Εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στη δημιουργία αυτού του οδηγού, ο κ. Ζάντζος αναφέρει: «Σε ενήλικα άτομα που παρουσιάζουν στεφανιαία νόσο, πάνω από 60% των θανάτων οφείλεται στην αιφνίδια καρδιακή ανακοπή. Στην Ευρώπη, κάθε χρόνο, η αιφνίδια καρδιακή ανακοπή σχετίζεται με 700.000 άτομα, αποτελώντας μία από τις κύριες αιτίες θανάτου.

Από τα θύματα της αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής, ένα ποσοστό περίπου 40% έχει κοιλιακή μαρμαρυγή. Στην περίπτωση αυτή, αναφέρεται ότι, η άμεση έναρξη καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης μπορεί να διπλασιάσει, ακόμη να τριπλασιάσει, την πιθανότητα επιβίωσης. Γίνεται κατανοητό ότι, η γρήγορη αντιμετώπιση, από κάποιον παρευρισκόμενο, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο για την επιβίωση του πάσχοντα και την τελική έκβαση. Στην αναγκαιότητα παροχής βοήθειας από κάποιον παρευρισκόμενο συνηγορεί επιπρόσθετα το μεγάλο ποσοστό των εξονοσοκομειακών καρδιακών ανακοπών- περίπου 80%- που συμβαίνουν στο σπίτι ή σε ιδιωτικούς χώρους».

Στην ομάδα που εργάστηκε για τη δημιουργία του ηλεκτρονικού οδηγού, εκτός από τον κ. Ζάντζο μετείχαν: ο μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, Χρήστος Γκουμόπουλος, η αναπληρώτρια διευθύντρια το νοσοκομείου Τρικάλων, αναισθησιολόγος, Ελένης Πολύζου, ειδικευόμενης αναισθησιολογίας στο νοσοκομείο Νέας Ιωνίας, Δήμητρα Πόλκου, ο προϊστάμενος χειρουργείου στο νοσοκομείο Τρικάλων, Νικόλαος Λεβέντης και η βιοπαθολόγος, επιμελήτρια Β΄ στο ίδιο νοσοκομείο, Αικατερίνη Κατσούλη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline