Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Ναι στη καθημερινή άσκηση στα άτομα τρίτης ηλικίας
Ναι στη καθημερινή άσκηση στα άτομα τρίτης ηλικίας

Ναι στη καθημερινή άσκηση στα άτομα τρίτης ηλικίας

  • October 27, 2010
  • 0 Likes
  • 23 Views
  • 0 Comments

Γυμναστική με βαράκια συνιστά στα άτομα τρίτης ηλικίας ο διάσημος καθηγητής του Πανεπιστημίου Jyvaskyla (Γιουβάσκουλε) της Φινλανδίας, Πάαβο Κόμι, ο οποίος αναγορεύτηκε σήμερα επίτιμος διδάκτορας του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ.

Μπορεί ένα γερό μυοσκελετικό σύστημα να χτίζεται από τη νεαρή ηλικία όμως ποτέ δεν είναι αργά. Ακόμη και όταν κάποιος αρχίσει να αθλείται κατά την τρίτη ηλικία μπορεί να δει τα οφέλη της φυσικής δραστηριότητας καθώς η ενδυνάμωση της μυικού συστήματος θα τον προστατέψει από τα κατάγματα των οστών.

Όπως εξηγεί ο κ. Κόμι, με το γήρας αποδυναμώνεται το νευρικό και το μυοσκελετικό σύστημα του ανθρώπου και συχνά τα ηλικιωμένα άτομα πέφτουν και παθαίνουν κατάγματα.

«Με το γήρας όλα αλλάζουν στον ανθρώπινο οργανισμό. Και φυσικά αλλάζει και η λειτουργία του νευρομυϊκού συστήματος, μειώνεται η κινητικότητα και οι άνθρωποι συχνά πέφτουν και σπάνε τα κόκαλά τους. Υπάρχουν πολλές μελέτες σχετικά με τη γήρανση και τα κατάγματα οστών από τις οποίες προκύπτει ότι η αιτία των καταγμάτων δε σχετίζεται με τα οστά αλλά με τη λειτουργία του νευρομυϊκού συστήματος, το οποίο όταν εξασθενεί αδυνατεί να οργανώσει τη λειτουργία των μυών με συνέπεια οι μύες να μη μπορούν να συγκρατούν τα οστά. Επομένως η ενδυνάμωση του νευρομυϊκού συστήματος με καθημερινή άσκηση και φυσική δραστηριότητα προστατεύει από τα κατάγματα» επισημαίνει ο κ. Κόμι.

Τι είδους όμως πρέπει να είναι αυτή η φυσική δραστηριότητα; Σίγουρα όχι σπριντ και πολλαπλά άλματα, μπορεί όμως να είναι άσκηση με βάρη, κολύμπι, περπάτημα ακόμη και προπόνηση αντοχής, επισημαίνει ο κ. Κόμι, ο οποίος είναι ένας από τους κύριους ομιλητές συμποσίου που διοργανώνει σήμερα το ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ με στόχο την ενημέρωση για θέματα μυοσκελετικά και την επίδραση τους στην κίνηση του ανθρώπου σε ευρύ ηλικιακό φάσμα.

Ο Πάαβο Κόμι διετέλεσε καθηγητής εργοφυσιολογίας (1980-1990) και καθηγητής βιοκινητικής (1990-2004) στο Τμήμα Βιολογίας και Φυσικής Δραστηριότητας του Πανεπιστημίου Jyvaskyla της Φινλανδίας και είναι πρόεδρος (1979-2004) και ομότιμος καθηγητής του Τμήματος μέχρι σήμερα. Στο ίδιο τμήμα υπήρξε ιδρυτής και Διευθυντής του Κέντρου Νευρομυϊκού Ελέγχου (1997-2007), που είναι ένα από τα μεγαλύτερα εργαστήρια βιοκινητικής στην Ευρώπη.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη βιοκινητική και το νευρομυϊκό έλεγχο. Τιμήθηκε με το βραβείο έρευνας Philip Noel Baker (ICSSPE), καθώς και με πληθώρα άλλων επιστημονικών βραβείων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline