Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Νέο τεστ αίματος θα αποκαλύπτει την ηλικία μας
Νέο τεστ αίματος θα αποκαλύπτει την ηλικία μας

Νέο τεστ αίματος θα αποκαλύπτει την ηλικία μας

  • December 9, 2010
  • 0 Likes
  • 24 Views
  • 0 Comments

Ολλανδοί ερευνητές ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο κατά προσέγγιση υπολογισμού της ηλικίας ενός ανθρώπου, με βάση την ανάλυση δείγματος από το αίμα του, μια τεχνική που, μεταξύ άλλων, μπορεί να προσφέρει πολύτιμα στοιχεία στις εγκληματολογικές υπηρεσίες της αστυνομίας.

Οι επιστήμονες του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου Έρασμος του Ρότερνταμ, υπό τον μοριακό βιολόγο-εγκληματολόγο Μάνφεντ Κάιζερ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό “Current Biology”, σύμφωνα με τις βρετανικές «Ιντιπέντεντ» και «Ντέιλι Μέιλ», καθώς επίσης τα “Science” και “Nature”, ευελπιστούν ότι η νέα μέθοδος θα μπορεί να αποκαλύψει κατά προσέγγιση την ηλικία ενός υπόπτου από μια σταγόνα αίματός του που μπορεί να έχει πέσει στη σκηνή του εγκλήματος ή μπορεί να βοηθήσει στην αναγνώριση παραμορφωμένων θυμάτων από φυσικές καταστροφές.

Μάλιστα η νέα τεχνική φαίνεται να έχει αποτελέσματα ακόμα και σε αποξεραμένες κηλίδες αίματος εδώ και ενάμιση χρόνο, ενώ μελλοντικά θα μπορούσε να βελτιωθεί κι άλλο, ώστε να επιτρέψει την ανάλυση δειγμάτων αίματος ξεραμένου εδώ και πολλά χρόνια, κάτι που θα μπορούσε να ρίξει φως σε άλυτες υποθέσεις περασμένων δεκαετιών. Μέχρι σήμερα, οι αρμόδιες υπηρεσίες χρειάζονται δόντια, οστά ή άλλα μέρη του σώματος για να εκτιμήσουν την ηλικία ενός υπόπτου.

Προηγούμενες προσπάθειες για τον υπολογισμό της ηλικίας μέσω ανάλυσης του DNA είχαν αποτύχει. Το νέο τεστ αξιοποιεί ένα χαρακτηριστικό των κυττάρων-Τ του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού, τα οποία παίζουν καθοριστικό ρόλο στον εντοπισμό «εισβολέων» στο σώμα. Τα κύτταρα-Τ περιέχουν μικρά τμήματα DNA που μειώνονται με σταθερό ρυθμό, όσο μεγαλώνει ένας άνθρωπος και είναι αυτά που μετρά το νέο τεστ.

Οι Oλλανδοί επιστήμονες έκαναν πειράματα με δείγματα αίματος περίπου 200 ατόμων ηλικίας από λίγων ημερών μέχρι 80 ετών. Ανέφεραν ότι, προς το παρόν, η μέθοδός τους έχει ακρίβεια με απόκλιση περίπου εννέα ετών, μεγαλύτερη πάντως από κάθε άλλη υπάρχουσα μέθοδο και αρκετή για να περιοριστεί δραστικά η λίστα των υπόπτων για ένα έγκλημα (κατ’ αρχήν αν πρόκειται για άτομο νεαρής ή προχωρημένης ηλικίας). Πριν η νέα ανάλυση χρησιμοποιηθεί από τις εγκληματολογικές υπηρεσίες, αρκετές από τις οποίες ήδη έχουν δείξει ενδιαφέρον, θα πρέπει προηγουμένως να επιβεβαιωθεί από δύο ανεξάρτητα επιστημονικά εργαστήρια.

Η ίδια ολλανδική ερευνητική ομάδα έχει ήδη δημιουργήσει ένα πρωτοποριακό τεστ DNA που βρίσκει αν ένας άνθρωπος έχει καστανά ή γαλανά μάτια, ενώ σε λίγους μήνες θα παρουσιάσει ένα ανάλογο γενετικό τεστ για το χρώμα των μαλλιών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline