Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Νέες τεχνικές αντιμετώπισης της πρεσβυωπίας
Νέες τεχνικές αντιμετώπισης της πρεσβυωπίας

Νέες τεχνικές αντιμετώπισης της πρεσβυωπίας

  • June 3, 2010
  • 0 Likes
  • 25 Views
  • 0 Comments

Νέες τεχνικές για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας οι οποίες αναπτύσσονται στο Κέντρο Πρεσβυωπίας Κρήτης αναμένεται σε ένα χρόνο να είναι διαθέσιμες σε όλους τους οφθαλμιάτρους που ασχολούνται με τη διαθλαστική χειρουργική.

Αν και η χειρουργική διόρθωση της πρεσβυωπίας δεν είχε σημειώσει σημαντική πρόοδο και τα αποτελέσματα των μέχρι σήμερα μελετών δεν ήταν ενθαρρυντικά, οι πειραματικές έρευνες που ξεκίνησαν πριν 5 χρόνια στο Κέντρο Πρεσβυωπίας Κρήτης είχαν εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής οφθαλμολογίας και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Ιωάννης Παλλήκαρης οι τεχνικές που εφαρμόζονται στο Κέντρο Πρεσβυωπίας Κρήτης είναι: οι νέοι προσαρμοστικοί φακοί πρεσβυωπίας, που μιμούνται την φυσιολογική λειτουργία του οφθαλμού και τοποθετούνται μέσα στο οφθαλμό, τα ενδοκερατοειδικά ενθέματα- μινιατούρες φακών από βιολογικά υλικά, που μοιάζουν με μικρό λέπι ψαριού και τοποθετούνται μέσα στον κερατοειδή, και οι τεχνικές ψευδοπροσαρμογής είτε με Laser στον κερατοειδή, είτε με πολυεστιακούς ενδοφακούς.

Οι τεχνικές αυτές βρίσκονται στο αρχικό στάδιο εφαρμογής σε κλινικό επίπεδο και παρουσιάστηκαν στο 43ο Πανελλήνιο Οφθαλμολογικό Συνέδριο το οποίο έγινε στη Θεσσαλονίκη.

«Οι έρευνες στηρίζονται στις νέες τεχνολογίες και στο προφίλ των υποψηφίων ασθενών. Και για τις τρεις περιπτώσεις τεχνικών που εφαρμόζονται υπάρχουν πρωτόκολλα εξέλιξης. Σε κάθε ένα από αυτά ανήκουν 50-60 ασθενείς. Σε μερικά υπάρχει παρακολούθηση τριών χρόνων και οι ασθενείς είναι εξαιρετικά ικανοποιημένοι. Δεν έχει σημασία αυτή καθαυτή η χειρουργική τεχνική, αλλά η διαδικασία επιλογής, που γίνεται πριν την εφαρμογή της στον κάθε ασθενή, γεγονός που απαιτεί εξειδικευμένη και προηγμένη τεχνολογία. Σε έναν 60χρονο, που είναι σε προστάδιο καταρράκτη επιλέγεται η αφαίρεση του φακού, έστω και εάν έχει ικανοποιητική μακρινή όραση. Αντικαθίσταται με ενδοφακό είτε πολυεστιακό είτε προσαρμοστικό, που αποκαθιστά για πάντα την πρεσβυωπία. Στα νεώτερα άτομα προτιμώνται οι αναστρέψιμες τεχνικές. Στα άτομα μεταξύ 45-60 τοποθετούνται ενδοκερατοειδικά ενθέματα, τα οποία μπορούν να αφαιρεθούν, χωρίς να επηρεάσουν την όραση και να αντικατασταθούν με έναν ενδοφακό, όταν προκύψει καταρράκτης», αναφέρει ο κ. Παλλήκαρης.

Να σημειωθεί ότι πάνω από το 70% των ανθρώπων χρησιμοποιεί το ένα μάτι για να βλέπει μακριά, συνήθως το δεξί, και το άλλο για να βλέπει κοντά.

«Με άλλα λόγια ένας που βλέπει καλά μακριά με το δεξί του μάτι και έχει 1,5-2 βαθμούς μυωπία στο αριστερό, είναι εκείνος, που δεν θα χρειασθεί ποτέ στη ζωή του γυαλιά πρεσβυωπίας, διότι με τα δύο μάτια ανοιχτά βλέπει πολύ καλά και μακριά και κοντά. Το 50% των τεχνικών που έχουμε σήμερα για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας έχει στόχο να δημιουργήσει αυτήν τη συνθήκη, με άλλα λόγια να κάνουμε μυωπικό το αριστερό μάτι» εξηγεί ο κ. Παλλήκαρης.

Πηγή:  ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline