Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Μικροχειρουργικές επεμβάσεις στο εσωτερικό των αρθρώσεων με μικροκάμερα
Μικροχειρουργικές επεμβάσεις στο εσωτερικό των αρθρώσεων με μικροκάμερα

Μικροχειρουργικές επεμβάσεις στο εσωτερικό των αρθρώσεων με μικροκάμερα

  • March 15, 2010
  • 0 Likes
  • 16 Views
  • 0 Comments

Λεπτές και εξειδικευμένες μικροχειρουργικές επεμβάσεις στο εσωτερικό των αρθρώσεων γίνονται πλέον με μικρές τομές και εισβίβαση μικροκάμερας και εργαλείων 1,9 – 4 χιλιοστών. Αυτές οι προηγμένες διαγνωστικές και χειρουργικές τεχνικές, που μέχρι πρόσφατα είχαν εφαρμογή στο γόνατο, εφαρμόζονται πλέον και τον ώμο και στις υπόλοιπες αρθρώσεις, όπως του αγκώνα, του καρπού, του ισχίου και της ποδοκνημικής.

Με τις νέες διαγνωστικές και χειρουργικές δυνατότητες, που προσφέρει η τεχνική της αρθροσκόπησης δίνεται η δυνατότητα του άμεσου ελέγχου μιας άρθρωσης, ώστε ο ορθοπαιδικός χειρουργός να έχει σαφή εικόνα της κλινικής κατάστασης και να εφαρμόσει έτσι έγκαιρη θεραπεία πριν η φθορά, που ενδεχόμενα υπάρχει μετά από ένα τραυματισμό, προχωρήσει σε σημείο, που να καθιστά δύσκολη και επώδυνη την επέμβαση. Επίσης χάρη στην εξέλιξη της αρθροσκοπικής χειρουργικής μπορεί να γίνει και εγχείρηση της τραυματισμένης ή προβληματικής άρθρωσης χωρίς τη δημιουργία μεγάλου χειρουργικού τραύματος.

Σήμερα οι αρθροσκοπικές επεμβάσεις καλύπτουν το 30% – 40% του συνόλου των ορθοπαιδικών επεμβάσεων. Τα επιτεύγματα της τεχνολογίας έδωσαν τη δυνατότητα στους ορθοπαιδικούς χειρουργούς να αρθροσκοπούν πλέον σήμερα όλες σχεδόν τις αρθρώσεις του ανθρωπίνου σώματος και με τη βοήθεια μικροεργαλείων να πραγματοποιούν λεπτές και εξειδικευμένες μικροχειρουργικές επεμβάσεις στο εσωτερικό τους. Οι επεμβάσεις αυτές έχουν πλειάδα πλεονεκτημάτων, όπως εύκολη, ανώδυνη και ταχεία μετεγχειρητική πορεία, ελάχιστη παραμονή στο νοσοκομείο, μηδενισμό σχεδόν μετεγχειρητικών φλεγμονών, ελαχιστοποίηση του κόστους νοσηλείας και ταχύτατη επαναφορά των ασθενών στις εργασιακές δραστηριότητες. Ιδιαίτερο επίτευγμα των τελευταίων ετών είναι η εμφύτευση ομόλογων χονδροκυττάρων σε ασθενείς με απώλεια αρθρικού χόνδρου και αποφυγή έτσι μελλοντικής οστεοαρθρίτιδας.

Οι προηγμένες τεχνικές της αρθροσκόπησης παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν στην 8η αρθροσκοπική ημερίδα, που διοργανώνουν οι Α΄ και Β΄ Ορθοπαιδικές Κλινικές του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης που έγινε στις 27 Φεβρουαρίου 2010 στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου.

Πηγή:   ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline