Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Μητρικός θηλασμός και οικονομική κρίση
Μητρικός θηλασμός και οικονομική κρίση

Μητρικός θηλασμός και οικονομική κρίση

  • December 3, 2010
  • 0 Likes
  • 14 Views
  • 0 Comments

Το μητρικό γάλα είναι πάντα διαθέσιμο, εύχρηστο αποστειρωμένο και σε ιδανική θερμοκρασία. Ο θηλασμός κάνει τη ζωή της μητέρας πιο εύκολη, συντομεύει τα νυχτερινά ξυπνήματα και συμφέρει στην εποχή της οικονομικής κρίσης, μια και εκτιμάται ότι το γάλα σε σκόνη θα στοιχίσει, ετησίως, στην οικογένεια τουλάχιστον 2.500 ευρώ.

Τα παραπάνω επισήμανε η πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας, βοηθός μητρότητας και σύμβουλος θηλασμού του Διεθνούς Συνδέσμου Θηλασμού, Κατερίνα Μιχαηλίδου, μιλώντας στο Aθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, με αφορμή την ομιλία της στο 10ο Συμπόσιο Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας, που διοργανώνεται σήμερα Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας Ηπατολογίας και Διατροφής σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Η κ. Μιχαηλίδου καταρρίπτει στην εισήγηση που έχει ως θέμα “Τεχνικές θηλασμού-Μύθοι και πραγματικότητα” μύθους που επικρατούν γύρω από τον μητρικό θηλασμό και δημιουργούν προσκόμματα στην εδραίωση της γαλουχίας. Στην Ελλάδα, το 75 με 80% των γυναικών ξεκινάν να θηλάζουν, ωστόσο στη συνέχεια το ποσοστό αυτό πέφτει γύρω στο 4 με 8%.

Όπως επισημαίνει, δεν ισχύει ότι οι συχνοί θηλασμοί οδηγούν σε φτωχή παραγωγή γάλακτος, αδύναμο αντανακλαστικό έκκρισης του γάλακτος και ανεπιτυχή θηλασμό. Αντίθετα, για να εδραιωθεί η γαλουχία χρειάζεται συχνή διέγερση του στήθους, που λειτουργεί με τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης.

Παράλληλα, τονίζει ότι το νεογέννητο θηλάζει περίπου 12 φορές το 24ωρο. Η σίτιση κάθε τρεις με τέσσερις ώρες ισχύει για τα μωρά που τρέφονται με γάλα σε σκόνη, ενώ αν εφαρμοστεί σε μωρά που θηλάζουν οδηγεί σε μείωση της παραγωγής.

Επιπλέον, η κ. Μιχαηλίδου τονίζει ότι τον πρώτο καιρό, που θεωρείται περίοδος εκμάθησης του θηλασμού, το μωρό μπορεί να κάθεται αρκετή ώρα στο στήθος. Μετά τις 6 έως 9 εβδομάδες, οπότε και εδραιώνεται η γαλουχία, ο χρόνος μειώνεται.

Ανέφερε ότι το στήθος δεν λειτουργεί ως ρεζερβουάρ, οπότε δεν έχει βάση η άποψη ότι πρέπει να περάσει αρκετό χρονικό διάστημα μεταξύ των θηλασμών, για να έχει τον χρόνο να ξαναγεμίσει. Αντίθετα, όταν γεμίζει το στήθος ο οργανισμός δίνει εντολή ότι δεν χρειάζεται να παραχθεί γάλα.

Σημείωσε ότι ο θηλασμός δεν είναι μόνο τροφή, το μωρό καταφεύγει στο στήθος και όταν χρειάζεται παρηγοριά.

Ανέφερε, επιπλέον, ότι η σύγχυση θηλών είναι υπαρκτό πρόβλημα και στην περίπτωση που το μωρό πρέπει να τραφεί και με μπιμπερό, η μητέρα χρειάζεται κατάλληλη υποστήριξη για να αποφευχθεί.

Η κ. Μιχαηλίδου υπογραμμίζει ότι δεν πρέπει να μπαίνουν περιορισμοί σε ένα φυσικό πράγμα, όπως ο μητρικός θηλασμός, ούτε να κρίνεται με βάση όσα ισχύουν για την σίτιση με μπιμπερό. Οι γυναίκες είναι ανάγκη να ενημερώνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, να αναζητούν τεκμηριωμένες πληροφορίες από ειδικούς και από φορείς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline ©