Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Με συνταγή γιατρού η απαγόρευση κινητού στο αυτοκίνητο
Με συνταγή γιατρού η απαγόρευση κινητού στο αυτοκίνητο

Με συνταγή γιατρού η απαγόρευση κινητού στο αυτοκίνητο

  • June 28, 2010
  • 0 Likes
  • 23 Views
  • 0 Comments

Οι γιατροί οφείλουν να ενημερώνουν τους ασθενείς να μην στέλνουν γραπτά μηνύματα ή να μιλάνε στο κινητό τους ενώ οδηγούν, με τον ίδιο τρόπο που τους συμβουλεύουν να μην καπνίζουν ή να φοράνε τη ζώνη ασφαλείας, σύμφωνα με δηλώσεις μίας γιατρού στην έγκυρη επιστημονική επιθεώρηση Ιατρική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας (New England Journal of Medicine).

“Ηρθε η ώρα να μιλήσουμε στους ασθενείς για την οδήγηση και τη διάσπαση της προσοχής”, λέει η δρ Εϊμι Σιπ του Ιατρικού Κέντρου Beth Israel Deaconess και της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ στη Βοστώνη.

Λίγες μόνο ώρες πριν από την κυκλοφορία του περιοδικού, η Επιτροπή Εμπορίου, Επιστήμης και Μεταφορών της αμερικανικής Γερουσίας ενέκρινε το νομοσχέδιο για την Πρόληψη της Οδήγησης με Διάσπαση Προσοχής, που θα προσφέρει κίνητρα στις πολιτείες όπου ισχύουν περιορισμοί κατά της απρόσεχτης οδήγησης.

Είναι αποδεδειγμένο το γεγονός ότι η απρόσεχτη οδήγηση προκαλεί χιλιάδες θανάτους και τραυματισμούς κάθε χρόνο“, είπε ο γερουσιαστής του Νιού Τζέρζι, Φρανκ Λότενμπεργκ.

Ο νόμος θα παρέχει ομοσπονδιακή χρηματοδότηση στις πολιτείες όπου ισχύουν απαγορεύσεις για τη χρήση κινητών και για την αποστολή γραπτών μηνυμάτων και θα απαιτεί από τον υπουργό Μεταφορών να θεσπίζει κανόνες για τη χρήση των ασύρματων συσκευών από τους οδηγούς εμπορικών οχημάτων.

Η Σιπ είπε ότι το να μην χρησιμοποιούν οι οδηγοί το κινητό στο αυτοκίνητο είναι ένα πολύ σημαντικό μέτρο ασφάλειας της υγείας.

Το να μην τους το ζητάμε και να μην ενημερώνουμε τους ασθενείς μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο είναι σαν να εκθέτουμε σε κίνδυνο εκείνους που ελπίζουμε να γιατρέψουμε“, έγραψε η Σιπ.

Η ίδια επικαλέστηκε τις όλο και περισσότερες ενδείξεις για τον κίνδυνο από τη χρήση κινητών στο δρόμο.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας εκτιμά ότι το 28% των τροχαίων στις ΗΠΑ (δηλαδή 1,6 εκατομμύριο) προκαλούνται από τη χρήση του κινητού.

Το πιο προφανές πρόβλημα είναι η αποστολή μηνυμάτων ή email.

Μελέτη του 2009 αποφάνθηκε ότι η αποστολή μηνυμάτων την ώρα της οδήγησης αυξάνει τον κίνδυνο ατυχήματος κατά 23 φορές.

Τουλάχιστον 28 αμερικανικές πολιτείες έχουν απαγορεύσει την αποστολή γραπτών μηνυμάτων την ώρα της οδήγησης.

Ωστόσο η Σιπ καλεί τους γιατρούς να λένε στους ασθενείς τους να μην μιλάνε στο κινητό την ώρα που οδηγούν και για να αντισταθούν στον πειρασμό να τα χρησιμοποιήσουν, στην ανάγκη μάλιστα, να τα κλειδώνουν στο πορτ μπαγκάζ.

Όπως είπε, μία έρευνα του 2006 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όταν μιλάει κάποιος στο κινητό την ώρα που οδηγεί, ακόμη κι αν χρησιμοποιεί hands-free, είναι εξίσου επικίνδυνο με το να οδηγεί μεθυσμένος.

“Στο 98% των ανθρώπων ο χρόνος αντίδρασης μειώνεται δραματικά”, είπε η Σιπ σε τηλεφωνική της συνέντευξη αφού προηγουμένως βεβαιώθηκε ότι ο δημοσιογράφος δεν οδηγεί την ώρα που της μιλάει. Η Σιπ είπε ότι το να μιλάει κάποιος με hands-free είναι πιο επικίνδυνο από το να συνομιλεί με κάποιον μέσα στο αυτοκίνητο.

Το να ακούς ραδιόφωνο ή μουσική δεν συνιστά τον ίδιο περισπασμό.

“Δεν μπορούμε να χαμηλώσουμε την ένταση σε κάποιον στο τηλέφωνο όπως μπορούμε να κάνουμε στο ραδιόφωνο. (Επίσης) δεν χρειάζεται να απαντάς στο ραδιόφωνο”, είπε η Σιπ.

Και συμπλήρωσε ότι οι γιατροί μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των ατυχημάτων που συνδέονται με τη χρήση κινητού, όπως ένας ασθενής είναι πιο εύκολο να κόψει το κάπνισμα, αν ο γιατρός του αφιερώσει τρία λεπτά για να του εξηγήσει τους κινδύνους από τη χρήση του καπνού.

Παρότι υπάρχουν πολλοί περισπασμοί για τους οδηγούς, περισσότεροι από 275 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν κινητό και το 81% αυτών το χρησιμοποιεί την ώρα που οδηγεί“, έγραψε η Σιπ.

Πηγή:  ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline