Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Μειώνεται το ποσοστό των καπνιστών στη Βουλγαρία
Μειώνεται το ποσοστό των καπνιστών στη Βουλγαρία

Μειώνεται το ποσοστό των καπνιστών στη Βουλγαρία

  • November 9, 2010
  • 0 Likes
  • 23 Views
  • 0 Comments

Σε σχετική ανακοίνωσή του το Βουλγαρικό Υπουργείο Υγείας επισημαίνει ότι το 56% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν έχουν καπνίσει τον τελευταίο μήνα. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το τελευταίο 12μηνο.

Το μεγαλύτερο ποσοστό μη καπνιστών, τον τελευταίο μήνα, καταγράφηκε μεταξύ ανθρώπων με προβλήματα ακοής ή όρασης (ποσοστό περίπου 62%).

Το 77% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει επαρκή πληροφόρηση για τις αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος, ενώ μικρότερα ποσοστά γνώσης των συνεπειών του καπνίσματος καταγράφονται μεταξύ ανθρώπων που ζουν σε απομονωμένες περιοχές (74%) και μεταξύ μελών μειονοτικών ομάδων (72%).

Ποσοστό λίγο μεγαλύτερο του 60% δήλωσε ότι θα συμμορφωθεί με την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους, ενώ λίγο υψηλότερο (68%) είναι το ποσοστό στήριξης της οδηγίας για απαγόρευση του καπνίσματος σε χώρους εργασίας.

Στο πλαίσιο της έρευνας διερευνήθηκε και η στάση των Βούλγαρων απέναντι σ’ έναν «εχθρό» της υγείας- όταν καταναλώνεται σε πολύ μεγάλες ποσότητες- το αλάτι. Ποσοστό άνω του 60% δήλωσε ότι γνωρίζει τις ενδεχόμενες συνέπειες από την υπερβολική χρήση αλατιού, ενώ το 22% δήλωσε πως γνωρίζει μεν ότι η υπερκατανάλωση μπορεί να έχει συνέπειες, χωρίς όμως να γνωρίζει τους ακριβείς κινδύνους.

Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση ναρκωτικών ουσιών, το 13,8% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει δοκιμάσει τέτοιου είδους ουσίες τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του, ενώ το 89% τονίζει πως δεν πρόκειται ούτε τώρα ούτε στο μέλλον να κάνει χρήση ναρκωτικών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline