Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Μεγαλώνει συνεχώς ο κατάλογος με τα απειλούμενα προς εξαφάνιση είδη ζώων
Μεγαλώνει συνεχώς ο κατάλογος με τα απειλούμενα προς εξαφάνιση είδη ζώων

Μεγαλώνει συνεχώς ο κατάλογος με τα απειλούμενα προς εξαφάνιση είδη ζώων

  • November 12, 2009
  • 0 Likes
  • 20 Views
  • 0 Comments

Περισσότερο από το ένα τρίτο των συνολικών ειδών της Γης απειλούνται με εξαφάνιση, προειδοποιούν οι επιστήμονες, σύμφωνα με τον ανανεωμένο και διευρυμένο “κόκκινο κατάλογο απειλούμενων ειδών” της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN).

Από τα 47.677 είδη της λίστας για το 2009, τα 17.291 θεωρούνται ότι αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο. Σε αυτά περιλαμβάνονται το 21% των θηλαστικών, το 37% των ψαριών του γλυκού νερού, το 30% των αμφίβιων, το 70% των φυτών, το 28% των ερπετών, το 12% των πουλιών και το 35% των ασπόνδυλων, σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι επιστήμονες κρούουν ξανά “κώδωνα κινδύνου” ότι λαμβάνονται ανεπαρκή μέτρα για την αντιμετώπιση των κυριότερων απειλών κατά της βιοποικιλότητας, όπως η απώλεια καταφυγίου για τα ζώα. “Τα επιστημονικά στοιχεία για μια σοβαρή κρίση εξαφάνισης (σ.σ. των ειδών) αυξάνονται”, δήλωσε η Τζέην Σμαρτ, υπεύθυνη του τομέα προστασίας βιοποικιλότητας της IUCN, η οποία κάλεσε τις κυβερνήσεις “να αρχίσουν επιτέλους να παίρνουν στα σοβαρά τη διάσωση των ειδών και να ανεβάσουν το ζήτημα ψηλά στις προτεραιότητές τους για το 2010, καθώς τα περιθώρια χρόνου λιγοστεύουν”.

Ο “Κόκκινος Κατάλογος” θεωρείται η πιο έγκυρη αξιολόγηση διεθνώς για την κατάσταση των ειδών του πλανήτη και βασίζεται στις έρευνες και αξιολογήσεις χιλιάδων επιστημόνων από όλο τον κόσμο. Η νέα αναθεώρησή του ταξινομεί τα αμφίβια ως την πιο σοβαρά απειλούμενη ομάδα οργανισμών της Γης, καθώς τα 1.895 από τα συνολικά 6.285 γνωστά είδη αμφίβιων απειλούνται. Από αυτά, τα 39 είδη κρίνονται “υπό εξαφάνιση”, τα 484 “σε κρίσιμη κατάσταση”, τα 754 “σε κίνδυνο” και τα 657 “υπό απειλή”. Όσον αφορά τα ψάρια του γλυκού νερού, από τα 3.120 είδη, τα 1.147 είδη απειλούνται με εξαφάνιση.

“Στη διάρκεια της ζωής μας, έχουμε πλέον προχωρήσει από το να ανησυχούμε για έναν σχετικά μικρό αριθμό ιδιαίτερα απειλούμενων ειδών, στο να παρακολουθούμε την κατάρρευση ολόκληρων οικοσυστημάτων”, ανέφερε ο καθηγητής Τζόναθαν Μπέιλι, διευθυντής της Ζωολογικής Εταιρίας του Λονδίνου και αναρωτήθηκε “πότε επιτέλους η κοινωνία θα αντιδράσει πραγματικά σε αυτή την επιδεινούμενη κρίση;”.

Ο κατάλογος της IUCN, η οποία εδρεύει στην Ελβετία, καλύπτει μόνο ένα μέρος από το σύνολο των ειδών της Γης. Ο κατάλογος συνεχώς διευρύνεται και φέτος κάλυψε περίπου 2.800 περισσότερα είδη σε σχέση με το 2008. Όμως, δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία για το 14% των ειδών που κάλυψε το 2009, γεγονός που δείχνει ότι το πρόβλημα μείωσης της βιοποικιλότητας είναι πιθανώς ακόμη σοβαρότερο.

“Αυτά τα στοιχεία είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Έχουμε καταφέρει να αξιολογήσουμε την κατάσταση μόνο 47.663 ειδών μέχρι στιγμής, αλλά υπάρχουν πολλά ακόμα εκατομμύρια είδη στη φύση, που μπορεί να απειλούνται σοβαρά”, δήλωσε ο Κρεγκ Χίλτον-Τέιλορ, υπεύθυνος της IUCN για τη σύνταξη της “κόκκινης λίστας”.

Πηγή:  ΑΠΕ-ΜΠΕ