Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Μεγάλη συχνότητα ρινίτιδας σε παιδιά και ενηλίκους
Μεγάλη συχνότητα ρινίτιδας σε παιδιά και ενηλίκους

Μεγάλη συχνότητα ρινίτιδας σε παιδιά και ενηλίκους

  • May 21, 2010
  • 0 Likes
  • 22 Views
  • 0 Comments

Υψηλή συχνότητα εμφάνισης ρινίτιδας σε παιδιά και ενηλίκους που κατοικούν σε διάφορους οικισμούς του νομού Κοζάνης αποκαλύπτει επιδημιολογική έρευνα του αναπνευστικού συστήματος που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία 19 χρόνια από το Εργαστήριο Έρευνας Παθήσεων από το Περιβάλλον, της Πνευμονολογικής Κλινικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή πνευμονολογίας του ΑΠΘ Λάζαρο Σιχλετίδη, ο οποίος παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας στη Νομαρχία Κοζάνης, τα αυξημένα ποσοστά ρινίτιδας στα παιδιά δεν επηρέασαν τη φυσιολογική ανάπτυξη του αναπνευστικού συστήματος, ωστόσο στους ενήλικες η μεγάλη συχνότητα ρινίτιδας φαίνεται να επηρεάζει την αναπνευστική λειτουργία.

Στο πλαίσιο της διαχρονικής έρευνας, στην οποία συμμετείχαν περίπου 3.000 ενήλικες από τις περιοχές της Κοζάνης, της Πτολεμαΐδας και των Γρεβενών καθώς και χίλια περίπου παιδιά από την Πτολεμαϊδα, εξετάστηκαν επίσης τα ποσοστά Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η νόσος οφείλεται αποκλειστικά σχεδόν στο κάπνισμα ενώ η ατμοσφαιρική ρύπανση της περιοχής δεν φαίνεται να επιδρά στην εμφάνισή της.

Εξάλλου οι μετρήσεις έδειξαν ότι μετά τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης (από τις αρχές της δεκαετίας του 90) στην περιοχή οι συγκεντρώσεις αέριων ρύπων μειώθηκαν σημαντικά σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με τα υπάρχοντα όρια. Υπερβάσεις εμφανίζουν μόνο οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων. Συγκεκριμένα οι υπερβάσεις των μέσων ημερήσιων τιμών των αιωρούμενων σωματιδίων έφτασαν τις 78 το 1991, τις 39 το 2001 και τις 42 το 2009.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Νομαρχία Κοζάνης καθώς το λεκανοπέδιο της Εορδαίας είναι το μεγαλύτερο λιγνιτοφόρο κέντρο της Ελλάδας που περιέχει το 78% του συνόλου των βεβαιωμένων λιγνιτικών αποθεμάτων της χώρας.

Σημειώνεται ότι αυξημένα ποσοστά ρινίτιδας στους κατοίκους της Πτολεμαΐδας αποκάλυψαν και τα αποτελέσματα μελέτης της Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου που παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες σε εκδήλωση της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού Επικοινωνίας και Κοινωνικής Πρόνοιας Πτολεμαΐδας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline