Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Μέτρα για τους κινδύνους στην ακοή από χρήση συσκευών αναπαραγωγής μουσικής
Μέτρα για τους κινδύνους στην ακοή από χρήση συσκευών αναπαραγωγής μουσικής

Μέτρα για τους κινδύνους στην ακοή από χρήση συσκευών αναπαραγωγής μουσικής

  • October 2, 2009
  • 0 Likes
  • 12 Views
  • 0 Comments

Μέτρα για τον περιορισμό των κινδύνων για την υγεία όπως είναι η βλάβη της ακοής που συνεπάγεται η υπερβολική έκθεση στην υψηλή ένταση των συσκευών αναπαραγωγής μουσικής (ΜΡ3) υιοθέτησε σήμερα στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Τον Οκτώβριο του 2008 η επιστημονική επιτροπή της ΕΕ προειδοποίησε ότι η χρήση προσωπικών συσκευών αναπαραγωγής μουσικής σε υψηλή ένταση για μεγάλο διάστημα μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη της ακοής. Το 5-10% των χρηστών κινδυνεύει από μόνιμη απώλεια της ακοής. Κατά κανόνα, πρόκειται για άτομα που ακούνε μουσική για περισσότερο από μία ώρα την ημέρα σε υψηλή ένταση. Εκτιμάται ότι τέτοιους κινδύνους μπορεί να αντιμετωπίζουν έως και 10 εκατομμύρια άτομα στην ΕΕ.

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε εντολή στον οργανισμό τυποποίησης της ΕΕ, απαιτώντας την κατάρτιση νέων τεχνικών προτύπων ασφάλειας.

Τα υφιστάμενα κοινοτικά πρότυπα δεν καθορίζουν προς το παρόν μέγιστη στάθμη του ήχου ούτε επιβάλλουν ειδική σήμανση όσον αφορά τις εκπομπές ήχου, αλλά απαιτούν να προστίθεται ένδειξη στις οδηγίες χρήσης η οποία να προειδοποιεί σχετικά με τις επιπτώσεις της έκθεσης σε υπερβολικά υψηλή στάθμη του ήχου.

Η εντολή, η οποία δόθηκε σήμερα από την Επιτροπή με τη σύμφωνη γνώμη των 27 κρατών-μελών, καλύπτει όλες τις προσωπικές συσκευές αναπαραγωγής μουσικής και τα κινητά τηλέφωνα που έχουν λειτουργία αναπαραγωγής μουσικής.

Η συγκεκριμένη εντολή ορίζει τα εξής:

– Τα ασφαλή επίπεδα έκθεσης πρέπει να αποτελούν τις προκαθορισμένες ρυθμίσεις των προϊόντων. Η εντολή δεν καθορίζει ειδικές τεχνικές λύσεις, για να μην περιορίσει την ικανότητα καινοτομίας του βιομηχανικού κλάδου. Αντιθέτως, απαιτεί από τους κατασκευαστές να εξασφαλίζουν ότι οι προκαθορισμένες ρυθμίσεις για την κανονική χρήση ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές ασφάλειας.

– Η εντολή διευκρινίζει ότι η ασφαλής χρήση εξαρτάται από τη διάρκεια της έκθεσης και από τη στάθμη του ήχου: στα 80 dB (ντεσιμπέλ) η έκθεση πρέπει να περιορίζεται σε 40 ώρες/εβδομάδα, στα 89 dB η έκθεση δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 5 ώρες/εβδομάδα.

-Τα ασφαλή επίπεδα έκθεσης που καθορίζονται πρέπει να αποτελούν τις προκαθορισμένες ρυθμίσεις των προϊόντων. Υψηλότερα επίπεδα έκθεσης μπορούν να επιτρέπονται, με τον όρο ότι θα επιλέγονται σκοπίμως από το χρήστη και ότι το προϊόν θα διαθέτει ένα αξιόπιστο μέσο ενημέρωσης του χρήστη σχετικά με τους κινδύνους.

– Τις κατάλληλες προειδοποιήσεις για τους καταναλωτές σχετικά με τους σχετικούς κινδύνους και τους τρόπους αποφυγής τους, συμπεριλαμβανομένης της περίπτωσης κατά την οποία το αρχικό σετ ακουστικών αντικαθίσταται με άλλον τύπο, κάτι που προκαλεί υψηλότερη μη ασφαλή στάθμη του ήχου. Οι λύσεις που θα δοθούν από τη βιομηχανία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν, π.χ., ετικέτες ή ψηφιακές πληροφορίες που θα εμφανίζονται στην οθόνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ του Β. Δεμίρη