Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Μέτρα για τον περιορισμό του καπνίσματος στην Αυστραλία
Μέτρα για τον περιορισμό του καπνίσματος στην Αυστραλία

Μέτρα για τον περιορισμό του καπνίσματος στην Αυστραλία

  • May 6, 2010
  • 0 Likes
  • 26 Views
  • 0 Comments

Εντελώς αιφνιδιαστικά, η αυστραλιανή κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει την τιμή των τσιγάρων κατά 25%. Έτσι ένα πακέτο 30 τσιγάρων θα κοστίζει 2.16 δολάρια Αυστραλίας (1.51 ευρώ).

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Κέβιν Ραντ, δήλωσε ότι από την αύξηση των φόρων των τσιγάρων, το δημόσιο θα εισπράξει 5 δισ. δολάρια στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Το πιο σημαντικό είναι ότι ελπίζουμε πως 87.000 καπνιστές τον χρόνο θα διακόψουν τη βλαβερή συνήθειά τους“, είπε ο κ. Ραντ.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε πως τα επιπλέον χρήματα, που θα προέλθουν από την αύξηση της φορολογίας των τσιγάρων, θα διατεθούν όλα για τη βελτίωση των υπηρεσιών των δημόσιων νοσοκομείων.

Ο επικεφαλής της κυβερνητικής υπηρεσίας προληπτικής υγείας, καθηγητής Ρομπ Μούντι, εξέφρασε την ελπίδα πως με το νέο μέτρο, έως το 2020 ένα εκατομμύριο καπνιστές θα κόψουν το κάπνισμα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση υποχρεώνει τις καπνοβιομηχανίες να βάζουν τα τσιγάρα τους σε απλά πακέτα, με “αποκρουστικές φωτογραφίες” καπνιστών, την υγεία των οποίων έχει επηρεάσει το κάπνισμα, και προειδοποιήσεις για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.

Υπολογίζεται πως το ποσοστό των Αυστραλών που καπνίζει έχει περιοριστεί στο 16%, από 31% που ήταν το 1988.

Εκτιμάται επίσης, πως το τσιγάρο “σκοτώνει” ετησίως 15.000 Αυστραλούς.

Καπνιστές και βιομηχανίες διαμαρτύρονται, λέγοντας ότι η κυβέρνηση στοχοποιεί το 16% του λαού για μια νόμιμη επιλογή στάσης ζωής.

Πηγή:   ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline