Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Κότσια: Τι είναι; Πως αντιμετωπίζονται;
Κότσια: Τι είναι; Πως αντιμετωπίζονται;

Κότσια: Τι είναι; Πως αντιμετωπίζονται;

  • March 2, 2010
  • 0 Likes
  • 26 Views
  • 0 Comments

Ο Dr. Αριστείδης Ντούσιας, Χειρουργός Ορθοπεδικός, Διδάκτωρ Τμήματος Ιατρικής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, εξηγεί στο Υγείαonine.gr, τι είναι τα κότσια, γιατί εμφανίζονται και πως αντιμετωπίζονται.

Ο “βλαισός μέγας δάκτυλος” ή κοινώς, κότσι είναι μια συχνή ανατομική ανωμαλία του μεγάλου δαχτύλου των ποδιών. Καθώς το κότσι μεγαλώνει, η άρθρωση αρχίζει να προεξέχει προς την εσωτερική πλευρά του ποδιού, με αποτέλεσμα να τρίβεται πάνω στα παπούτσια.

Συνήθως τα κότσια συνοδεύονται από στροφή του δακτύλου καθώς και από παραμόρφωση με σφυροδακτυλία του δεύτερου δακτύλου, ενώ όχι σπάνια συνυπάρχουν και κάλοι πάνω στο ίδιο το κότσι ή στους άλλους δακτύλους του ποδιού.

Η αιτία της εμφάνισής του είναι αμφιλεγόμενη. Βάσει σχετικών επιδημιολογικών στοιχείων, ο γυναικείος πληθυσμός αντιμετωπίζει το πρόβλημα πιο έντονα, σε ποσοστό 70%, σε σχέση με τον αντρικό.

Η παρατεταμένη χρήση στενών και ακατάλληλων υποδημάτων θεωρείται από πολλούς ότι μπορεί να συνεισφέρει στην εμφάνιση του βλαισού μέγα δακτύλου, καθώς διογκώνει την εμβιομηχανική αστάθεια. Ακατάλληλα θεωρούνται συνήθως τα παπούτσια με στενή μύτη και ψηλό τακούνι που συμπιέζουν τους δακτύλους σε μια μη φυσιολογική θέση.

Γενικά τα κότσια που δεν είναι επώδυνα δεν χρειάζονται χειρουργική διόρθωση. Αλλά η συντηρητική αντιμετώπιση δεν μπορεί να αναστρέψει τις οστεοαρθριτικές βλάβες στις αρθρώσεις των δακτύλων.

Το πρώτο μέτρο για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η αλλαγή σε πιο άνετα και μαλακά παπούτσια, με στρογγυλό πρόσθιο τμήμα που δεν συμπιέζουν τους δακτύλους. Τα αποτελέσματα δεν είναι μακροπρόθεσμα, αλλά πολλές φορές είναι η καλύτερη λύση, ειδικά αν συνυπάρχουν και άλλα προβλήματα υγείας που δεν επιτρέπουν τη χειρουργική αντιμετώπιση.

Σε περίπτωση που τα κότσια είναι σε προχωρημένο στάδιο, με μεγάλη παραμόρφωση και ενοχλήσεις, η μόνη λύση είναι η χειρουργική επέμβαση. Μέχρι πρότινος οι διάφορες τεχνικές που εφαρμόζονταν ήταν αρκετά περίπλοκες και χρονοβόρες με  ιδιαίτερα επώδυνη ανάρρωση στις περισσότερες περιπτώσεις.

Ωστόσο σήμερα, η επέμβαση μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε μόλις 20 λεπτά και με σχεδόν ανώδυνη ανάρρωση, χάρη στη διαδερματική χειρουργική διόρθωση. Η επέμβαση όμως δεν θα σας επιτρέψει να φορέσετε μικρότερο νούμερο παπούτσι ή παπούτσια με μύτη και ψηλό τακούνι. Συνολικά θα χρειαστείτε περίπου 6 μήνες μέχρι τα πόδια σας να ξεπρηστούν πλήρως και να μπορείτε να φοράτε παπούτσια με φυσιολογικό τακούνι.

Dr. Ντούσιας Αριστείδης
Χειρούργος Ορθοπεδικός
Διδάκτωρ Τμήματος Ιατρικής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου

www.orthopedicsurgeon.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline

  • Μοιραστείτε: