Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου και στη Θεσσαλονίκη
Κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου και στη Θεσσαλονίκη

Κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου και στη Θεσσαλονίκη

  • August 27, 2010
  • 0 Likes
  • 5 Views
  • 0 Comments

Μετά την εμφάνιση κρουσμάτων και στη Θεσσαλονίκη της λοίμωξης που προκαλεί ο ιός του Δυτικού Νείλου, οι δήμαρχοι 13 δήμων της Θεσσαλονίκης παρουσίασαν στην αντινομάρχη Υγείας Αθηνά Αηδονά, τη χαρτογράφηση των περιοχών όπου συγκεντρώνονται κουνούπια, προκειμένου να εφαρμοστεί και σε αυτές το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών και πρόληψης της μετάδοσης της νόσου.

Όπως ανέφερε η κ. Αηδονά, με απόφαση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη, κατά τη διάρκεια της οποίας δήμαρχοι ή εκπρόσωποί τους από τους δήμους Θεσσαλονίκης, Εχεδώρου, Συκεών, Νεάπολης, Αγίου Παύλου, Ευόσμου, Πολίχνης, Μενεμένης, Ευκαρπίας, Ελευθερίου Κορδελιού, Σταυρούπολης, Αμπελοκήπων και Ωραιοκάστρου, υπέδειξαν τις περιοχές όπου μπορούν να αναπτυχθούν κουνούπια.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά την εμφάνιση διαφόρων κρουσμάτων της λοίμωξης, που προκαλεί ο ιός του Δυτικού Νείλου και σε διάφορες περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, ενώ οι χάρτες αυτοί θα προωθηθούν στην Ομάδα Διαχείρισης Κρίσης, προκειμένου να εφαρμοστεί το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών και σ’ αυτές τις περιοχές.

Και επίγειοι ψεκασμοί σήμερα

Στο μεταξύ επίγειες ακμαιοκτονίες (κωνωποκτονίες), με εκνέφωση θα πραγματοποιηθούν σήμερα στους οικισμούς Αγίας Τριάδας του δήμου Θερμαϊκού και στο δήμο Μηχανιώνας, από τις 10 το βράδυ έως τις 5:00 το πρωί, έπειτα από απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Από τη διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της νομαρχίας Θεσσαλονίκης ανακοινώθηκε σχετικά ότι οι ψεκασμοί θα αρχίσουν από την περίμετρο των οικισμών και θα γίνουν παρουσία ειδικών. Για το σκοπό αυτό, απόψε τη νύχτα, μετά τις 10 το βράδυ και έως τις 5 το πρωί θα περάσει από τους δρόμους ειδικό ψεκαστικό όχημα.

Κατά το διάστημα αυτό και για μία ώρα μετά τον ψεκασμό απαγορεύεται να κυκλοφορούν άνθρωποι, ενώ ανάλογη μέριμνα πρέπει να ληφθεί και για τα ζώα.  Η ενέργεια αυτή είναι έκτακτη, γίνεται για λόγους πρόληψης και είναι συμπληρωματική των συμβατικών μεθόδων που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί.

Μέτρα προστασίας

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Υγείας, η μέθοδος δεν εγκυμονεί κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία, εάν ληφθούν τα ακόλουθα μέτρα προστασίας:

1. Κλείστε τις πόρτες και τα παράθυρα που βλέπουν στο δρόμο απ’ όπου θα περάσει το ψεκαστικό όχημα και αφήστε τα κλειστά, για μία ώρα μετά τον ψεκασμό.

2. Παραμείνετε στα σπίτια σας όσο διαρκεί ο ψεκασμός.

3. Μαζέψτε τη μπουγάδα, τα παιχνίδια των παιδιών και τα τρόφιμα πριν από την ώρα που περνά το ψεκαστικό και για μία ώρα μετά.

4. Απομακρύνετε ή σταβλίστε τα ζώα και προφυλάξτε τα μικρά τους κατά τη διέλευση του ψεκαστικού.

Σε περίπτωση έκθεσης στην ουσία μπορεί ενδεχομένως να προκληθεί παροδικός ερεθισμός του δέρματος ή παροδικός ερεθισμός του αναπνευστικού συστήματος, ειδικά στα ευαίσθητα ή αλλεργικά άτομα. Στην περίπτωση αυτή συμβουλευτείτε το γιατρό σας ή τηλεφωνήστε στο 2105212054 και 2105212000.

130 συνολικά τα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Αλλά δεκαέξι περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου προστέθηκαν στον κατάλογο των κρουσμάτων, ανεβάζοντας το συνολικό τους αριθμό στα 130, σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.

Μέχρι και χτες το πρωί, από τους ασθενείς που είχαν προσβληθεί από τον ιό οι 79 είχαν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο, ενώ 40 νοσηλεύονται ακόμη. Από τους νοσηλευόμενους οι 9 βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Δύο ασθενείς δεν έχουν νοσηλευτεί σε νοσοκομείο.

Πηγή:  ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline