Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
Κοιλιοκήλη και Μετεγχειρητική κήλη: Τα οφέλη της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής

Κοιλιοκήλη και Μετεγχειρητική κήλη: Τα οφέλη της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής

Ο Δρ. Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος, Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Περιστερίου, μας μιλά για την κοιλιοκήλη και τη μετεγχειρητική κήλη, ένα πολύ συχνό φαινόμενο που αφορά ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού, τα αίτια, τα συμπτώματα, αλλά κυρίως για τις νέες, ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους που αποσκοπούν στη μόνιμη αποκατάσταση του προβλήματος.Τι ονομάζουμε Κοιλιοκήλη;

Κοιλιοκήλη ονομάζεται η προβολή και πρόπτωση μέρους ενός εσωτερικού οργάνου, εκτός της ανατομικής θέσης του, μέσω ενός στομίου στο εσωτερικό του κοιλιακού τοιχώματος που εντοπίζεται στη κοιλιακή χώρα και προκαλεί εξόγκωμα στο σημείο. Η κοιλιοκήλη μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του κοιλιακού τοιχώματος, ενώ ανάλογα με τα αίτια από τα οποία προκλήθηκε, καθώς και με το σημείο εμφάνισης της, χωρίζεται σε Επιγαστρική κήλη, Ομφαλοκήλη και Μετεγχειρητική Κήλη.

Κοιλιοκήλη: Αίτια εμφάνισης, συμπτώματα και τρόπος διάγνωσης;

Η Κοιλιοκήλη οφείλεται σε διάφορους παράγοντες και αιτίες όπως π.χ. η αδυναμία των μυών, ειδικότερα σε σημείο παλαιότερης χειρουργικής επέμβασης. Κύριες αιτίες είναι η προχωρημένη ηλικία, η παχυσαρκία, χρόνιες δυσκοιλιότητες και βήχας, αυξομείωση βάρους, τοκετός, κλπ.

Η διάγνωση της Κοιλιοκήλης αποτελεί εύκολη υπόθεση, λόγω της εύκολης διαδικασίας εντοπισμού των τυπικών συμπτωμάτων από τον ασθενή (οξύς, έντονος πόνος σε απότομες κινήσεις, ή προσπαθεί να σηκώσει βαριά αντικείμενα) είτε μέσω της κλινική εξέτασης του ασθενούς.

Πως δημιουργείται η Κοιλιοκήλη;

Όπως αναφέραμε παραπάνω, η μετεγχειρητική κήλη ενδέχεται να αναπτυχθεί σε ουλώδη ιστό, γύρω από οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση που λαμβάνει χώρα στην κοιλιακή χώρα.Σε πολλές περιπτώσεις, τα ποσοστά εμφάνισης μετεγχειρητικής κήλης αγγίζουν το 13% μετά από ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις στην περιοχή, ενώ ενδέχεται να αναπτυχθούνακόμη και μήνες μετά από αυτές.

Η τεχνολογία στην υπηρεσία του ασθενούς: Λαπαροσκοπική Χειρουργική

Δεν υπάρχει συντηρητική αγωγή για την αντιμετώπιση της πάθησης, παρά μόνο η χειρουργική οδός. Θα πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό, ότι όλες οι μορφές της πάθησης της κήλης θα πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα, ώστε να αποφευχθούν επώδυνες και συχνά, σοβαρές επιπλοκές, όπως περίσφιξη ή και νέκρωση του εντέρου.

Αν και υπάρχουν πολλοί τρόποι για την αποκατάσταση της πάθησης, όλα τα επιστημονικά δεδομένα συγκλίνουν στο ότι η λαπαροσκοπική, ελάχιστα επεμβατική μέθοδος με τη χρήση πλέγματος αποτελεί την καλύτερη επιλογή, ιδιαίτερα στην περίπτωση της μετεγχειρητικής κήλης. Η συγκεκριμένη επέμβαση πραγματοποιείται μέσω 3-4 οπών στο πλάι της κοιλιάς, που επιτρέπουν την εισαγωγή ειδικών λαπαροσκοπικών εργαλείων και μίας κάμερας, για την τοποθέτηση πλέγματος. Πρακτικά, δηλαδή, με τη χρήση της συγκεκριμένης μεθόδου, η ανάταξη της κήλης και η τοποθέτηση του πλέγματος πραγματοποιούνται από την εσωτερική μεριά της κοιλίας.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε ότι η εξέλιξη της ιατρικής μας έχει βοηθήσει στην επιλογή «πλεγμάτων» που είναι κατασκευασμένα από λεπτά κομμάτια συνθετικού υλικού, τα οποία καθηλώνονται στη θέση τους με διάφορους τρόπους (ράμματα, clips, tacks). Τα συγκεκριμένα «εργαλεία» είναι καλυμμένα με ειδικές αντισυμφυτικές μεμβράνες, ώστε να αποφεύγονται οι συμφύσεις και τα συρίγγια, κυρίως, έχουν ως σκοπό να ισχυροποιήσουν τα αδύναμα κοιλιακά τοιχώματα, και να κλείσουν, ερμητικά, την οπή της κήλης.

Τα οφέλη της Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής

Η συγκεκριμένη αναίμακτη μέθοδος, παρουσιάζει μία πλειάδα ωφελημάτων, έναντι της παλαιάς, ανοιχτής χειρουργικής μεθόδου. Μεταξύ άλλων, σύντομο χειρουργικό χρόνο,μικρές τομές που ελαχιστοποιούν τον πόνο, γρήγορη ανάρρωση και άμεση επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες του ασθενούς, μέσα σε λίγες ημέρες.Μελέτες, σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν αποδείξει ότι οι συγκεκριμένες ιατρικές πράξειςμηδενίζουν τη πιθανότητα υποβολής σε επαναληπτική επέμβαση, όταν αυτές διενεργούνται από έμπειρους και εξειδικευμένους χειρουργούς.

Εμπειρία, Εξειδίκευση και Οργανωμένες νοσοκομειακές δομές:

Αυτό που πρέπει να τονιστεί και να αναδειχθεί είναι η αρχή της εξατομικευμένης αντιμετώπισης από τον έμπειρο χειρουργό, για τον κάθε πάσχοντα, ξεχωριστά. Μία αρχή η οποία βασίζεται στην κατανόηση της ιδιαιτερότητας του κάθε ασθενούς με μοναδικό κριτήριο τη φυσιολογία, την ιδιαιτερότητα και την κλινική του κατάσταση.Με βάση λοιπόν όλα τα παραπάνω, η επιλογή για τον θεράποντα ιατρό, θα πρέπει να βασίζεται σε παραμέτρους, όπως στην εμπειρία και στην εξειδίκευση του χειρουργού, στο ευρύτερο νοσοκομειακό περιβάλλον, στις οργανωμένες δομές και κυρίως, στην εξατομικευμένη αντιμετώπιση προς τον ασθενή, όπως αυτά υφίστανται και εφαρμόζονται στα νοσοκομεία του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών.

Η καθημερινή ενημέρωση για νέες τεχνολογίες και υλικά, σε συνδυασμό με τις συνεχείς επενδύσεις του Ομίλου σε βιοϊατρικό εξοπλισμό, μας επιτρέπει να διαθέτουμε την τελευταία λέξη της σύγχρονης αντιμετώπισης για τις χειρουργικές παθήσεις. Παράλληλα, και μέσα από τη συνεργασία της Διεπιστημονικής Ομάδας είμαστε σε θέση να προσφέρουμε την πλέον εξατομικευμένη λύση για κάθε περίπτωση, όσο σύμπλοκη και αν είναι.

Ο Δρ. Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος είναι Γενικός Χειρουργός και Διευθυντής Χειρουργικής στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών. Διαθέτει πολυετή χειρουργική εμπειρία μεγάλου αριθμού επεμβάσεων & πλήθος δημοσιευμένων περιστατικών σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: https://www.axiarchos.gr/

Related Posts