Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Καταρρέει το σύστημα υγείας της Βόρειας Κορέας
Καταρρέει το σύστημα υγείας της Βόρειας Κορέας

Καταρρέει το σύστημα υγείας της Βόρειας Κορέας

  • July 16, 2010
  • 0 Likes
  • 7 Views
  • 0 Comments

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, πολλοί ασθενείς πηγαίνουν στην αγορά για να πάρουν φάρμακα είτε τυχαία, είτε ακολουθώντας τις συμβουλές των πωλητών, παρακάμπτοντας του επαγγελματίες της υγείας.

Δραματικές συνθήκες αντιμετωπίζουν οι Βορειοκορεάτες οι οποίοι χρειάζονται ιατρική φροντίδα καθώς πολύ συχνά οι εγχειρήσεις γίνονται χωρίς αναισθητικό, αποκαλύπτει η Διεθνής Αμνηστία.

Τα οικονομικά προβλήματα του απομονωμένου κράτους βαθαίνουν μετά την ανατίμηση του νομίσματος πέρυσι, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να πυροδοτήσει λαϊκή δυσαρέσκεια αυξάνοντας τις εντάσεις στον τομέα της ασφάλειας με απειλές ακόμη και για πόλεμο με το νότο.

«Η Βόρεια Κορέα δεν μπορεί να παρέχει τις πιο βασικές ανάγκες για την υγεία και την επιβίωση του πληθυσμού της», δήλωσε η αναπληρώτρια διευθύντρια της οργάνωσης για την Ασία Κάθριν Μπέιμπερ.

Η Διεθνής Αμνηστία είπε ότι μάρτυρες με τους οποίους συνομίλησε περιέγραψαν νοσοκομεία, όπου σύριγγες με τις οποίες γίνονται υποδόριες ενέσεις δεν αποστειρώνονται, τα σεντόνια δεν πλένονται συχνά και όπου οι ακρωτηριασμοί και άλλα σημαντικά χειρουργεία γίνονται χωρίς αναισθησία.

Η Αμνηστία κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επαναλάβει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και να μην επιτρέψει στις πρόσφατες διπλωματικές εντάσεις, στις οποίες έχει εμπλακεί η ηγεσία της Πιονγκγιάνγκ να παρεμβληθούν στη βοήθεια.

«Οι Βορειοκορεάτες χρήζουν βοήθειας σε ιατρικά εφόδια, σε τρόφιμα και είναι κρίσιμο η βοήθεια προς το Βορρά να μην χρησιμοποιείται για πολιτικούς λόγους ως μπάλα ποδοσφαίρου από τις δωρήτριες χώρες», είπε η Μπέιμπερ.

Η Βόρεια Κορέα είναι ήδη σε καθεστώς κυρώσεων από τη Νότια Κορέα, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, με αποτέλεσμα να πιέζεται ακόμη περισσότερο η ήδη θρυμματισμένη οικονομία της, καθώς πνίγεται το εμπόριο, η κίνηση χρήματος και μεγάλα τμήματα της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η Σεούλ επιτρέπει μόνο αποστολές γάλακτος στους παιδικούς σταθμούς, έχοντας πρακτικά αναστείλει την αποστολή τροφίμων και ιατρικής βοήθειας που στελνόταν την προηγούμενη δεκαετία στη Βόρεια Κορέα.

Η κυβέρνηση της Πιονγκγιάνγκ υποστηρίζει ότι η ιατρική φροντίδα παρέχεται δωρεάν αλλά η Αμνηστία υποστηρίζει ότι οι μάρτυρες είπαν πως χρειάστηκε να πληρώσουν για τις ιατρικές υπηρεσίες.

Πηγή:  ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline