Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
Καπραβέλος-κορωνοϊός: Τα δύο μεγάλα αγκάθια του χειμώνα

Καπραβέλος-κορωνοϊός: Τα δύο μεγάλα αγκάθια του χειμώνα

Λίγο πριν την έλευση του φθινοπώρου, την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και την επιστροφή στην καθημερινότητά μας, αλλά κυρίως με την αύξηση του συγχρωτισμού λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας και της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών, ο τρόπος διαχείρισης του κορονοϊού εξακολουθεί να απασχολεί και να επαγρυπνεί τους επιστήμονες υγείας.

«Όλα δείχνουν ότι έχουμε ήδη περάσει στο στάδιο συμβίωσης με τον ιό και όχι της απομόνωσης. Έγινε απόλυτα κατανοητό ότι η καθημερινή ζωή δε δύναται να συνεχίσει με συνεχείς περιορισμούς, υποχρεωτικότητες και απαγορεύσεις. Οι ψυχικές, κοινωνικοοικονομικές και υγειονομικές επιπτώσεις είναι ιδιαίτερα επώδυνες και τρομερά απρόβλεπτες», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δρ Σταματούλα Τσικρικά, πνευμονολόγος Νοσοκομείου «ΣΩΤΗΡΙΑ», πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας.

Μετά από 2,5 χρόνια πανδημίας

«Έχοντας διανύσει περισσότερα από 2,5 έτη πανδημίας, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν βρισκόμαστε στο ίδιο επίπεδο γνώσης και θεραπευτικής διαχείρισης που ήμασταν όταν πρωτοεμφανίστηκε ο ιός», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Τσικρικά. Η διακρατική ανταλλαγή των βέλτιστων πρακτικών, η χρήση νέων ιατροτεχνολογικών εργαλείων, η απόκτηση πολύτιμης υγειονομικής κλινικής εμπειρίας, η απόκτηση υβριδικής ανοσίας στον πληθυσμό μέσω του εμβολιασμού και της φυσικής νόσησης, καθώς και η χορήγηση των αντιικών σκευασμάτων αποτέλεσαν τους σημαντικότερους παράγοντες αναχαίτισης ενός RNA ιού που ανέτρεψε την κανονικότητα σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Από την άλλη μεριά, προσθέτει «δε θα πρέπει να μειωθεί ο προβληματισμός για τα στατιστικά δεδομένα απώλειας των ανθρώπινων ζωών, τον ρυθμό των επαναλοιμώξεων, του προσδιορισμού του συνδρόμου long ή post covid, της πίεσης του συστήματος υγείας, καθώς και της διάχυσης της παραπληροφόρησης και της στείρας ή αβάσιμης επιχειρηματολογίας έναντι στα νέα επιστημονικά επιτεύγματα».

Η δυναμική του ιού

«Αν και ο ευσεβής πόθος όλων είναι η μετάπτωση του κορονοϊού στο επίπεδο του απλού κρυολογήματος και κατά συνέπεια, μη σοβαρής νόσησης, έχει γίνει πλέον αντιληπτό ότι ο ιός έχει μια δική του δυναμική εξελικτική πορεία επιβίωσης, η οποία εκφράζεται μέσα από υποπαραλλαγές ικανές να διαφεύγουν της προηγούμενης ανοσίας», αναφέρει η κ. Τσικρικά.

Υπολογίζεται, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι ένα μεγάλο ποσοστό όσων έχουν νοσήσει από τα προηγούμενα στελέχη του κορωνοϊού ενδέχεται να επαναμολυνθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα, πιθανά λόγω της μη επαρκούς άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος, της μεγάλης χρονικής απόστασης από την προηγούμενη λοίμωξη και την απουσία εμβολιασμού έναντι του ιού.

Υποπαραλλαγή «Κένταυρος»-επικαιροποιημένα εμβόλια-ενίσχυση ΕΣΥ

Η κ. Τσικρικά, προσθέτει ότι «οι επικρατούσες ισορροπίες στη χώρα μας θα ανατραπούν και πάλι με την επικράτηση ενός καινούργιου στελέχους, όπως για παράδειγμα της υποπαραλλαγής “Κένταυρος”, με την ακριβή πρόβλεψη χρονικής έλευσης ενός νέου πανδημικού κύματος να μην είναι εύκολα μετρήσιμη, καθώς εξαρτάται κάθε φορά από το επικρατές επίπεδο ανοσίας του γενικού πληθυσμού, τα επικαιροποιημένα μέτρα Δημόσιας Υγείας και τη διευρυμένη εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας».

Τα όπλα για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι η έγκαιρη και μαζική διάθεση των επικαιροποιημένων εμβολίων, ικανών να περιέχουν τα νέα κυκλοφορούντα στελέχη του ιού και να προσφέρουν ενισχυτική προστασία και παράλληλα, ο σχεδιασμός και οργάνωση ενός νέου χάρτη υγείας ανά την επικράτεια, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Τσικρικά.

Προσθέτει ότι η ενίσχυση και η ανασυγκρότηση των φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας, η στελέχωση όλων των βαθμίδων υγείας και η ορθή διαχείριση των ανθρώπινων και των υλικοτεχνικών πόρων θα αποσυμπιέσουν το ήδη εξουθενωμένο ΕΣΥ και θα βελτιώσουν σημαντικά το επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες.

Καπραβέλος: Τα δύο μεγάλα «αγκάθια» του χειμώνα που έρχεται

«Περιμένουμε πάλι έναν δύσκολο χειμώνα, αν και πιστεύουμε με τα δεδομένα που έχουμε ότι δεν θα είναι δυσκολότερος, όμως θα πιέσει τις μεγάλες ηλικίες. Εκεί είναι οι μεγαλύτερες συνέπειες, εκεί πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας ώστε να μην έχουμε μεγάλη εξάπλωση του κορονοϊού στο 7ο κύμα, τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος.

Όπως είπε «δεν εφησυχάζουμε. Το καλοκαίρι που πέρασε παρότι είχαμε έναν εξασθενημένο ιό -δεν χτύπησε το κατώτερο αναπνευστικό- δυστυχώς είχε τραγικές συνέπειες στις μεγάλες ηλικίες και σε εκείνους με υποκείμενα νοσήματα. Βλέπετε ο αριθμός των θανάτων είναι ανεπίτρεπτος, είναι πάρα πολύ υψηλός και ήταν αποτέλεσμα και των ακραίων χαλαρωτικών μέτρων».

«Πρέπει ο χειμώνας που θα έρθει να είναι καλύτερος αρκεί να προσέξουμε 2 μεγάλα “αγκάθια” επισήμανε ο κ. Καπραβέλος. «Το πρώτο είναι τα ακραία χαλαρωτικά μέτρα. Να μην υπάρχουν σχολεία, κλειστοί χώροι, ΜΜΜ και χώροι εργασίας χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα. Να επανέλθει η μάσκα, τα μοντέλα λένε ότι θα έχουμε μια παραλλαγή η οποία ευτυχώς δεν είναι αυτή η “άγρια” παραλλαγή της Δ, θα είναι κάποια παραλλαγή της Ο, αυτή που ονομάζουμε «Κένταυρος» που δεν προσβάλλει το κατώτερο σύστημα. Δεν πρέπει όμως να την αφήσουμε να εξαπλωθεί γιατί οι συνέπειες στους ηλικιωμένους θα είναι τραγικές. Δεύτερον να αυξήσουμε την προστασία μέσω εμβολιασμών.

Οι πολίτες που έχουν κάνει την τρίτη δόση πρός το τέλος τυ 2021 με αρχές του 2022 δεν προστατεύονται, οι ηλικιωμένοι δυστυχώς δεν μας άκουσαν για την τέταρτη δόση και η πολιτεία θα πρέπει έγκαιρα να ξεκινήσει μια εμβολιαστική καμπάνια» τόνισε.

Τέλος ο Νίκος Καπραβέλος έκανε λόγο για μια «πληγή» σε σχέση με το «Παπανικολάου» καθώς όπως ανέφερε έχει καεί η Β’ Πνευμονολογική Κλινική μετά το τραγικό συμβάν που συνέβη στο νοσοκομείο.«Τρέχουμε σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά προβλήματα ώστε να ενισχυθεί το νοσοκομείο για να ξεκινήσουν οι εργασίες που δυστυχώς δεν έχουν αρχίσει ακόμα».

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts