Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Κίνδυνος θανάτου από το άλάτι
Κίνδυνος θανάτου από το άλάτι

Κίνδυνος θανάτου από το άλάτι

  • May 27, 2010
  • 0 Likes
  • 22 Views
  • 0 Comments

Μια πολύ αξιόλογη μελέτη που βασίζεται σε έρευνα και παρακολούθηση ασθενών για 25 χρόνια δείχνει ότι τα άτομα που έχουν ευαισθησία στο άλάτι έχουν τον ίδιο κίνδυνο θανάτου και άλλων επιπλοκών όπως τα άτομα εκείνα που πάσχουν από υπέρταση.

Οι ερευνητές από την ιατρική σχολή του πανεπιστήμιου της Ινδιανάπολης στις ΗΠΑ, άρχισαν πριν 25 χρόνια μια μελέτη για την υπέρταση σε 708 ασθενείς. Από αυτούς 44% ήταν γυναίκες, 40% είχαν αυξημένη αρτηριακή πίεση και 25% ήταν Αφρικανοαμερικανοί. Περίπου 26% του συνόλου είχαν φυσιολογική πίεση αλλά ήσαν ευαίσθητοι στο αλάτι.

Τα άτομα τα οποία χαρακτηρίσθηκαν ότι ήταν ευαίσθητα στο άλάτι ήταν αυτά τα οποία όταν τους χορηγήθηκε να πιουν ένα διάλυμα πλούσιο σε άλάτι και ακολούθως τούς δόθηκε διουρητικό για να αποβάλουν το περιττό άλάτι, δεν το κατάφεραν.

Βασικά μετρήθηκε η πίεση μετά από την χορήγηση ψηλών ποσοτήτων άλατος. Ακολούθως και μετά την χορήγηση διουρητικών τα άτομα εξετάστηκαν για περίοδο 2 ημερών για να φανεί εάν η πίεση μειωνόταν όπως κανονικά θα αναμενόταν ή εάν τα άτομα ήσαν ευαίσθητα στο άλας και η πίεση τους παρέμενε ψηλή.

Παρακολουθώντας τα άτομα αυτά για 25 χρόνια οι ερευνητές διαπίστωσαν τα εξής σημαντικά συμπεράσματα:

123 άτομα από την αρχική ομάδα, περίπου το 21%, πέθαναν από καρδιαγγειακό πρόβλημα ή άλλη αιτία. Άτομα τα οποία είχαν φυσιολογική πίεση αρχικά αλλά ήταν ευαίσθητα στο άλάτι είχαν τον ίδιο κίνδυνο θανάτου όπως αυτά που είχαν ψηλή πίεση από την αρχή.

Τα άτομα τα οποία είχαν φυσιολογική πίεση αρχικά αλλά δεν ήσαν ευαίσθητα στο άλάτι όπως προσδιορίσθηκε πιο πάνω είχαν σημαντικά λιγότερο κίνδυνο θανάτου.

Επιπλέον διαπίστωσαν για μια ακόμη φορά όπως και άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι παράγοντες κινδύνου όπως ο ψηλός δείκτης μάζας σώματος (που είναι ψηλός στους παχύσαρκους), οι ψηλές μετρήσεις πίεσης συστολικής, διαστολικής ή διαφορικής ( η τελευταία είναι το αποτέλεσμα της διαφοράς μεταξύ συστολικής και διαστολικής) συσχετίζονται και αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου.

Στην ουσία η ευαισθησία στο άλάτι αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου ενός ατόμου είτε έχει είτε δεν έχει ψηλή πίεση. Ακόμα η ευαισθησία αυτή αυξάνει το κίνδυνο δημιουργίας παθολογικής υπερτροφίας της αριστερής κοιλίας της καρδίας με επακόλουθο την καρδιακή ανεπάρκεια.

Δυστυχώς το πρόβλημα που υπάρχει εδώ είναι ότι ο δείκτης αυτός, δηλαδή η μέτρηση της ευαισθησίας στο άλάτι δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να μετρηθεί εύκολα.

Για τους λόγους αυτούς τα άτομα τα οποία έχουν φυσιολογική πίεση πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες για την ημερήσια κατανάλωση άλατος που δεν πρέπει να ξεπερνά τα 2400 χιλιοστόγραμμα νατρίου ημερησίως.

Το πρόβλημα με το σύγχρονο τρόπο ζωής έγκειται στο ότι είναι αρκετά δύσκολο να αποφεύγει κάποιος το άλάτι. Το άλάτι το οποίο εμείς προσθέτουμε στο φαγητό αποτελεί λιγότερο από το 10%. Πολλά από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε περιέχουν πολύ άλάτι, τα φαγητά που μαγειρεύονται ή που τρωμε στα εστιατόρια έχουν επίσης ψηλές ποσότητες άλατος.

Σύμφωνα με αποτελέσματα άλλων ερευνών 58% των ατόμων με ψηλή πίεση είναι ευαίσθητα στο άλάτι. Επίσης από τα άτομα που έχουν κανονική πίεση 26% είναι και αυτά ευαίσθητα στο άλάτι διατρέχοντας έτσι αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδειοαγγειακά επεισόδια εάν έχουν ψηλή κατανάλωση άλατος.

Το δίδαγμα που προκύπτει από την αξιόλογη αυτή μελέτη είναι ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην κατανάλωση άλατος είτε κάποιος έχει είτε δεν έχει ψηλή πίεση. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγονται θάνατοι οι οποίοι συμβαίνουν μακροχρόνια σε άτομα που είναι ευαίσθητα στο άλάτι και η αποφυγή του άλατος είναι μια βασική αρχή της καταπολέμησης της ψηλής πίεσης.

Πηγή:  American Heart Association

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline

  • Μοιραστείτε: