Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
Ισπανία: Η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα χορηγεί τριήμερη άδεια περιόδου

Ισπανία: Η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα χορηγεί τριήμερη άδεια περιόδου

Σε πλήρη αντιδιαστολή με την οπισθοδρόμηση των Ηνωμένων Πολιτειών, η Ισπανία πρόκειται να γίνει η πρώτη δυτική χώρα που θα επιτρέπει στις γυναίκες να λάβουν ημέρες «εμμηνορροϊκής άδειας» από τον χώρο εργασίας κάθε μήνα, σύμφωνα με τη νέα προτεινόμενη νομοθεσία που θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα.

Η κυβέρνηση Σάντσεθ αναμένεται να εγκρίνει το μέτρο ως μέρος ενός ευρύτερου νομοσχεδίου για την αναπαραγωγική υγεία και τα δικαιώματα των αμβλώσεων, λεπτομέρειες του οποίου αναμένεται να αποκαλυφθούν την Τρίτη, σύμφωνα με τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο προτεινόμενος νόμος θα εισάγει τουλάχιστον τρεις ημέρες ασθενείας κάθε μήνα για τις γυναίκες που υποφέρουν από έντονους πόνους περιόδου, σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais. Η εφημερίδα αναφέρει ότι αυτή η «άδεια υπό ιατρική επίβλεψη» θα μπορούσε να παραταθεί ακόμη και σε πέντε ημέρες για γυναίκες με δυσμηνόρροια που υποφέρουν έντονες κράμπες, ναυτία, ζάλη και έμετο.

Παγκοσμίως, η άδεια για έμμηνο ρύση προσφέρεται επί του παρόντος μόνο σε μικρό αριθμό χωρών, όπως η Ιαπωνία, η Ταϊβάν, η Ινδονησία, η Νότια Κορέα και η Ζάμπια.

Σύμφωνα με την Ισπανική Γυναικολογική και Μαιευτική Εταιρεία, περίπου το ένα τρίτο των γυναικών που έχουν έμμηνο ρύση υποφέρουν από έντονο πόνο γνωστό ως δυσμηνόρροια. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν οξύ κοιλιακό άλγος, διάρροια, πονοκεφάλους και πυρετό.

«Όταν το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί ιατρικά, πιστεύουμε ότι είναι πολύ λογικό να υπάρχει προσωρινή ανικανότητα που σχετίζεται με αυτό το ζήτημα», δήλωσε στην εφημερίδα El Periodico σε πρόσφατη συνέντευξή της η Άνγκελα Ροντρίγκες, υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας για την Ισότητα και τη Βία κατά των Φύλων.

«Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε τι είναι η επώδυνη περίοδος, δεν μιλάμε για μια ελαφριά ενόχληση, αλλά για σοβαρά συμπτώματα όπως διάρροια, έντονοι πονοκέφαλοι, πυρετός», πρόσθεσε.

Το σχέδιο νόμου θα μειώσει επίσης τον ΦΠΑ στα προϊόντα γυναικείας υγιεινής στα καταστήματα και θα διαθέσει δωρεάν προϊόντα εποχής σε σχολεία και εκπαιδευτικά κέντρα.

Σύμφωνα με την El Pais, θα καθιστούσε την εμμηνορροϊκή υγεία μέρος του δικαιώματος των Ισπανών στην υγεία και διευκρινίζει ότι «τα στερεότυπα και οι μύθοι σχετικά με την έμμηνο ρύση που εξακολουθούν να υπάρχουν και που εμποδίζουν τη ζωή των γυναικών θα καταπολεμηθούν».

Το νομοσχέδιο για την υγεία θα εγγυάται επίσης το δικαίωμα δωρεάν άμβλωσης στο δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας και θα καταργήσει την απαίτηση για παιδιά ηλικίας 16 και 17 ετών να αποκτήσουν γονική συναίνεση για τη διαδικασία. Επίσης θα παρέχονται δωρεάν από τα σχολεία και τα άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα προϊόντα περιόδου, όπως σερβιέτες και ταμπόν, τα οποία είναι κοστοβόρα και υπάρχουν χιλιάδες κορίτσια και γυναίκες, που δυσκολεύονται να τα προμηθευτούν.

naftemporiki.gr

 

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts