Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. ΙΚΑ: Ηλεκτρονικός έλεγχος συνταγών
ΙΚΑ: Ηλεκτρονικός έλεγχος συνταγών

ΙΚΑ: Ηλεκτρονικός έλεγχος συνταγών

  • March 18, 2010
  • 0 Likes
  • 7 Views
  • 0 Comments

Ξεκινά η πρώτη φάση ηλεκτρονικoύ ελέγχου συνταγογράφησης που περιλαμβάνει τη σάρωση των συνταγών του ΙΚΑ πιλοτικά σε Λαμία και Λάρισα και από 1/5/2010 σε όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, το σύστημα σκανάρει 135.000 συνταγές την ημέρα και θα εκκαθαρίζει τις συνταγές του μήνα μέσα στον επόμενο μήνα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει εικόνα της φαρμακευτικής δαπάνης σε πρώτο χρόνο. Μέχρι τώρα η διαδικασία έπαιρνε μήνες με πολλά σφάλματα και αμφίβολα αποτελέσματα γιατί γινόταν χειρόγραφα (2.700.000 συνταγές κάθε μήνα )

Από 1/6/2010 ξεκινά σε όλη την Ελλάδα και για τα υπόλοιπα ταμεία ενώ γίνεται προσπάθεια και για νωρίτερα.

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου: “Αποτελεί προπομπό ενός συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στην πηγή, δηλαδή στο γιατρό, όπως έχουμε δεσμευτεί και στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, κάτι για το οποίο θα είμαστε έτοιμοι το καλοκαίρι.

Η τωρινή φάση δίνει το μήνυμα ότι κανείς πια δε μπορεί να συνταγογραφεί ανεξέλεγκτα. Ήδη τις πρώτες μέρες της εφαρμογής του οι ενδείξεις μιλούν για 10% ίσως και λίγο παραπάνω, μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Με το σύστημα φιλοδοξούμε να βάλουμε τέρμα σε φαινόμενα απάτης και διαφθοράς που ταλανίζουν το χώρο του φαρμάκου και έχουν εκτινάξει τα έξοδα των ασφαλιστικών ταμείων για το φάρμακο σε ποσά πάνω από 6.000.000 ευρώ.

Παράλληλα με την αυστηροποίηση των ποινών των παραβατών θέλουμε να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι φαινόμενα σαν αυτά που ΄΄βλέπει΄΄ τώρα πια το σύστημα (π.χ. γιατρός που συνταγογραφεί έως και 100 ή και 200 φορές πάνω από το μέσο όρο των γιατρών της περιοχής), δεν είναι αποδεκτά.

Τέλος, διασφαλίζουμε καλύτερη ποιότητα παρεχομένων υπηρεσιών στους ασθενείς αφού εν τέλει μειώνουμε την υπερσυνταγογράφηση και τη προκλητή ζήτηση που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους”.

Αποφάσεις περικοπών υγείας

Το ΙΚΑ μειώνει τις δαπάνες, μεταξύ άλλων, υποκοστολογώντας υλικά των οποίων οι τιμές είχαν ξεφύγει, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας. Τις νέες αυτές τιμολογήσεις θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι Φ.Κ.Α.

“Οι νέες αυτές τιμές αφορούν τις ιδιωτικές κλινικές και πρέπει να επεκταθούν και στα δημόσια νοσοκομεία. Η αρμόδια υπουργός κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου θα επεκτείνει το μέτρο αυτό εντός των επόμενων ημερών. Είναι φανερό πως η υποκοστολόγηση δεν σταματά εδώ, αλλά θα καλύψει όλα τα υλικά και τις σχετικές υπηρεσίες” τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Αποφάσεις που έχουν ληφθεί από το ΙΚΑ για τον εξορθολογισμό των δαπανών υγείας:

•    Υλικά για επεμβάσεις καταρράκτη

Μείωση κόστους των υλικών κατά 50-60%

Προσδοκώμενο όφελος: 15.000.000 ευρώ

•    Υλικά αγγειοπλαστικών στεφανιαίων αγγείων (στεντ – μπαλόνια)

Μείωση κόστους κατά 60%

Προσδοκώμενο όφελος: 30.000.000 ευρώ

•    Υλικά λαπαροσκοπικών επεμβάσεων

Μείωση κόστους κατά 30%

Προσδοκώμενο όφελος: 6.000.000 ευρώ

•    Κατάργηση χειρουργικών υλικών μιας χρήσης

(ηλεκτρόδια εξάχνωσης – συρρίκνωση ιστών)

Προσδοκώμενο όφελος: 600.000 ευρώ

•    Υλικά για αγγειοπλαστικές επεμβάσεις περιφερικών αγγείων

Η μείωση κόστους αφορά επεμβάσεις σε ιδιωτικά θεραπευτήρια – κλινικές. Ανάλογη ενέργεια πρέπει να γίνει, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, για τα νοσοκομεία (συναρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας).Τα οικονομικά οφέλη θα προκύψουν κατά την εκκαθάριση των νοσηλείων μέσα στους επόμενους 3 – 4 μήνες.

Για το επόμενο διάστημα προγραμματίζονται οι παρακάτω αποφάσεις:

•    Καθορισμός ανώτατης αποδιδόμενης τιμής για χειρουργικά ορθοπεδικά υλικά, υλικά σπονδυλοδεσίας, υλικά οστεοσύνθεσης.

•    Καθορισμός ανώτατης αποδιδόμενης τιμής για συσκευές. υποστήριξης αριστεράς και δεξιάς κοιλίας (τεχνητή καρδιά). Το κόστος των οποίων φτάνει τις 180 – 206.000 ευρώ.

•    Μείωση κόστους σε βηματοδότες όλων των τύπων.

•    Καθορισμός ανώτατης αποδιδόμενης τιμής σε στεντ ενδοσκοπικά και ουρολογικά.

Πηγή:   ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline