Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
Θ. Πλεύρης: Ρήτρα συνυπαιτιότητας για την κατάργηση του clawback στο τέλος της τριετίας

Θ. Πλεύρης: Ρήτρα συνυπαιτιότητας για την κατάργηση του clawback στο τέλος της τριετίας

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης τόνισε ότι πρέπει να διασφαλιστεί ένα βιώσιμο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα εξασφαλίζει την πρόσβαση όλων των πολιτών στο υψηλά εξειδικευμένο ιατρικό δυναμικό της χώρας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΙΣΑ, επεσήμανε ότι ο νόμος προβλέπει τη δυνατότητα για ένα ανοιχτό σύστημα ΠΦΥ με τη συμμετοχή όσων ιατρών επιθυμούν και μάλιστα το επόμενο χρονικό διάστημα θα ενεργοποιηθούν σταδιακά οι δυνατότητες που δίνει. Επισήμανε επίσης ότι το χρονικό πλαίσιο εργασίας θα είναι σε ρεαλιστική βάση. Ειδικότερα ανέφερε ότι το υποχρεωτικό εβδομαδιαίο ωράριο λειτουργίας του ιατρείου θα καθορίζεται κατά αναλογία με τον αριθμό των εγγεγραμμένων στη λίστα, με μέγιστο τις 35 ώρες την εβδομάδα.

Τα μέλη του ΔΣ του ΙΣΑ ζήτησαν από τον υπουργό Υγείας να υπάρχει χρονικό όριο στη διάρκεια της ιατρικής επίσκεψης, με βάση τις εισηγήσεις των επιστημονικών εταιριών.

Ο υπουργός Υγείας, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΙΣΑ, διευκρίνισε ότι ο προσωπικός ιατρός δεν θα υποχρεούται σε κατ’ οίκον επίσκεψη, ενώ η αμοιβή του εάν επιλέξει να κάνει θα ορίζεται από τον ίδιο τον ιατρό. Επίσης ο κ. Πλεύρης διαβεβαίωσε ότι θα είναι ελεύθερη η πρόσβαση στους εξειδικευμένους ιατρούς χωρίς παραπεμπτικό, ενώ παραμένει το καθεστώς της αμοιβής κατά πράξη και περίπτωση.

Στη συνέχεια συζητήθηκε το ζήτημα του Clawback που, όπως αναφέρει ο ΙΣΑ, «έχει οδηγήσει σε οικονομική ασφυξία τους ιδιωτικούς φορείς ΠΦΥ». Ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι η φετινή χρονιά ξεκίνησε με επιπλέον 40 εκατομμύρια ευρώ και εκτίμησε ότι την ερχόμενη εβδομάδα που θα ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με το Συντονιστικό Όργανο των Φορέων ΠΦΥ θα ανακοινωθούν σημαντικές παρεμβάσεις. «Μάλιστα μέσα στον επόμενο μήνα θα υπάρξει δέσμευση της πολιτείας, με ρήτρα συνυπαιτιότητας που θα αυξάνεται για την πολιτεία με στόχο να καταργηθεί το Clawback, στο τέλος της τριετίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Ο πρόεδρος του ΙΣΑ ζήτησε να υπογράφουν συλλογικές συμβάσεις με τους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς και να διασφαλιστεί η επιβίωση του κλάδου.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε ακόμα στις αλλαγές που πρόκειται να γίνουν στην εκλογική διαδικασία των ιατρικών συλλόγων, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη εκπροσώπηση και ζήτησε την άποψη του Δ.Σ. του ΙΣΑ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αγαστή συνεργασία με τον υπουργό Υγείας, που θα αποβεί προς όφελος του ιατρικού κλάδου και του ασθενή, όπως εκτίμησε.

«Υπάρχει μια δυναμική προσέγγιση στην οικοδόμηση του νέου συστήματος ΠΦΥ που εκτιμούμε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς ικανοποιούνται πάγια αιτήματα του ΙΣΑ, ενώ λαμβάνεται υπόψη η ιδιαιτερότητα της Ελλάδας που έχει πολλούς υψηλά εξειδικευμένους γιατρούς. Η χώρα του Ιπποκράτη οφείλει να έχει ένα σύστημα Υγείας που δίνει έμφαση στην πρόληψη και την προαγωγή της Υγείας, με την συμβολή των τοπικών κοινωνιών. Απαραίτητη όμως προϋπόθεση είναι η διασφάλιση των απαιτούμενων πόρων που θα καταστήσουν το σύστημα βιώσιμο», δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης.

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts