Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα

Θεοδωρίδου: 4η δόση στους άνω των 70 και στους 60άρηδες με υποκείμενα νοσήματα – Δεν είναι απαραίτητη για τους υγιείς νεότερους

Λάθος για τις ευάλωτες ομάδες να περιμένουν ένα καλύτερο εμβόλιο τον Σεπτέμβριο, ενώ υπάρχει ένα αποτελεσματικό εμβόλιο τώρα, δήλωσε η κυρία Θεοδωρίδου – Στους 4 μήνες από την 3η δόση η δεύτερη αναμνηστική

Το πρόγραμμα και τις λεπτομέρειες για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού ανέλυσαν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όπως ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου, η 4η δόση συνιστάται για τους άνω των 70 ετών και για τους άνω των 60 με υποκείμενα νοσήματα, διευκρινίζοντας ότι το όφελος δεν είναι σημαντικό για τους υγιείς νεότερους ανθρώπους, Τόνισε, ώστόσο, ότι οι κάτω των 60 που αντιμεωπίζουν προβλήματα υγείας, θα πρέπει να είναι σε επαφή με τους γιατρούς τους και να πάρουν κατευθύνσεις.

Την ενηνέρωση ξεκίνησε η Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της 4ης δόσης και σε ποιες ηλικίες είναι απαραίτητη: 

«Στις 3 Μαΐου, η Επιτροπή είχε διατυπώσει τη σύσταση εμβολιασμού με 4η δόση σε άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω και σε όσους διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε άνω των 60 με υποκείμενα νοσήματα.

Η 4η δόση χορηγείται τουλάχιστον τέσσερις μήνες μετά την 3η δόση. Όσοι έχουν νοσήσει, δεν έχουν ανάγκη αναμνηστικής δόσης.

Τώρα, στα τέλη Ιουνίου, επειδή ο ιός ξεφεύγει από τα αντισώματα, παρατηρείται αυξημένος αεριθμός μολύνσεων, οι οποίες λόγω του εμβολιασμού, δεν αποδίδουν σοβαρές ασθένειες.

Συνιστούμε την 4η δόση σε άτομα άνω των 70 και σε όσους διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και στους άνω των 60 με υποκείμενα νοσήματα.

Για τους κάτω των 60, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, δεν είναι απαραίτητη η 4η δόση. Ωστόσο, οι κάτω των 60 θα μπορούν να επιλέγουν τον εμβολιασμό, μετά από συνεννόηση με τον γιατρό τους και εφόσον το επιθυμούν,

Τα εμβόλια έχουν δουλέψει πολύ καλά και το βλέπουμε στους αριθμούς. Εάν έχουμε στα χέρια μας ένα εμβόλιο που μας προστατεύει σε σημαντικό ποσοστό, επιτρέψτε μου να το θεωρήσω λάθος, για τις ευάλωτες ομάδες, να περιμένουν ένα καλύτερο εμβόλιο τον Σεπτέμβριο. Ελπίζω να το έχουμε, αλλά πάντα βαδίζουμε με τα δεδομένα που έχουμε».

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους πρόσθεσε στο συγκεκριμένο θέμα ότι η Ελλάδα θα έχει τα νέα εμβόλια όταν βγουν, αλλά σε κάθε περίπτωση ισχύει αυτό που είπε η κυρία Θεοδωρίδου για την αναγκαιότητα των εμβολιασμών.

Αναφερόμενος στην εμπιστοσύνη προς την Επιτροπή, χαρακτήρισε άδικη την αντιμετώπισή της, λέγοντας πως οι αποφάσεις ελήφθησαν πολύ γρήγορα και βοήθησαν στην ανάκρουση των τελευταίων παραλλαγών της νόσου. «Να μην είμαστε τόσο εύκολοι στην κριτική, διότι οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί, έχουν βοηθήσει και έχουν υιοθετηθεί από πολλές άλλες χώρες», πρόσθεσε.

Η Μαρία Θεοδωρίδου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διευκρίνισε ότι η 4η δόση δεν αφορά τον υγιή νεότερο πληθυσμό. Όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, θα πρέπει να μιλάνε με τους γιατρούς τους και να λαμβάνουν συμβουλές.

Τόνισε, δε, ότι δεν θα γίνει υποχρεωτική η 4η δόση. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει εμβόλιο που να μπλοκάρει όλες τις μεταλλάξεις και για τον λόγο αυτόν υπάρχει προβληματισμός για τον Σεπτέμβριο.

Θεμιστοκλέους: Πάνω από 90% η εμβολιαστική κάλυψη στους άνω των 60 ετών

Πάνω από το 90% των πολιτών άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί με την 1η αναμνηστική δόση (3η δόση) του εμβολίου κατά της covid-19. Σε ποσοστό 17,1 % έχουν εμβολιαστεί με την 2η αναμνηστική δόση (4η δόση), οι άνω των 60 ετών, ενώ στις ηλικίες 30-59 ετών έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα 14.000 πολίτες.

Τα παραπάνω στοιχεία έδωσε στην έκτακτη ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης ο γενικός γραμματέας ΠΦΥ Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ειδικότερα, μέχρι σήμερα έχουν γίνει 21.090.000 εμβολιασμοί κατά της covid-19. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 7.910.000 πολίτες, δηλαδή το 75,3% του γενικού πληθυσμού και 84,9% επί του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος της ΕΕ είναι 75,2 % του γενικού πληθυσμού και 85,7% του ενήλικου πληθυσμού.

Περισσότερα από 7.618.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους που αντιστοιχεί σε ποσοστό 72,6% του γενικού πληθυσμού και 81,2% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 72,6% του γενικού πληθυσμού και 83,2% του ενήλικου πληθυσμού.

Σχετικά με την 1η αναμνηστική δόση, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 5.811.000 εμβολιασμοί, ποσοστό 80,4% των δικαιούχων με το ποσοστό των ατόμων άνω των 60 ετών να ξεπερνάει το 90%.

Σε σχέση με την δεύτερη αναμνηστική δόση για τα άτομα άνω των 60 ετών έχουν πραγματοποιηθεί 332.000 και υπάρχουν άλλες 40.000 ραντεβού, ποσοστό 17,1% των δικαιούχων ενω για τις ηλικίες 30-59 ετών έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 14.000 εμβολιασμοί και υπάρχουν άλλες 18.000 μελλοντικά ραντεβού.

Σχετικά με τους κατ οίκον εμβολιασμούς έχουν εμβολιαστεί 128.000 πολίτες και έχουν πραγματοποιηθεί κατ οικον περισσότεροι από 180.000 εμβολιασμοί.

Πηγή: skai.gr

Δείτε την ροή ειδήσεων και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts