Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Η χρήση κάνναβης αυξάνει τον κίνδυνο ψύχωσης
Η χρήση κάνναβης αυξάνει τον κίνδυνο ψύχωσης

Η χρήση κάνναβης αυξάνει τον κίνδυνο ψύχωσης

  • March 11, 2011
  • 0 Likes
  • 27 Views
  • 0 Comments

Οι άνθρωποι, έφηβοι και ενήλικες, που κάνουν χρήση κάνναβης, αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο ψύχωσης με το πέρασμα του χρόνου, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα.

Ερευνητές από τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ελβετία και την Ολλανδία, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζιμ βαν Ος του Τμήματος Ψυχιατρικής και Νευροψυχολογίας του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, μελέτησαν επί δέκα χρόνια περίπου 1.900 άτομα ηλικίας 14 έως 24 ετών και διαπίστωσαν ότι οι χρήστες κάνναβης έχουν κατά πολύ υψηλότερο (σχεδόν διπλάσιο) κίνδυνο για ψύχωση, σε σχέση με όσους δεν έκαναν ποτέ χρήση της ναρκωτικής ουσίας.

«Η χρήση κάνναβης είναι ένας παράγων κινδύνου για την εμφάνιση συνακόλουθων ψυχωτικών συμπτωμάτων. Η συνεχιζόμενη χρήση κάνναβης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ψυχωτικής διαταραχής, προκαλώντας την επιμονή των συμπτωμάτων», αναφέρεται στη σχετική μελέτη, που δημοσίευσαν στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό “British Medical Journal“, σύμφωνα με το BBC και τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό.

Η νέα μελέτη, σύμφωνα με τον καθηγητή ψυχιατρικής έρευνας Ρόμπιν Μάρεϊ του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του King’s College του Λονδίνου, ενισχύει προηγούμενα συμπεράσματα ερευνών ότι η συγκεκριμένη ουσία μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα ψυχικά προβλήματα. «Η μελέτη προσθέτει ένα ακόμα λιθαράκι στον όγκο των στοιχείων που δείχνουν ότι η χρήση της παραδοσιακής κάνναβης συμβάλλει στην πρόκληση ψυχώσεων όπως η σχιζοφρένεια», δήλωσε ο Βρετανός ψυχίατρος.

Η νέα έρευνα ξεκαθαρίζει πλέον πως η κάνναβη προκαλεί την ψύχωση όχι μόνο όταν την παίρνουν άνθρωποι στους οποίους προϋπήρχαν ψυχωτικά συμπτώματα, αλλά ότι είναι η ίδια η ναρκωτική ουσία που αυξάνει “σημαντικά” τον κίνδυνο για την εκδήλωση τέτοιων συμπτωμάτων.

Μια περσινή έρευνα είχε διαπιστώσει ότι όσοι νέοι καπνίζουν κάνναβη για πάνω από έξι χρόνια, έχουν διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν ψυχωτικά συμπτώματα, όπως ψευδαισθήσεις, παραισθήσεις κ.ά.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline