Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Η χαμηλή σε υδατάνθρακες διατροφή καταστρέφει τις αρτηρίες
Η χαμηλή σε υδατάνθρακες διατροφή καταστρέφει τις αρτηρίες

Η χαμηλή σε υδατάνθρακες διατροφή καταστρέφει τις αρτηρίες

  • August 27, 2009
  • 0 Likes
  • 21 Views
  • 0 Comments

Οι δίαιτες που είναι χαμηλές σε υδατάνθρακες ενδεχομένως θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία. Αμερικανική μελέτη σε ποντίκια δείχνει ότι το συγκεκριμένο διατροφικό μοντέλο συμβάλλει στην εναπόθεση λίπους στα τοιχώματα των αρτηριών (αθηροσκλήρυνση), αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess, πoυ αποτελεί τμήμα της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, επιχείρησαν να μελετήσουν την επίδραση που έχει στο καρδιαγγειακό σύστημα η δίαιτα που είναι χαμηλή σε υδατάνθρακες. Αφορμή για αυτή τη μελέτη ήταν οι καταγεγραμμένες περιπτώσεις ατόμων που ακολουθούσαν αυτή τη διατροφή και είχαν υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές χώρισαν τα ποντίκια σε τρεις διαφορετικές ομάδες ανάλογα με το τί έτρωγαν. Στην πρώτη ομάδα, τα πειραματόζωα τρέφονταν με την καθιερωμένη διατροφή των ποντικιών, στη δεύτερη ομάδα με την δυτικού τύπου διατροφή (υψηλή πρόσληψη λιπαρών) και στην τρίτη ομάδα με την διατροφή που είναι χαμηλή σε υδατάνθρακες και υψηλή σε πρωτεΐνες. 

Μετά από 12 εβδομάδες, τα ποντίκια που ακολουθούσαν δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες είχαν πάρει λιγότερο βάρος, ωστόσο είχαν αναπτύξει 15% περισσότερη αθηροσκλήρυνση από ό,τι τα εκείνα που τρέφονταν βάσει τη διατροφής των ποντικιών. Το αντίστοιχο ποσοστό για τα πειραματόζωα που ακολουθούσαν τη δυτικού τύπου διατροφή ήταν  9%.  

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν με ακρίβεια γιατί η διατροφή που είναι χαμηλή σε υδατάνθρακες συμβάλλει στην ανάπτυξη αθηροσκλήρυνσης. Ωστόσο, αναφέρουν ότι αυτού του είδους το διατροφικό ενδεχομένως επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα του μυελού των οστών καθαρίζουν το λίπος που εναποτίθεται στις αρτηρίες. 

Ο επικεφαλής της μελέτης Anthony Rosenzweig αναφέρει ότι τα αποτελέσματα της μελέτης του προκάλεσαν τέτοια ανησυχία που ο ίδιος σταμάτησε να ακολουθεί το συγκεκριμένο διατροφικό μοντέλο.

«Η μελέτη που κάναμε δείχνει ότι τουλάχιστον στα ποντίκια, αυτού του είδους η διατροφή μπορεί να είναι επιζήμια για το καρδιαγγειακό σύστημα. Φαίνεται ότι η ισορροπημένη διατροφή που συνδυάζεται με την τακτική άσκηση αποτελεί την καλύτερη λύση για τους περισσότερους ανθρώπους», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «Proceedings of the National Academy of Sciences».

Πηγή: BBC