Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Η υπερκατανάλωση αλκοόλ προκαλεί βλάβες και στο μυϊκό σύστημα
Η υπερκατανάλωση αλκοόλ προκαλεί βλάβες και στο μυϊκό σύστημα

Η υπερκατανάλωση αλκοόλ προκαλεί βλάβες και στο μυϊκό σύστημα

  • April 16, 2009
  • 0 Likes
  • 18 Views
  • 0 Comments

Η μακροχρόνια κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ δεν προκαλεί βλάβες μόνο στο ήπαρ αλλά και στους μυς των ποδιών και άλλων οργάνων του σώματος, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Biochemist.

Οι Δρ Βίκτορ Πρίντι και Πίτερ Έμερι, ερευνητές του Κολεγίου Κινγκ του Λονδίνου, επισημαίνουν σε άρθρο τους: “Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι ο εγκέφαλος και το ήπαρ είναι τα δύο βασικά ανθρώπινα όργανα που πλήττονται από τη συχνή κατανάλωση αλκοόλ, εκδηλώνοντας διαταραχές συμπεριφοράς ή ακόμη και κίρρωση. Ωστόσο, η αλκοολική μυοπάθεια αντιπροσωπεύει την πιο κοινά εμφανιζόμενη νόσο του μυοσκελετικού συστήματος στο δυτικό ημισφαίριο”.

Οι συντάκτες του άρθρου σημειώνουν ακόμη ότι η μυοπάθεια των άκρων αποτελεί απλώς το πρώτο στάδιο για την εξέλιξη άλλων νόσων που τελικά προσβάλλουν ολόκληρο το σώμα και ιδίως τον καρδιακό μυ και τους λείους μυς του γαστρεντερικού συστήματος. Η προσβολή του καρδιακού μυός στους αλκοολικούς μπορεί να προκαλέσει ακόμη και καρδιακή ανακοπή, ενώ η δυσλειτουργία των λείων μυών του γαστρεντερικού συστήματος ενδέχεται να διαταράξει τη διαδικασία της πέψης και να μειώσει την ικανότητα απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών.

Οι δύο Βρετανοί ερευνητές εξέφρασαν, επίσης, την έκπληξή τους για το γεγονός ότι πολύ λίγα αναφέρονται σχετικά στα ιατρικά συγγράμματα, μολονότι οι βλάβες στο μυϊκό σύστημα εξαιτίας του αλκοόλ εμφανίζονται πολύ συχνά και μπορούν να προληφθούν και να θεραπευτούν.

Τέλος, δεν παρέλειψαν να προσθέσουν ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ προξενεί επιβράδυνση στο σχηματισμό των πρωτεϊνών που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του μυϊκού συστήματος, μεταβολές στο μεταβολισμό του ασβεστίου και προάγει τη δημιουργία των ελεύθερων ριζών, μορίων που έχουν βλαπτική δράση στα ανθρώπινα κύτταρα.