Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Η μεσογειακή διατροφή κατά του Διαβήτη
Η μεσογειακή διατροφή κατά του Διαβήτη

Η μεσογειακή διατροφή κατά του Διαβήτη

  • November 1, 2010
  • 0 Likes
  • 11 Views
  • 0 Comments

Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε ελαιόλαδο και λαχανικά, μπορεί να βοηθήσει τους μεγαλύτερους ανθρώπους να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη των μεσηλίκων, ακόμα και χωρίς θερμιδομέτρηση και απώλεια βάρους.

Ισπανοί ερευνητές που μελέτησαν περισσότερους από 400 ενήλικες διαπίστωσαν ότι όσοι ακολουθούσαν την παραδοσιακή δίαιτα ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν διαβήτη μέσα σε τέσσερα χρόνια σε σχέση με εκείνους που κλήθηκαν να ακολουθήσουν μία δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση “Diabetes Care“.

Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει γενικώς μεγάλες ποσότητες λαχανικών, τροφές ολικής αλέσεως, όσπρια, ψάρι, φυτικές τροφές, κυρίως ελαιόλαδο και καρύδια, ενώ περιέχει μικρές ποσότητες κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων πλούσιων σε λιπαρά.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες υπό τον Ζόρντι Σάλας-Σαλβάδο του πανεπιστημίου Rovira i Virgili στο Ρέους της Ισπανίας, παρακολούθησαν τις διατροφικές συνήθειες 418 ενηλίκων, ηλικίας 55 ως 80, ο καθένας εκ των οποίων είχε τουλάχιστον τρεις παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια, όπως υψηλή πίεση ή κάπνισμα. Οι εθελοντές κλήθηκαν τυχαία να επιλέξουν μία από τρεις δίαιτες: μεσογειακή δίαιτα με έμφαση στην κατανάλωση ελαιολάδου, η ίδια δίαιτα αλλά επικεντρωμένη στην πρόσληψη ακόρεστου λίπους από καρύδια και μία δίαιτα χωρίς καθόλου λίπη. Καμία από τις ομάδες δεν κλήθηκε να περιορίσει την πρόσληψη θερμίδων ή να αθλείται περισσότερο.

Μετά από τέσσερα χρόνια, 10% με 11% των εθελοντών που ανήκαν στις δύο ομάδες που ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή είχαν εμφανίσει διαβήτη, σε σύγκριση με 18% εκείνων που ανήκαν στην ομάδα που ακολούθησε δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά. Όταν οι ερευνητές υπολόγισαν μία σειρά από άλλους παράγοντες, όπως το βάρος των εθελοντών, το ιστορικό καπνίσματος και τα αναφερθέντα επίπεδα άσκησης, η μεσογειακή διατροφή διαπιστώθηκε ότι συνδέεται με τη μείωση κατά 52% του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη σε σύγκριση με τη δίαιτα χαμηλών λιπαρών.

Τα ευρήματα της έρευνας επιβεβαιώνουν τις υπάρχουσες συμβουλές προς τους διαβητικούς και εκείνους που κινδυνεύουν να εμφανίσουν διαβήτη, δήλωσε η Κοστάνς Μπράουν-Ριγκς, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ένωσης Διαιτητικής, προσθέτοντας ότι η μεσογειακή διατροφή είναι μία υγιεινή επιλογή για όλους.

Η ίδια είπε στο Reuters Health ότι η έρευνα “με κανένα τρόπο δεν υπαινίσσεται ότι δεν χρειάζεται να αθλείται κάποιος. Η ίδια προειδοποίησε κατά της θερμιδομέτρησης ή του να θεωρούμε το ελαιόλαδο “μαγικό ραβδί” κατά του διαβήτη. “Κάποιες φορές οι άνθρωποι μπορεί να κολλήσουν με ένα συγκεκριμένο είδος, όπως είναι το ελαιόλαδο. Αλλά αυτό για το οποίο συζητάμε είναι μία συνολική, διατροφική συνήθεια και ένας συνολικός τρόπος ζωής”.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline