Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Η εγκληματικότητα ενός παιδιού συνδέεται με το κάπνισμα στη κύηση
Η εγκληματικότητα ενός παιδιού συνδέεται με το κάπνισμα στη κύηση

Η εγκληματικότητα ενός παιδιού συνδέεται με το κάπνισμα στη κύηση

  • December 3, 2010
  • 0 Likes
  • 10 Views
  • 0 Comments

Οι μητέρες που καπνίζουν είκοσι ή και περισσότερα τσιγάρα την μέρα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, έχουν 30% αυξημένο κίνδυνο να γεννήσουν παιδί που θα εμπλακεί αργότερα σε κάποια εγκληματική δραστηριότητα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η συσχέτιση αυτή, η οποία διαπιστώνεται για πρώτη φορά, φαίνεται να ισχύει ακόμα κι αν απομονωθούν άλλοι παράγοντες, που στατιστικά έχουν συνδεθεί με την εγκληματικότητα, όπως οι διανοητικές διαταραχές, τα οικογενειακά προβλήματα και η φτώχεια.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, υπό την Angela Paradis, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό επιδημιολογίας “Journal of Epidemiology and Community Health” της Εταιρίας Κοινωνικής Ιατρικής, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, διαπίστωσαν ότι τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια, των οποίων οι έγκυοι μητέρες τους κάπνιζαν σαν “φουγάρα”, αντιμετωπίζουν εξίσου αυξημένο κίνδυνο για ροπή στην εγκληματικότητα και σύλληψη από τις Αρχές κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία 4.000 ατόμων ηλικίας 33 έως 40 ετών και παράλληλα συνέλεξαν στοιχεία για τις καπνιστικές συνήθειες των μητέρων τους κατά την εγκυμοσύνη. “Αν και δεν μπορούμε να συμπεράνουμε με βεβαιότητα ότι το κάπνισμα της μητέρας στην εγκυμοσύνη -ιδίως το βαρύ κάπνισμα- αποτελεί την αιτία για την μετέπειτα αυξημένη εγκληματική δραστηριότητα των παιδιών, τα ευρήματά μας όντως δείχνουν ότι υπάρχει μια μέτρια σχέση αιτίου-αποτελέσματος“, αναφέρει η μελέτη.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει στενή σχέση ανάμεσα στις έγκυες μητέρες που καπνίζουν και σε διάφορα προβλήματα των παιδιών, όπως η υπερκινητικότητα, η αδυναμία συγκέντρωσης, η επιθετικότητα και η βίαιη αντικοινωνικότητα κατά την εφηβεία. Μελέτες σε πειραματόζωα δείχνουν ότι αυτά τα προβλήματα μπορεί να πηγάζουν από τις βιολογικές συνέπειες της νικοτίνης στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Οι νέοι που για χρόνια είναι μπλεγμένοι σε παραβατικές δραστηριότητες, είναι πιο πιθανό επίσης να υποφέρουν από νευροψυχολογικές διαταραχές.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline