Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Η γιόγκα βελτιώνει τη βάδιση των ηλικιωμένων
Η γιόγκα βελτιώνει τη βάδιση των ηλικιωμένων

Η γιόγκα βελτιώνει τη βάδιση των ηλικιωμένων

  • April 22, 2010
  • 0 Likes
  • 16 Views
  • 0 Comments

Η ερευνητική ομάδα, στην οποία συμμετείχε και μια εκπαιδεύτρια της γιόγκα, έφτιαξε ειδικό πρόγραμμα εκγύμνασης, προσαρμοσμένο στις δυνατότητες των ηλικιωμένων γυναικών. Περιλαμβάνονταν βασικές ασκήσεις, όπως το πώς να στέκονται ή να σκύβουν σωστά οι γυναίκες, ενώ η ένταση της άσκησης αυξανόταν σταδιακά.

Οι 24 εθελόντριες ηλικίας άνω των 65 ετών κλήθηκαν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα γιόγκα διάρκειας μιάμισης ώρας για εννιά εβδομάδες. Όταν ολοκληρώθηκε η μελέτη,  οι γυναίκες περπατούσαν πιο γρήγορα και με μεγαλύτερα βήματα και μπορούσαν να σταθούν όρθιες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επίσης, αισθάνονταν περισσότερο σίγουρες για την ισορροπία τους τόσο όταν περπατούσαν όσο και όταν στέκονταν όρθιες.

«Η εξήγηση πιθανώς να βρίσκεται στο ότι η στάση του σώματος των εθελοντριών ήταν ευθυτενής και ότι δεν έσκυβαν», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης Dr. Jinsup Song, ο οποίος επισημαίνει ότι τόσο η ευστάθεια όσο και η ευλυγισία συμβάλλουν σε σημαντικό βαθμό στην αποφυγή πτώσεων, μιας από τις αιτίες που ευθύνονται για την ανικανότητα σε ηλικιωμένους ανθρώπους και ιδιαίτερα στις γυναίκες. Η ερευνητική ομάδα, μάλιστα, σκοπεύει να κάνει και άλλες μελέτες προκειμένου να διαπιστώσει εάν το συγκεκριμένο πρόγραμμα γιόγκα μπορεί να είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη των πτώσεων.

Τα αποτελέσματα της μελέτης ανακοινώθηκαν στην ετήσια συνάντηση του Gait and Clinical Movement Analysis Society.

Πηγή:  Reuters

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline