Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Η αξονική τομογραφία στην υπηρεσία της οδοντιατρικής
Η αξονική τομογραφία στην υπηρεσία της οδοντιατρικής

Η αξονική τομογραφία στην υπηρεσία της οδοντιατρικής

  • April 30, 2010
  • 0 Likes
  • 17 Views
  • 0 Comments

Η αξονική τομογραφία χρησιμοποιείται πλέον ως διαγνωστική μέθοδος και στην οδοντιατρική, καθώς δίνει αναλυτικές πληροφορίες για την κατάσταση των οστών και την έκταση της βλάβης, ενώ μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί και για την πρώιμη διάγνωση της οστεοπόρωσης.

Ο ασθενής δεν χρειάζεται να μπει σε «κουβούκλιο», όπως γίνεται στις άλλες τομογραφίες, για να υποβληθεί σε αυτή την εξέταση, η οποία δίνει στον θεράποντα οδοντίατρο τρισδιάστατες πληροφορίες για τα οστά.

Το πλεονέκτημα της αξονικής τομογραφίας, σε σύγκριση με την πανοραμική ακτινογραφία, που είχαν στη διάθεσή τους οι οδοντίατροι έως πρόσφατα, είναι ότι δίνει τρισδιάστατα στοιχεία, ενώ η πανοραμική δίνει δισδιάστατα. Αυτό βοηθά τους οδοντιάτρους να κάνουν διάγνωση διαφόρων παθήσεων, ακόμη και καρκίνου, με μεγαλύτερη σαφήνεια. Στην περίπτωση, δε, που θα χρειαστεί να κάνουν εμφύτευση δοντιών, η αξονική τομογραφία συμβάλλει στη σωστότερη και ακριβέστερη εμφύτευση, καθώς και στην επιλογή των καταλληλότερων υλικών.

Αυτά ανέφερε ο καθηγητής Ενδοδοντίας στην Οδοντιατρική Σχολή του ΑΠΘ, Θεόδωρος Λαμπριανίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή το 15ο Βαλκανικό Στοματολογικό Συνέδριο, οι εργασίες του οποίου αρχίζουν αύριο στη Θεσσαλονίκη.

Κίνδυνο οστεονέκρωσης ενέχει η επίσκεψη οστεοπορωτικών στον οδοντίατρο

Αντιμέτωπα με τον κίνδυνο, σε πολύ υψηλό ποσοστό, της οστεονέκρωσης μπορούν να βρεθούν τα άτομα που κάνουν μακροχρόνια χρήση διφωσφονικών, είτε για τη θεραπεία της οστεροπόρωσης, είτε για τη θεραπεία καρκίνου, όταν χρειαστεί να υποβληθούν σε εξαγωγή δοντιού ή οδοντιατρική χειρουργική επέμβαση.

Στις περιπτώσεις αυτές, ο οδοντίατρος πρέπει να συνεργαστεί με τον θεράποντα ιατρό του ασθενούς, προκειμένου να σταματήσει, για ένα διάστημα, η χορήγηση διφωσφονικών και να χορηγηθεί στον ασθενή αντιβίωση για διάστημα μεγαλύτερο των οκτώ ημερών, που συνήθως χορηγούνται, ώστε να μπορέσουν να γίνουν οι αιματικές οδοντιατρικές πράξεις.

Ο κ. Λαμπριανίδης τόνισε ότι ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν οι γυναίκες, που παίρνουν διφωσφονικά φάρμακα για την οστεροπόρωση, είτε σε ενέσιμη μορφή, είτε από το στόμα.

Πηγή:   ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline