Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Εφιαλτική η κατάσταση στη Μόσχα
Εφιαλτική η κατάσταση στη Μόσχα

Εφιαλτική η κατάσταση στη Μόσχα

  • August 10, 2010
  • 0 Likes
  • 8 Views
  • 0 Comments

Εφιαλτική παραμένει η κατάσταση στη Ρωσική πρωτεύουσα, που δεν μπορεί να απαλλαγεί από το γκριζοκίτρινο τοξικό πέπλο της. Πιο δυσοίωνες από χθες είναι οι προβλέψεις των μετεωρολόγων, που εκτιμούν ότι το νέφος του καπνού από τις πυρκαγιές θα διατηρηθεί πάνω από τη Μόσχα τουλάχιστον ως το τέλος της εβδομάδας, έστω κι αν λίγο δροσίσει.

Αυτό δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι ο αναπληρωτής διευθυντής του ρωσικού Μετεωρολογικού Κέντρου Ντμίτρι Κίκτιεφ, αμφισβητώντας τις προβλέψεις συναδέλφων του ότι Τρίτη με Τετάρτη το νέφος θα παρασυρθεί προς άλλη κατεύθυνση.

«Νομίζω πως δεν θα έχουμε προς το παρόν εξαιρετικές αλλαγές, αύριο ο άνεμος θα είναι νοτιοανατολικός, κατεύθυνση ενοχλητική, στις 11 του μήνα θα είναι νότιος, γι’ αυτό πολύ αμφιβάλλω ότι κάτι θα αλλάξει αύριο. Στο δεύτερο μισό της εβδομάδας ο άνεμος θα είναι αδύναμος, μεταβαλλόμενος, που σημαίνει ότι είναι απίθανο να διαλύσει το νέφος, το οποίο κατά τα φαινόμενα θα παραμείνει πάνω από τη Μόσχα, γιατί δεν έχει πουθενά να στραφεί προς το παρόν», είπε ο κ. Κίκτιεφ, εξηγώντας ότι οι προηγούμενες προβλέψεις του Κέντρου «Φόβος» βασίστηκαν σε στοιχεία της μετεωρολογικής υπηρεσίας των ΗΠΑ και οι διαφορές στις προγνώσεις αποδεικνύουν το αβέβαιο της κατάστασης.

Σύμφωνα με άλλες προβλέψεις στα μέσα της εβδομάδας και ειδικά την Τετάρτη θα πέσουν δυνατές βροχές, που θα βοηθήσουν καθοριστικά στη βελτίωση της κατάστασης.

Υψηλές παραμένουν και οι συγκεντρώσεις δηλητηριωδών αερίων στην ατμόσφαιρα της Μόσχας, όπου το μονοξείδιο του άνθρακα και τα αιωρούμενα σωματίδια ξεπερνούσαν το μεσημέρι κατά 2,2 φορές τις ανώτατες επιτρεπτές τιμές και οι ειδικοί υδρογονάνθρακες κατά 3,5 φορές, ενώ οι μέσες ημερήσιες τιμές ήταν πολύ χειρότερες καθώς η υπέρβαση το τελευταίο 24ωρο ήταν 9 (!) φορές για τα αιωρούμενα σωματίδια, 3,3 φορές για το μονοξείδιο του άνθρακα, 0,7-4,5 για το διοξείδιο του αζώτου και ως 1,4 φορές για το οξείδιο του αζώτου.

Η ζέστη διατηρεί και τις τιμές του όζοντος κατά 5,4 φορές πάνω από το φυσιολογικό.

Δυσάρεστα είναι και τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα ο επικεφαλής του Τμήματος Υγείας της πόλης της Μόσχας Αντρέι Σελτσόφσκι, διαπιστώνοντας αύξηση της θνησιμότητας τουλάχιστον κατά 2 φορές. «Εάν στο παρελθόν είχαμε καθημερινά στη Μόσχα 360-380 θανάτους, τώρα είναι περίπου 700», είπε ο κ. Σελτσόφσκι στο πρακτορείο Ιντερφάξ, αν και ανεπίσημες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μεγαλύτερες αυξήσεις στους θανάτους.

Τα σχετικά ρεπορτάζ, που βασίστηκαν στα στοιχεία των γραφείων κηδειών και δημοσιεύτηκαν στην οικονομική ημερήσια «Κομερσάντ» εκτιμούν ότι οι θάνατοι είναι αυξημένοι κατά 2,5-3 φορές, ωστόσο δεν έλειψαν και οι εκτιμήσεις για αύξηση έως 8-10 φορές.

Απαντώντας ο κ. Σελτσόφσκι είχε διαψεύσει τα στοιχεία αυτά και είχε ζητήσει «να μην σκορπίζεται ο πανικός».

Δηλητηριώδες νέφος καπνού κάλυψε το Σαββατοκύριακο και την Αγία Πετρούπολη και το Γεκατερινμπούργκ, την πρωτεύουσα των Ουραλίων, ωστόσο ως το πρωί της Δευτέρας είχε διαλυθεί λόγω των ευνοϊκών ανέμων, που δεν βοηθούν καθόλου στην περίπτωση της Μόσχας.

Οι αρχές της Μόσχας δεν προτίθενται να κηρύξουν κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο της πόλης Βλαντίμιρ Ρέσιν.

«Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, την αντιμετωπίζουμε και νομίζω θα τα καταφέρουμε» είπε ο κ. Ρέσιν, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι ο Δήμαρχος Μόσχας Γιούρι Λουσκόφ, που επέστρεψε χθες εσπευσμένως στη ρωσική πρωτεύουσα από θεραπεία στο εξωτερικό, «βοηθούσε στην αντιμετώπιση της κρίσης και από μακριά».

Οι Μοσχοβίτες αντιμετωπίζουν την κρίση όπως μπορούν και εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα με όποια μέσα διαθέτουν.

Χθες ήταν υπερπλήρη όλα τα δρομολόγια λεωφορείων, τρένων και αεροπλάνων, ενώ τεράστιες ήταν και οι ουρές των εξερχόμενων από την πόλη αυτοκινήτων. Επίσης χθες αναχώρησαν αεροπορικώς από τη Μόσχα 104.440 επιβάτες, αριθμός ρεκόρ για τη φετινή χρονιά.

Οι θερμοκρασίες στην πόλη κινούνται σταθερά γύρω στους 35 βαθμούς και στα περίχωρα, που καίγονται, φθάνουν ακόμη και τους 38. Εκτός από λίγες καθυστερήσεις σε μικρό αριθμό πτήσεων τα αεροδρόμια προσαρμόστηκαν και εργάζονται με ορατότητα 750-900 μέτρων.

Σύμφωνα με μαρτυρίες πολιτών και τουριστικών πρακτόρων, ξεπουλήθηκαν όλα τα ελεύθερα πακέτα προς χώρες, που δεν έχουν βίζα για τους Ρώσους πολίτες, όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και το Μαυροβούνιο.

Αρκετοί υποψήφιοι τουρίστες και παράγοντες του τουριστικού χώρου θέτουν μάλιστα το ερώτημα «γιατί δεν θα μπορούσε να αρθεί έστω και προσωρινά η ισχύς της Συνθήκης Σένγκεν για ανθρωπιστικούς λόγους, ώστε να διευκολυνθούν να πετάξουν ακόμη κι όσοι θα ήθελαν να πληρώσουν μια εκδρομή για να ταξιδέψουν σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα».

Όσοι κάτοικοι της Μόσχας δεν κατάφεραν να φύγουν, καταφεύγουν σε ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα και χώρους με κλιματισμό, ακόμη και στα αυτοκίνητά τους, καθώς κυρίαρχη είναι η αίσθηση ότι μετά από τόσες μέρες ο καπνός και η οσμή του έχουν πλέον μπει μέσα στο εσωτερικό των κτιρίων και τα διαμερίσματα, που υποχρεωτικά δεν αερίζονται.

Πολλά παράπονα εκφράζονται και για τα 120 «κέντρα αναπνοής», που άνοιξε ο Δήμος της Μόσχας, πολλά από τα οποία δεν διαθέτουν κλιματισμό, παρά μόνο παρηγοριά και τσάι για τους ηλικιωμένους.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων 557 εστίες φωτιάς είναι ενεργές σε όλη τη Ρωσία και σε μια έκταση 174.000 στρεμμάτα. Το τελευταίο 24ωρο ξέσπασαν 247 νέες εστίες και κατασβέστηκαν 239. Από το συνολικό αριθμό των πυρκαγιών οι 25 αφορούν αργή καύση επιφανειακών κοιτασμάτων τύρφης, η ατελής καύση της οποίας και παράγει το μεγαλύτερο όγκο του μονοξειδίου του άνθρακα.

Ελεγχόμενη χαρακτηρίζεται η κατάσταση και γύρω από το πυρηνικό κέντρο του Σνιέζινσκ στα Ουράλια, όπου η φωτιά απομακρύνθηκε από τα κτίρια με συντονισμένη νυχτερινή επιχείρηση, αλλά δεν έσβησε εντελώς.

Ο επικεφαλής των αεροπορικών δυνάμεων του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων Ραφαήλ Ζακίροφ είπε ότι αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούνται 34 ιπτάμενα μέσα στην κατάσβεση των πυρκαγιών, εκ των οποίων 9 ξένα. Αύριο ο αριθμός θα ενισχυθεί με 2 αμφίβια Μπέριεφ Β-200 που παραλαμβάνονται κατευθείαν από το εργοστάσιο κατασκευής τους, 2 ελικόπτερα Κ-32, που φθάνουν από την Τουρκία, δύο αεροσκάφη από την Ιταλία κι ένα ακόμη από τη Γαλλία.

Κατά τη χθεσινοβραδυνή σύσκεψη στην οποία προήδρευσε ο αρμόδιος υπουργός Εκτάκτων Καταστάσεων Σεργκέι Σαϊγκού ζήτησε αναδιάταξη των δυνάμεων και συγκέντρωσή τους στα πιο επικίνδυνα μέτωπα, μεταξύ των οποίων και εκείνο της Μόσχας, που μοιάζει ανυποχώρητο και ταλαιπωρεί ήδη για δεύτερη εβδομάδα τους κατοίκους της πρωτεύουσας.

Ο κ. Σαϊγκού προανήγγειλε «γενικευμένη επίθεση στα μέτωπα των περιχώρων της Μόσχας», που θα απαλλάξει τη ρωσική πρωτεύουσα από τις φωτιές σε 5-7 ημέρες.

Απειλή για την υγεία ο καπνός

Ο γεμάτος μικροσωματίδια πυκνός καπνός αποτελεί σοβαρή απειλή για την υγεία, προειδοποιούν οι γιατροί, που θεωρούν ότι το μόνο αξιόπιστο μέτρο προστασίας είναι η απομάκρυνση από τη μολυσμένη περιοχή.

Η μόλυνση του αέρα της Μόσχας ξεπερνά, ανάλογα με την ώρα της ημέρας, κατά τρεις έως έξι φορές το επίπεδο συναγερμού στη ρωσική πρωτεύουσα.

Το παρατηρητήριο της ποιότητας του αέρα στη Μόσχα, το Mosecomonitoring, ανακοίνωσε στην ηλεκτρονική του σελίδα ότι ο καπνός αποτελείται από επιβλαβή μικροσωματίδια, μεγέθους τουλάχιστον 10 μικρών, κυρίως μονοξειδίου του άνθρακα και συγκεκριμένων υδρογονανθράκων.

Ο μολυσμένος αέρας περιέχει επίσης σημαντικές συγκεντρώσεις οξειδίου του αζώτου και θειώδους αμμωνίου, ενώ το ποσοστό του οξυγόνου είναι μειωμένο.

Σύμφωνα με τον γιατρό Πάβελ Λογκίνοφ του Ευρωπαϊκού Ιατρικού Κέντρου της Μόσχας, ο κατάλογος των προβλημάτων υγείας που είναι πιθανόν να προκαλέσει ο καπνός είναι μακρύς: βρογχίτιδα, άσθμα, αλλεργίες πνευμονικές και οφθαλμικές λοιμώξεις. Επιπλέον, η έλλειψη οξυγόνου στον αέρα μπορεί επίσης να προκαλέσει καρδιαγγειακά προβλήματα.

Δεν υπάρχουν μέσα για αποτελεσματική προστασία. “Το μόνο πράγμα που βοηθά πραγματικά είναι να φύγει κανείς από τη Μόσχα”, ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι χρόνια πάσχοντες, οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, τα βρέφη και οι έγκυοι”, εξηγεί ο γιατρός Λογκίνοφ.

“Για την αναπνοή, οι χειρουργικές και άλλες μάσκες βοηθούν κάπως κατά των ερεθισμών που προκαλούνται από τον καπνό, αλλά αυτό δεν διευθετεί το πρόβλημα της έλλειψης οξυγόνου στην ατμόσφαιρα. Δεν αναπνέουμε ευκολότερα”, τονίζει ο γιατρός.

Ο χειρότερος καύσωνας τα τελευταία 1.000 χρόνια

Ο καύσωνας που πλήττει τη Ρωσία από τις αρχές Ιουλίου και προκάλεσε τις τεράστιες πυρκαγιές στην περιοχή της Μόσχας, είναι ο χειρότερος τα τελευταία 1.000 χρόνια, από την ίδρυση του κράτους, δήλωσε σήμερα ο διευθυντής της ρωσικής μετεωρολογικής υπηρεσίας.

“Ούτε εμείς, αλλά ούτε και οι πρόγονοί μας δε βίωσαν μια τέτοια κατάσταση τα τελευταία 1.000 χρόνια, από την ίδρυση του κράτους μας”, δήλωσε ο Αλεξάντρ Φρολόφ. “Είναι ένα μοναδικό φαινόμενο που δε γνωρίζει προηγούμενο στ΄αρχεία μας”, πρόσθεσε.

Η μετεωρολογική υπηρεσία έχει ανακοινώσει ότι ο καύσωνας έχει καταρρίψει κάθε ρεκόρ, τόσο σε βαθμούς όσο και σε διάρκεια, από τότε που άρχισαν να καταγράφονται οι μετεωρολογικές παρατηρήσεις εδώ και 130 χρόνια.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία, η υψηλότερη θερμοκρασία, 38,2 βαθμοί Κελσίου, καταγράφηκε στη Μόσχα στις 29 Ιουλίου ενώ η αμέσως μικρότερη θερμοκρασία καταγράφηκε στην Αγία Πετρούπολη (37,1 βαθμοί) το Σάββατο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline