Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Ερευνα για τα ναρκωτικά στην Ελλάδα
Ερευνα για τα ναρκωτικά στην Ελλάδα

Ερευνα για τα ναρκωτικά στην Ελλάδα

  • November 26, 2010
  • 0 Likes
  • 25 Views
  • 0 Comments

Αυξητικές τάσεις στη χρήση ηρωίνης καταγράφει σε όλη την Ευρώπη η Ετήσια Εκθεση για την κατάσταση των ναρκωτικών για το 2010, η οποία παρουσιάστηκε  στο υπουργείο Υγείας.

Τα στοιχεία του Οργανισμού της ΕΕ για τα ναρκωτικά αφορούν το 2008 και δείχνουν ότι η κάνναβη παραμένει η δημοφιλέστερη ουσία, καθώς το 22,5% του πληθυσμού έχει δοκιμάσει στην Ελλάδα, από τους οποίους 17 εκατομμύρια είναι ηλικίας μεταξύ 15 και 34 ετών.

Χρήση κοκαΐνης έχουν κάνει 14 εκατομμύρια Ευρωπαίοι, ενώ είναι εντυπωσιακό το στοιχείο ότι τα 3 εκατομμύρια από αυτούς είναι κάτω των 34 ετών.

Όπως διαπιστώθηκε είναι εμφανής και στην Ελλάδα η αυξητική τάση χρήσης κοκαΐνης, καθώς έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των ατόμων που ζητούν βοήθεια για την απεξάρτηση από την κοκαΐνη.

Όσον αφορά την ηρωίνη, η Ελλάδα παραμένει ως μία από τις χώρες που η ουσία αυτή είναι βασική ουσία εξάρτησης.

Σημαντικό πρόβλημα για όλη την Ευρώπη είναι οι νέες συνθετικές ουσίες, οι οποίες ανήκουν κυρίως στα καναβινοειδή. Ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι η διακίνηση αυτών των ουσιών διακινούνται μέσω διαδικτύου.

Ο κ. Α. Γκούσντεελ, που έκανε την παρουσίαση της έρευνας στο υπουργείο Υγείας, εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η οικονομική κρίση και στο πρόβλημα των ναρκωτικών.

Η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Μένη Μαλιώρη, τόνισε ότι η Ελλάδα παραμένει ως η χώρα με τη μεγαλύτερη λίστα για ανθρώπους που αναζητούν τη θεραπεία ή που περιμένουν να μπουν σε προγράμματα υποκατάστασης και εξήγησε ότι είμαστε μία από τις τέσσερις χώρες της Ευρώπης που δεν έχουμε προγράμματα υποκατάστασης στις φυλακές. Εκτίμησε ωστόσο ότι η χρήση κάνναβης, αμφεταμινών, έκστασης και κοκαΐνης δείχνουν να σταθεροποιούνται.

Τόνισε ότι ένας χρήστης ηρωίνης στην Ελλάδα ξεκινά στα 24 αλλά ζητά βοήθεια στα 34.

Ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος είπε ότι το υπουργείο επιλέγει τις καλύτερες δυνατές χωροταξικές λύσεις για να στεγαστούν 17 μονάδες του ΟΚΑΝΑ, θα είναι κατά βάση νοσοκομειακοί χώροι όπως είπε, για να εξαφανιστεί η λίστα της ντροπής, όπως τόνισε.

Ο κ. Δ. Κρεμαστινός, ως πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για τα ναρκωτικά, έκανε λόγο για διαχρονικό πρόβλημα με δύσκολες λύσεις και είπε ότι χρειάζεται να βάλουν όλοι πλάτη.

Δείτε την είδηση και στο facebook

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline

  • Μοιραστείτε: