Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Επικίνδυνη για την καρδιά η πρόωρη εμμηνόπαυση
Επικίνδυνη για την καρδιά η πρόωρη εμμηνόπαυση

Επικίνδυνη για την καρδιά η πρόωρη εμμηνόπαυση

  • July 1, 2010
  • 0 Likes
  • 17 Views
  • 0 Comments

Οι γυναίκες που περνάνε πρόωρα την εμμηνόπαυσή τους, πριν την ηλικία των 46 ετών, έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος, εγκεφαλικού ή άλλης καρδιαγγειακής πάθησης αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Ο κίνδυνος είναι ο ίδιος ακόμα κι όταν οι γυναίκες κάνουν ορμονοθεραπεία, την οποία μέχρι το 2002 οι γιατροί σύστηναν συχνά ακριβώς για να μειώσουν τις πιθανότητες καρδιαγγειακών προβλημάτων. Όμως αργότερα, αυτή η πρακτική περιορίστηκε, όταν αποκαλύφθηκε ότι η ορμονοθεραπεία αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού και της μήτρας και έχει επίσης άλλες παρενέργειες.

Η έρευνα, υπό την δρα Μελίσα Γουέλονς του πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ και παρουσιάστηκε σε συνέδριο της αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρίας στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό.

Μελέτησε περισσότερες από 2.500 γυναίκες ηλικίας 45 – 84 ετών και από αυτές το 28% είχε πρόωρη εμμηνόπαυση (η μέση ηλικία εμμηνόπαυσης είναι 51 ετών).

Η υπεύθυνη της έρευνας κάλεσε τις γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση να εργαστούν σκληρότερα για να μειώσουν τους άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως την υψηλή χοληστερίνη και την υψηλή πίεση του αίματος, κάνοντας περισσότερη σωματική άσκηση και ακολουθώντας πιο υγιεινή διατροφή.

Καμία γυναίκα της έρευνας δεν είχε καρδιαγγειακό επεισόδιο πριν την ηλικία των 55 ετών, όμως μετά οι γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση είχαν πιθανότητα περίπου 6% να πάθουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό έναντι μικρότερης πιθανότητας 2,6% των γυναικών που είχαν εμμηνόπαυση μετά τα 47 χρόνια τους.

Η έρευνα δεν συμπέρανε ότι η πρόωρη εμμηνόπαυση με κάποιο τρόπο προκαλεί άμεσα καρδιαγγειακό επεισόδιο, αλλά αποτελεί «δείκτη» για μελλοντικό αυξημένο κίνδυνο.

Πηγή:  ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline