Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Εξυπνότερα τα παιδιά που κολυμπούν από μικρά
Εξυπνότερα τα παιδιά που κολυμπούν από μικρά

Εξυπνότερα τα παιδιά που κολυμπούν από μικρά

  • May 10, 2010
  • 0 Likes
  • 11 Views
  • 0 Comments

Τα πεντάχρονα παιδιά που κολυμπούν, όπως και τα βρέφη, έχουν πολύ μεγαλύτερες ικανότητες να διατηρήσουν την ισορροπία τους και να αναπτύξουν συντονισμένες κινήσεις σε σύγκριση με συνομηλίκους τους που δεν κολυμπούν.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι καθηγητές Sigmundsan και Hopkins από το Πανεπιστήμιο του Lancaster, αφού συνέκριναν τα αποτελέσματα που προέκυψαν από δοκιμές σε 19 πεντάχρονα παιδιά και βρέφη που συμμετείχαν στην μελέτη.

Κατά την ανάλυση των δεδομένων ελήφθησαν υπόψη και άλλοι παράγοντες, όπως η κοινωνική θέση και η εκπαίδευση των γονέων, η παρουσία μεγαλύτερων σε ηλικία αδελφών, κλπ. Μερικά από τα παιδιά άρχισαν να κολυμπούν από 2-3 μηνών και συνέχισαν να ασχολούνται με αυτό μέχρι και 7-8 μηνών. Κάθε συνεδρία περιελάμβανε καταδύσεις του μωρού και έξοδο στην επιφάνεια με τη βοήθεια των γονέων, ενώ τα παιδιά προσπαθούσαν να πιάσουν αντικείμενα μέσα στο νερό.

Τα πεντάχρονα παιδιά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και υποβλήθηκαν σε δοκιμή συντονισμού που έπρεπε να περπατήσουν στις μύτες των ποδιών, άλμα με σχοινί και ρίψεις με μπάλα-στόχο. «Τα παιδιά που κολυμπούν σε πολύ μικρή ηλικία, παρουσιάζουν καλύτερα αποτελέσματα κατά τις δοκιμασίες του συντονισμού κινήσεων από άλλα παιδιά που δεν κολυμπούν» εξήγησε ο καθηγητής Sigmundsan.

Αποδεικνύεται έμπρακτα ότι το νερό και το κολύμπι είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για την ανάπτυξη των παιδιών.

Το νερό και το κολύμπι σε τακτική βάση βοηθά στις δραστηριότητες και δεν ενισχύει μόνο τους μύες αλλά και τον σκελετό, επίσης αναπτύσσει στα κέντρα του εγκεφάλου ευθύνες για την ισορροπία και τον συντονισμό. Κατά την μετέπειτα εξέλιξη των παιδιών, τα κέντρα αυτά συνδέονται με τη λογική σκέψη και την ικανότητα συγκέντρωσης.

Πηγή:  Lancaster University

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline