Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα νέας θωρακοχειρουργικής μέθοδου
Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα νέας θωρακοχειρουργικής μέθοδου

Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα νέας θωρακοχειρουργικής μέθοδου

  • February 26, 2010
  • 0 Likes
  • 28 Views
  • 0 Comments

Μία νέα ελάχιστα επεμβατική θωρακοχειρουργική μέθοδος, η οποία μέχρι πρότινος είχε εφαρμογή μόνο στη διάγνωση, εφαρμόζεται πλέον σε ογκολογικούς ασθενείς με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι περισσότερες από τις πρώιμες μεταστατικές, αλλά και οι πρωτοπαθείς κακοήθεις νεοπλασματικές βλάβες των πνευμόνων, ενώ θεωρείται ως μέθοδος εκλογής για τη χειρουργική αντιμετώπιση του πνευμονοθώρακα, αλλά και για το σύνολο των καλοηθών πνευμονικών μορφωμάτων.

«Η θωρακοσκοπική χειρουργική αποτελεί μια καταξιωμένη και εδραιωμένη μέθοδο, τόσο διεθνώς όσο πλέον και στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία είναι σε θέση να αντικαταστήσει το μεγαλύτερο μέρος της κλασικής-ανοιχτής χειρουργικής, προσφέροντας στους ασθενείς μια κατά πολύ «φιλικότερη» και συγκριτικά ανώδυνη θεραπεία, με την προϋπόθεση ότι απαιτεί απόλυτη εξειδίκευση της χειρουργικής ομάδας και εξειδικευμένο τεχνολογικό εξοπλισμό. Αποτελεί δε μια καταξιωμένη και εδραιωμένη μέθοδο, τόσο διεθνώς, όσο πλέον και στη Βόρεια Ελλάδα, που αποτελεί το παρόν και όχι το μακρινό μέλλον της χειρουργικής θώρακος» αναφέρει ο χειρουργός-ογκολόγος, ειδικευμένος στη λαπαροενδοσκοπική χειρουργική, Χάρης Κωνσταντινίδης, οποίος με τη χειρουργική του ομάδα εφαρμόζει τη μέθοδο αυτή σε ιδιωτικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης

Με την ίδια μέθοδο, επιτυγχάνεται ακριβής σταδιοποίηση των νεοπλασμάτων ώστε να αποφευχθούν μείζονες και επώδυνες χειρουργικές επεμβάσεις στον καρκινοπαθή ασθενή. Επίσης, η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται εδώ και χρόνια και στην αντιμετώπιση παθήσεων του οισοφάγου, με άριστα αποτελέσματα, ειδικά σε περιπτώσεις όπου η προσπέλαση μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν ιδιαίτερα δυσχερής και τραυματική.

Η θωρακοσκοπική προσπέλαση, διευκρινίζει ο κ. Κωνσταντινίδης,προσφέρει μοναδικά πλεονεκτήματα στον ασθενή, αφού είναι σε θέση να υποδεκαπλασιάσει το χειρουργικό τραύμα. Άμεση συνάρτηση αυτού, είναι το γεγονός ότι ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ασύγκριτα μειωμένος, ενώ παράλληλα ο ασθενής αναρρώνει και μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του ασχολίες σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα το κατά πολύ μικρότερο κόστος νοσηλείας και οι πολύ λιγότερες χαμένες εργατοώρες. Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο αφού πρακτικά δεν απομένουν ουλές“.

Ως προς τη μέθοδο της ελάχιστα επεμβατικής θωρακοχειρουργικής, ο κ. Κωνσταντινίδης αναφέρει: “Κατά τη διάρκεια της επέμβασης χρησιμοποιούμε ειδική κάμερα που προσφέρει μεγέθυνση 10-15 φορές, γεγονός που μας επιτρέπει να είμαστε απόλυτα ακριβείς στις κινήσεις μας, επιτυγχάνοντας έτσι τον ελάχιστο δυνατό τραυματισμό των ιστών και συνεπώς κατά πολύ μικρότερη κάκωση και αιμορραγία.

Το γεγονός αυτό προσφέρει περαιτέρω πλεονεκτήματα στον ασθενή, αφού μειώνονται κατακόρυφα και οι πιθανότητες εμφάνισης επιπλοκών που σχετίζονται με τη δημιουργία μολύνσεων και προβλημάτων επούλωσης, τα οποία εμφανίζονται μετά από τις κλασικές -ανοιχτές χειρουργικές επεμβάσεις. Σημαντικά μειωμένες είναι επίσης και οι αναπνευστικές και καρδιαγγειακές επιπλοκές, λόγω της ταχείας κινητοποίησης των ασθενών. Με μια φράση θα λέγαμε, συμπεριλαμβάνοντας όλο σχεδόν το φάσμα των χειρουργικών πνευμονικών παθήσεων, ότι η θωρακοσκοπική χειρουργική εiναι σε θέση να αντικαταστήσει το μεγαλύτερο μέρος της “ανοιχτής” χειρουργικής”.

Πηγή:   ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline