Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Εθελοντική αιμοδοσία με…ανταλλάγματα για τους Έλληνες
Εθελοντική αιμοδοσία με…ανταλλάγματα για τους Έλληνες

Εθελοντική αιμοδοσία με…ανταλλάγματα για τους Έλληνες

  • November 29, 2010
  • 0 Likes
  • 17 Views
  • 0 Comments

Τη στιγμή που μόνο το 47% των αναγκών σε αίμα καλύπτεται από εθελοντική προσφορά στην Ελλάδα, η έννοια της ανταμοιβής για την αιμοδοσία (υπό μορφή της άδειας από την εργασία) φαίνεται ότι είναι εδραιωμένη στη συνείδηση των Ελλήνων.

Στοιχεία έρευνας του Τζανείου Νοσοκομείου, σε δείγμα 526 αιμοδοτών (ηλικίας 18-63 ετών), έδειξαν ότι το 55,5% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η αιμοδοσία θα ενισχυθεί, αν επεκταθούν οι παροχές, ενώ το 36,5% δηλώνει ότι θα έδινε συχνότερα αίμα, αν γενικευόταν οι άδειες σε όλους τους δότες.

“Η έννοια της ανταμοιβής είναι εδραιωμένη στη συνείδηση, όχι μόνο αυτών που έχουν πρόσβαση σε τέτοιου είδους παροχές, αλλά και στους υπόλοιπους. Αυτό αναδεικνύει ένα ακόμη πρόβλημα στο μακρύ δρόμο προς το στόχο της εθελοντικής, μη αμειβόμενης αιμοδοσίας και καθιστά επιτακτική την ανάληψη πρωτοβουλιών από τα όργανα της Πολιτείας για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων”, επισημαίνεται- μεταξύ άλλων- στην έρευνα, που θα παρουσιαστεί στο 21ο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Ποιά είναι στάση των αιμοδοτών έναντι της ανταμειβόμενης αιμοδοσίας;

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, στον ελληνικό χώρο κυριαρχεί το μοντέλο του δημοσίου υπαλλήλου, που ανταμείβεται με άδεια 2-4 ημερών για την εθελοντική αιμοδοσία. Ένα άλλο είδος ανταμοιβής, που προέκυψε τα τελευταία χρόνια, είναι η διαγραφή απουσιών μαθητών των ΤΕΕ, με την προσκόμισης βεβαίωσης ότι ο μαθητής έδωσε εθελοντικά αίμα.

Όσον αφορά τη στάση των αιμοδοτών απέναντι στην ανταμειβόμενη αιμοδοσία, από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτουν τα εξής:

Το 33,9% του συνόλου των ερωτηθέντων (20% δημόσιοι υπάλληλοι και 44,2% ιδιωτικοί) απάντησαν ότι θα έπαιρναν ρεπό την ημέρα της αιμοδοσία, ενώ το 18,8% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι θα έπαιρναν αιμοδοτική άδεια 1-4 ημερών (μέση διάρκεια 2,6 ημέρες).

Το 60% των δημοσίων υπαλλήλων απάντησε στο ερώτημα αυτό ότι, θα έκανε χρήση του δικαιώματος, ενώ από τους ιδιωτικούς υπαλλήλους μόνο το 10,4% είχε πρόσβαση στην αιμοδοτική άδεια.

Το 91,1% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα πρόσφεραν αίμα, ανεξάρτητα από το κίνητρο της άδειας, ενώ στην ερώτηση, αν θα πρόσφεραν αίμα συχνότερα, στην περίπτωση που γενικεύονταν οι άδειες σε όλους τους δότες, απάντησε θετικά το 36,5%.

Στο ερώτημα, αν πρέπει να καταργηθούν οι παροχές διότι αλλοιώνουν το νόημα της αιμοδοσίας, το 10,1% δεν απάντησε, ενώ το 36,4% απάντησε θετικά.

Στο αντίστροφο ερώτημα, αν οι παροχές πρέπει να επεκταθούν ως ενισχύουσες την αιμοδοσία, το 10,3% δεν απάντησε, ενώ το 55,5% των υπολοίπων τοποθετήθηκε θετικά.

«Οι κάθε είδους ανταμοιβές δυσκολεύουν τη σωστή επιλογή του αιμοδότη και ανοίγουν διόδους κινδύνου τόσο για τον αιμοδότη όσο και για το λήπτη. Πολλοί θεωρούν ότι η κατάργηση της όποιας ανταμοιβής θα οδηγήσει στη μείωση του διαθέσιμου αίματος και στη δημιουργία κινδύνων για τους ασθενείς», επισημαίνεται -μεταξύ άλλων- στην έρευνα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline