Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Δωρεάν εξετάσεις στους αστέγους των Αθηνών
Δωρεάν εξετάσεις στους αστέγους των Αθηνών

Δωρεάν εξετάσεις στους αστέγους των Αθηνών

  • May 27, 2010
  • 0 Likes
  • 7 Views
  • 0 Comments

Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας για την παροχή εντελώς δωρεάν ιατρικών εργαστηριακών εξετάσεων στους αστέγους των Αθηνών συνυπέγραψαν ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, ο Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του Ιδρύματος Αστέγων Ελευθέριος Σκιαδάς και ο Πρόεδρος του ΔΣ του Ιατρικού Ομίλου Euromedica Απόστολος Τερζόπουλος.

Το Μνημόνιο υπογράφηκε στο πλαίσιο της συντονισμένης στρατηγικής που έχει εκπονήσει ο Δήμος Αθηναίων μέσω του ΚΥΑΔΑ για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και αποβλέπει στην ισότιμη πρόσβαση σε θέματα υγείας και πρόληψης των αστέγων, κυρίως εκείνων που φιλοξενούνται στους ξενώνες του Δήμου.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης,αναφέρθηκε στην σημασία του κοινωνικού δικτύου προστασίας που έχει αναπτυχθεί στην πόλη της Αθήνας και την μεγάλη προσφορά εθελοντών και εθελοντριών, αλλά και των εργαζομένων στον ΚΥΑΔΑ. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι: “μαζί με όλη την Ελλάδα, και η πρωτεύουσά της, η Αθήνα βιώνει δύσκολες στιγμές οικονομικά.

Από την στιγμή που προέκυψε το πρόβλημα, κι ευτυχώς εμείς το αντιληφθήκαμε νωρίς, ξεκινήσαμε πριν ενάμιση χρόνο μια προσπάθεια, και κυρίως αρχίσαμε να σκεφτόμαστε πώς αυτό το πρόβλημα θα το απαλύνουμε για τους ανθρώπους της πόλης μας είτε είναι Έλληνες είτε είναι ξένοι. Στο Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίσαμε ότι έπρεπε να φτιάξουμε ένα σύμφωνο εσωτερικής κοινωνικής συνοχής για την πόλη μας. Γιατί δεν σας κρύβω ότι η μεγαλύτερη αγωνία μου είναι τι μορφή μπορεί να πάρουν οι αντιδράσεις από την απόγνωση στην οποία θα οδηγήσει έναν πολίτη η οικονομική δυσπραγία. Αυτό λοιπόν θα έπρεπε να το αναστείλουμε πριν αρχίσει να παρουσιάζεται”.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων επεσήμανε ότι το δίκτυο κοινωνικής προστασίας που έχει αναπτυχθεί στην Αθήνα, με το Ίδρυμα Αστέγων, το Κέντρο Σίτισης, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, την Αθηναϊκή Αγορά και το Κοινωνικό Φαρμακείο, δεν παρατηρείται σε καμία άλλη πόλη της Ευρώπης.

Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του Ιδρύματος Αστέγων Ελευθέριος Σκιαδάς τόνισε ότι τα εργαστηριακά ευρήματα που προέκυψαν από την διερευνητική συνεργασία με την Euromedica αποκάλυψαν τα αυξημένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άστεγοι συνάνθρωποί μας και την επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθούν μηχανισμοί για τη φροντίδα τους.

Ειδικότερα όπως διαπιστώθηκε μεταξύ άλλων στο 37% των εξετασθέντων βρέθηκαν αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης, το 43,2% είναι διαβητικοί,ο 27% έχουν αυξημένα τριγλυκερίδια, το 10,8% παρουσίασαν διαταραχή των θυρεοειδικών ορμονών, το 5,4% παρουσίασε σιδηροπενική αναιμία.

Στο 27% είχαν αυξημένο αθηρωματικό δείκτη, ενώ στο 10,8% απ’ αυτούς, ο αθηρωματικός δείκτης ξεπερνούσε το 7 εντάσσοντάς τους σε ζώνη υψηλής επικινδυνότητας για έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Το Μνημόνιο βασίζεται σε τέσσερις άξονες: Στη δωρεάν παροχή των υπηρεσιών εκ μέρους της Euromedica, στην επιτόπια διεξαγωγή των εξετάσεων, με μακροχρόνιο ορίζοντα προκειμένου να καλυφθεί και ο νέος ξενώνας που θα δημιουργηθεί από τον Δήμο Αθηναίων καθώς και στην συμπαράσταση από τους εθελοντές ιατρούς.

Στη συνέχεια, ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης ανακοίνωσε ότι ο Δήμος Αθηναίων θα εφαρμόσει επιπλέον δράσεις για τους φτωχούς και ανήμπορους κατοίκους της πόλης, και ότι μέσα στο 2010 θα λειτουργήσει το πρώτο Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου στον 5ο Δημοτικό Διαμέρισμα.  Ενδεικτικά ανέφερε ότι ο χρόνος έκλεισε με 100.000 επισκέψεις στα δημοτικά ιατρεία.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΔΣ του Ιατρικού Ομίλου Euromedica, Απόστολος Τερζόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων ότι στο πλαίσιο της διεύρυσνης του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Όμιλου η Euromedica στηρίζει το πολύ σημαντικό έργο που προσφέρει το Κέντρο Υποδοχής Αστέγων του Δήμου Αθηναίων, παρέχοντας δωρεάν ένα checkup εργαστηριακών εξετάσεων πρόληψης ανά εξάμηνο στους 180 φιλοξενούμενους των δύο ξενώνων του Ιδρύματος.

Πηγή:  ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline