Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Διαδερμικό αυτοκόλλητο για την αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ
Διαδερμικό αυτοκόλλητο για την αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ

Διαδερμικό αυτοκόλλητο για την αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ

  • March 24, 2010
  • 0 Likes
  • 23 Views
  • 0 Comments

Ένα πολύτιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ αποτελεί το διαδερμικό αυτοκόλλητο ριβαστιγμίνης, το οποίο αφενός βελτιώνει τα συμπτώματα των ασθενών και αφετέρου εξασφαλίζει την λήψη της δοσολογίας του φαρμάκου που χρειάζεται ο ασθενής.

Σήμερα από τους 150.000 ασθενείς με Αλτσχάιμερ που υπάρχουν στην Ελλάδα οι 100.000 χρησιμοποιούν φάρμακα και το 1/3 από αυτούς κάνει χρήση του διαδερμικού αυτοκόλλητου, αναφέρει η αναπληρώτρια καθηγήτρια νευρολογίας στο ΑΠΘ Μάγδα Τσολάκη

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε φάρμακα που να αλλάζουν την πορεία της νόσου Αλτσχάιμερ. Έχουμε όμως ένα φάρμακο σε μορφή διαδερμικού αυτοκόλλητου, το οποίο μπορεί να σταματήσει την εξέλιξη της νόσου, να βελτιώσει τα νοητικά , συμπεριφορικά και λειτουργικά συμπτώματα των ασθενών και το οποίο έχει επιπλέον το πλεονέκτημα (γιατί όλα αυτά τα χαρακτηριστικά τα έχουν και τα άλλα φάρμακα) ότι χρησιμοποιείται μία φορά την ημέρα, τοποθετείται από τον περιθάλποντα μία συγκεκριμένη ώρα σε μία περιοχή του δέρματος. Έτσι ο περιθάλπων είναι σίγουρος ότι ο ασθενής θα παίρνει το φάρμακό του στη δόση που πρέπει χωρίς να χρειάζεται να τον πείσει, γιατί μερικές φορές οι άνθρωποι αρνούνται να πάρουν τα φάρμακά τους» εξηγεί η κ. Τσολάκη.

Το διαδερμικό αυτοκόλλητο ενδείκνυται και για την ήπια αλλά και για τη μέτρια και σοβαρή άνοια. «Είναι ένα φάρμακο που αναστέλλει δύο ένζυμα, εκ των οποίων το ένα η ακετυλοχολινεστεράση, λειτουργεί καθ΄ όλη τη διάρκεια της νόσου, αλλά συνέχεια εξασθενεί και ελαττώνεται, ενώ το άλλο ένζυμο, η βουτυρυλχολινεστεράση, ανεβαίνει με την πάροδο της νόσου. Αυτό το φάρμακο έχει τη δυνατότητα να αναστέλλει και το ένα ένζυμο και το άλλο ένζυμο δηλαδή και αυτό που ελαττώνεται και αυτό που αυξάνεται με την εξέλιξη της νόσου. Κυκλοφορεί από το 2007, αλλά αποκτούμε όλο και περισσότερη εμπειρία και πραγματικά βλέπουμε ότι είναι ένα πολύ χρήσιμο όπλο στα χέρια μας» προσθέτει η κ. Τσολάκη.

Το μηνιαίο κόστος του διαδερμικού αυτοκόλλητού είναι όσο και το κόστος των άλλων φαρμάκων, δηλαδή περίπου 150 ευρώ, και καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία χωρίς να χρειάζεται ο ασθενής να πληρώσει συμμετοχή.

Πηγή:   ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline