Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
Διάβρωση δοντιών: Ο κίνδυνος από τα ροφήματα χωρίς ζάχαρη

Διάβρωση δοντιών: Ο κίνδυνος από τα ροφήματα χωρίς ζάχαρη

Τα ευρήματα δημοσιεύονται σε μια ενδιαφέρουσα συγκυρία, καθώς το TikTok «σαρώνει» με 6,3 εκατομμύρια προβολές, μια «υγιεινή» εναλλακτική των αναψυκτικών που αναμειγνύει αρωματικό αφρώδες νερό με βαλσάμικο ξύδι.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή επιστημονική επιθεώρηση JADA Foundational Science, συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση της ανάγκης για τον περιορισμό της κατανάλωσης όξινων ποτών.

Οι όξινες τροφές και τα ποτά μπορούν να φθείρουν το σμάλτο που προστατεύει τα δόντια, μια διαδικασία γνωστή ως διάβρωση των δοντιών.

Η διάβρωση είναι μόνιμη και μπορεί να ανοίξει την πόρτα στα βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα και μόλυνση. Μπορεί επίσης να προκαλέσει αποχρωματισμό των δοντιών, καθώς το λευκό σμάλτο φθείρεται και έρχεται στην επιφάνεια το κιτρινωπό στρώμα που βρίσκεται από κάτω και ονομάζεται οδοντίνη.

Οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν αν το μη ανθρακούχο εμφιαλωμένο νερό, το αρωματισμένο ανθρακούχο νερό και το απλό ανθρακούχο νερό προκαλούν διάβρωση των δοντιών. Εμπότισαν δόντια που είχαν εξαχθεί πρόσφατα σε 7 διαφορετικά ροφήματα χωρίς ζάχαρη (και ένα αναψυκτικό με ζάχαρη για σύγκριση) προκειμένου να διαπιστώσουν ποια ποτά προκαλούν διάβρωση. Τα δόντια εκτέθηκαν στα ποτά για 24 ώρες, διάστημα που οι ερευνητές θεωρούν ότι ισοδυναμεί με την έκθεση στα ποτά για ένα έτος σε φυσιολογικές συνθήκες.

Κατά την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων, διαπίστωσαν ότι τόσο τα ποτά με ζάχαρη όσο και αυτά χωρίς ζάχαρη προκάλεσαν διάβρωση του οδοντικού σμάλτου. Τη διάβρωση προκάλεσαν τα οξέα, ενώ ο τύπος του γλυκαντικού έπαιζε μικρότερο ρόλο.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι και τα αρωματισμένα ανθρακούχα νερά προκαλούσαν διάβρωση, αν και μικρότερη από αυτή που προκάλεσαν τα αναψυκτικά με και χωρίς ζάχαρη. Τα μόνα που δεν διάβρωσαν το σμάλτο ήταν τα μη ανθρακούχα, μη αρωματισμένα εμφιαλωμένα νερά.

«Οι άνθρωποι βρίσκουν τα ανθρακούχα ποτά δροσιστικά, ειδικά αυτή την εποχή του χρόνου. Απολαύστε τα με μέτρο και κατά προτίμηση μαζί με τα γεύματα», λέει ο Δρ Hewlett.

«Αν θέλετε όμως κάτι πραγματικά καλό για την υγεία των δοντιών σας, το νερό, συμπεριλαμβανομένου του νερού της βρύσης που έχει υποστεί φθορίωση, και το γάλα είναι οι καλύτερες επιλογές».

Πηγή: news-medical.net

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts