Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
Γιατί πρέπει να εντάξεις στη διατροφή σου τα Cranberries;

Γιατί πρέπει να εντάξεις στη διατροφή σου τα Cranberries;

Τα cranberries έχουν πολύ μεγαλύτερη αξία από το να προσθέτουν χρώμα και γεύση στις σαλάτες. Ποιοι είναι οι λόγοι για να καταναλώνεις περισσότερο την υπερτροφή;

Τα εκχυλίσματα και οι χυμοί cranberry έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος σε χιλιάδες ανθρώπους. Η Αμερικανική Ουρολογική Εταιρεία τα συνιστά ως το πρώτο βήμα για τη μείωση των επαναλαμβανόμενων ουρολοιμώξεων. Όμως το έντονο αυτό κόκκινο μούρο προσφέρει ακόμα περισσότερα.

«Τα βιοενεργά συστατικά στον χυμό cranberry, τα αποξηραμένα cranberries και μια ποικιλία άλλων πηγών cranberry έχει αποδειχθεί ότι προάγουν μια σειρά από ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία», λέει ο Jeffrey Blumberg, PhD, του Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging στο Πανεπιστήμιο Tufts, στη Βοστώνη. «Πιστεύω ότι έχουμε «γρατσουνίσει» την επιφάνεια μόνο όταν πρόκειται να προσδιορίσουμε την πιθανή δύναμη του cranberry», τονίζει.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο χυμός cranberry μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό και διαβήτη. Επίσης μπορεί να εξαλείψει τα επιβλαβή εντερικά βακτήρια και να βελτιώσει την υγεία των δοντιών και των ούλων.

Τέλος μπορεί να συμβάλλει στην προστασία από τον καρκίνο και να μειώσει την υπερβολική χρήση αντιβιοτικών και την αντίσταση.

Ποια είναι τα οφέλη των cranberries για την υγεία;

Μείωση του κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια και διαβήτη.

Αυτές οι ασθένειες μοιράζονται υποκείμενους παράγοντες κινδύνου όπως αυξημένη αρτηριακή πίεση, αυξημένα επίπεδα σακχάρου, χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων καθώς και αυξημένη C-αντιδρώσα πρωτεΐνη, ενός δείκτη φλεγμονής. Ερευνητές στο Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών εξέτασαν τα αποτελέσματα ενός χυμού cranberries με λίγες θερμίδες και διαπίστωσαν ότι βελτίωσε όλους αυτούς τους δείκτες.

Σε μια ομάδα 56 ανδρών και γυναικών με μέσο όρο ηλικίας 50 ετών, οι μισοί έπιναν ένα ποτήρι χυμό cranberry δύο φορές την ημέρα και οι άλλοι μισοί έπιναν ένα ρόφημα εικονικού φαρμάκου. Μετά από 8 εβδομάδες, όλοι οι δείκτες υγείας βελτιώθηκαν σε όσους έπιναν χυμό cranberry. Παρόμοια αποτελέσματα έχουν βρεθεί και σε άλλες μελέτες.

Εξάλειψη επιβλαβών εντερικών βακτηρίων

Μελέτες σε κύτταρα και ζώα δείχνουν ότι το cranberry εμποδίζει τα επιβλαβή βακτήρια να προσκολληθούν στα τοιχώματα του στομάχου και του εντέρου, μειώνοντας τις πιθανότητες μόλυνσης και διευκολύνοντας την εξάλειψη των βακτηρίων. Επίσης μελέτες σε ανθρώπους έχουν βρει ότι ο χυμός cranberry μπορεί να βοηθήσει στη μείωση ή την εξάλειψη της μόλυνσης από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (H. pylori,), η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πεπτικό έλκος, γαστρίτιδα ή φλεγμονή του στομάχου.

Προστασία των δοντιών και των ούλων

Το Cranberry εμποδίζει την προσκόλληση των επιβλαβών βακτηρίων του στόματος στα δόντια και τα ούλα. Ερευνητές στην Ινδία δημιούργησαν ένα ειδικό στοματικό διάλυμα cranberriesράνμπερι για χρήση σε μια μελέτη και διαπίστωσαν ότι ήταν εξίσου αποτελεσματικό στην καταπολέμηση των βακτηρίων όσο ένα ισχυρό αντιβακτηριακό στοματικό διάλυμα. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, αυτός ο τύπος στοματικού διαλύματος cranberry δεν έχει αναπτυχθεί ως καταναλωτικό προϊόν. Καθώς το ξέπλυμα του στόματος με χυμό cranberry δεν συνιστάται, επειδή η οξύτητά του μπορεί να βλάψει το σμάλτο των δοντιών.

Πρόληψη του καρκίνου

Μελέτες σε κύτταρα και ζώα έχουν δείξει ότι τα εκχυλίσματα και οι σκόνες cranberry μειώνουν τη φλεγμονή και μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ή μείωση της ανάπτυξης διαφόρων τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, των ωοθηκών, του παχέος εντέρου, του οισοφάγου, του προστάτη, του εγκεφάλου, του ήπατος, του πνεύμονα, του στόματος, του στομάχου, καθώς και λευχαιμία, λέμφωμα και μελάνωμα.

Μείωση των ουρολοιμώξεων και της αντίστασης στα αντιβιοτικά

Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον το 40% των γυναικών και το 12% των ανδρών θα εμφανίσουν ουρολοίμωξη τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Όταν τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται συστηματικά για τη θεραπεία αυτών των λοιμώξεων, η αντίσταση στα αντιβιοτικά μπορεί να γίνει πολύ σοβαρός κίνδυνος.

Η χρήση λοιπόν εκχυλισμάτων ή χυμών cranberry για την πρόληψη και τη θεραπεία των ουρολοιμώξεων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αντοχής στα αντιβιοτικά. Ο Angelo Luis, PhD, ένας ερευνητής από μια ομάδα που διερεύνησε τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης cranberry και της πρόληψης των ουρολοιμώξεων, σε 5000 σχεδόν άτομα, αναφέρει το εξής: «Η έρευνά μας υποστηρίζει ότι τα προϊόντα cranberry μπορούν να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση των συχνών ουρολοιμώξεων».

Η ειδική ποιότητα cranberries

Τα μούρα και άλλα φρούτα είναι σημαντικές πηγές PACS (συντομογραφία των προανθοκυανιδινών), μια κατηγορία αντιοξειδωτικών που είναι ιδιαίτερα ευεργετικά. Τα PAC διατίθενται σε διάφορες μορφές: τύπου Α και τύπου Β. Τα περισσότερα μούρα και φρούτα περιέχουν τον τύπο Β, αλλά τα cranberries είναι πλούσια σε PAC τύπου Α, τα οποία εμποδίζουν τα επιβλαβή βακτήρια να κολλήσουν στα τοιχώματα του ουροποιητικού συστήματος, στο κυτταρικό στρώμα του εντερικού επιθηλίου, στα δόντια και στα ούλα.

Πώς να επωφεληθείς από τα cranberries

Εκχυλίσματα cranberries: Για την πρόληψη ή τη θεραπεία των ουρολοιμώξεων, προμηθεύσου ένα εκχύλισμα σε ταμπλέτες ή κάψουλες. Οι δόσεις ποικίλλουν για τα διαφορετικά εκχυλίσματα.

Χυμός cranberries: Οι μελέτες έχουν δοκιμάσει συνήθως 1-2 ποτήρια χυμού την ημέρα. Ωστόσο, για να αποφύγεις την υπερφόρτωση ζάχαρης, αναζήτησε έναν χυμό με φυσικά γλυκαντικά ή χωρίς ζάχαρη εάν σου αρέσει η γεύση της τάρτας.

Φρέσκα, αποξηραμένα ή λυοφιλοποιημένα cranberries: Όλα περιέχουν ευεργετικά αντιοξειδωτικά και μπορούν να προστεθούν σε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής ή δίαιτας καθώς και σε ποικίλες συνταγές.

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts