Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
Γιατί η νόσηση με Covid δεν προστατεύει τα παιδιά από επαναμόλυνση με τη μετάλλαξη Όμικρον

Γιατί η νόσηση με Covid δεν προστατεύει τα παιδιά από επαναμόλυνση με τη μετάλλαξη Όμικρον

Ωστόσο ο εμβολιασμός φαίνεται ότι αποτελεί «ασπίδα προστασίας».

«Ακούω τους γονείς να λένε: Το παιδί μου είχε νοσήσει πέρυσι με covid, άρα είναι προστατευμένο» ανέφερε η Αντριέν Ράντολφ από το Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης η οποία ήταν η κύρια συγγραφέας της νέας μελέτης μαζί με τον Σουρέντερ Κουράνα από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και προσέθεσε: «Ωστόσο ανακαλύψαμε ότι τα αντισώματα που παράγονται μετά από προηγούμενη λοίμωξη με τον SARS-CoV-2 δεν εξουδετερώνουν την Όμικρον, γεγονός που σημαίνει ότι τα ανεμβολίαστα παιδιά παραμένουν ευάλωτα απέναντι στην Όμικρον».

Οι ερευνητές πήραν δείγματα αίματος από 62 παιδιά και εφήβους που νοσηλεύθηκαν με σοβαρή Covid-19, από 65 παιδιά και εφήβους που νοσηλεύθηκαν με MIS-C καθώς και από 50 μικρούς ασθενείς που δεν είχαν νοσηλευθεί και είχαν αναρρώσει μετά από ήπια Covid. Όλα τα δείγματα ελήφθησαν κατά το 2020 και στις αρχές του 2021, πριν από την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον.

Εξέθεσαν εργαστηριακά τα δείγματα σε έναν ψευδοϊό (ο οποίος προερχόταν από τον SARS-CoV-2 αλλά δεν ήταν τόσο σοβαρός) και μέτρησαν πόσο μπορούσαν τα αντισώματα να εξουδετερώσουν πέντε διαφορετικές παραλλαγές του SARS-CoV-2: Άλφα, Βήτα, Γάμμα, Δέλτα και Όμικρον.

Τόσο τα παιδιά όσο και οι έφηβοι εμφάνισαν μια σχετική απώλεια της ικανότητας εξουδετέρωσης και των πέντε παραλλαγών του ιού– ωστόσο η απώλεια αυτή ήταν πιο έντονη σε ό,τι αφορούσε την παραλλαγή Όμικρον.

«Η Όμικρον είναι πολύ διαφορετική σε σύγκριση με τις προηγούμενες παραλλαγές, με πολλές μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα και η μελέτη αυτή επιβεβαιώνει ότι μπορεί να διαφύγει την αντισωματική απόκριση» σημείωσε η Ράντολφ. «Τα ανεμβολίαστα παιδιά παραμένουν ευάλωτα στην παραλλαγή».

Αντιθέτως τα παιδιά που είχαν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου για την Covid-19 εμφάνιζαν υψηλότερους τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων ενάντια και στις πέντε παραλλαγές του ιού, συμπεριλαμβανομένης της Όμικρον, όπως προέκυψε από τη μελέτη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα αυτά πρέπει να δώσουν ώθηση στους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους ενάντια στον SARS-CoV-2 σε πολλές χώρες τα ποσοστά εμβολιασμού στις μικρές ηλικίες παραμένουν χαμηλά.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Nature Communications.

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts