Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Βρέθηκε τι προκαλεί υψηλή πίεση στο αίμα
Βρέθηκε τι προκαλεί υψηλή πίεση στο αίμα

Βρέθηκε τι προκαλεί υψηλή πίεση στο αίμα

  • October 22, 2010
  • 0 Likes
  • 24 Views
  • 0 Comments

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν για πρώτη φορά έναν ορμονικό μηχανισμό στον οργανισμό που προκαλεί την υψηλή πίεση του αίματος, ένα εύρημα που μπορεί να οδηγήσει μελλοντικά σε νέες θεραπείες για την πάθηση.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Κέμπριτζ (Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών) και Νότιγχαμ, υπό τον καθηγητή Ρόμπιν Κάρελ, στη σχετική παρουσίαση της μελέτης τους στο περιοδικό “Nature“, σύμφωνα με τις βρετανικές “Τέλεγκραφ” και “Γκάρντιαν“, αναφέρουν ότι ανακάλυψαν έναν τρόπο με τον οποίο το σώμα ελέγχει την πίεση του αίματος και πώς μερικές φορές αυτός ο μηχανισμός διαταράσσεται.

“Στοχεύοντας” αυτό τον μηχανισμό με νέα φάρμακα, οι ερευνητές ευελπιστούν ότι θα μπορέσουν να σταματήσουν τη δυσλειτουργία της υψηλής πίεσης και έτσι να εμποδίσουν την υπέρταση, από την οποία πάσχουν πολλά εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο και η οποία αποτελεί βασική αιτία πρόκλησης εμφράγματος ή εγκεφαλικού.

Η πίεση του αίματος ελέγχεται από ορισμένες ορμόνες (τις αγγειοτενσίνες ή αγγειοπιεσίνες), οι οποίες, όταν βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες, αναγκάζουν τα αιμοφόρα αγγεία να συσταλούν, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτόν την πίεση του αίματος. Οι επιστήμονες, που αφιέρωσαν 20 χρόνια στην μελέτη αυτών των ορμονών, κατάφεραν τελικά να ανακαλύψουν το πιο πρώιμο στάδιο της ανάπτυξής τους. Έτσι, πιστεύουν ότι μπορούν πια να εμποδίσουν αυτό τον “διακόπτη” που προκαλεί υπερπαραγωγή των συγκεκριμένων ορμονών και συνεπώς να εξαφανίσουν την αρχική ορμονική αιτία που “πυροδοτεί” την εμφάνιση της υπέρτασης.

Βρήκαμε το πρώτο βήμα στη βασική διαδικασία που ελέγχει την πίεση του αίματος“, δήλωσε ο Κάρελ, προσθέτοντας ότι ανοίγουν πλέον νέες στρατηγικές για την καταπολέμηση της υπέρτασης. Τα φάρμακα (αναστολείς ACE) που σήμερα χρησιμοποιούνται για την πάθηση, εστιάζονται στα τελευταία στάδια -και όχι στα πρώτα- του μηχανισμού που ελέγχει την πίεση του αίματος.

Παράλληλα, οι ερευνητές δήλωσαν ότι η ανακάλυψή τους μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση της προεκλαμψίας, μιας διαταραχής υψηλής πίεσης του αίματος σε ορισμένες εγκύους (2% έως 7% στις συνολικές εγκυμοσύνες), η οποία μπορεί να απειλήσει τις ίδιες και το έμβρυο. Η ανακάλυψη του ορμονικού μηχανισμού της υπέρτασης μπορεί να οδηγήσει στην αποφυγή και της προ-εκλαμψίας στο μέλλον.

Πηγή:  ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline