Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Βρέθηκε γονίδιο που συνδέει την καρδιακή προσβολή με την ασθένεια των ούλων
Βρέθηκε γονίδιο που συνδέει την καρδιακή προσβολή με την ασθένεια των ούλων

Βρέθηκε γονίδιο που συνδέει την καρδιακή προσβολή με την ασθένεια των ούλων

  • May 27, 2009
  • 0 Likes
  • 14 Views
  • 0 Comments

Γερμανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα γενετικό σύνδεσμο ανάμεσα στην καρδιακή προσβολή και στην ασθένεια των ούλων (περιοδοντίτιδα). Ήταν ήδη γνωστό ότι αυτά τα δύο συνδέονταν κάπως, αλλά ο μηχανισμός παρέμενε άγνωστος.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Κιέλου βρήκαν ένα γονίδιο που είναι κοινό τόσο στους ανθρώπους με περιοδοντίτιδα, όσο και στους πάσχοντες από καρδιά.

Η ανακάλυψη, που έγινε από ερευνητική ομάδα υπό τον δρα Άρνε Σέφερ και παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ανθρώπινης Γενετικής, το οποίο πραγματοποιείται στη Βιέννη, σύμφωνα με το BBC, επισημαίνει πως η ασθένεια των ούλων πρέπει να αντιμετωπίζεται πολύ σοβαρά από τους γιατρούς και τους ασθενείς και να θεραπεύεται όσο γίνεται πιο έγκαιρα.

Τόσο το πρόβλημα της στεφανιαίας όσο και η περιοδοντίτιδα συνδέονται με κοινούς παράγοντες κινδύνου, κυρίως το κάπνισμα, το διαβήτη και την παχυσαρκία. Οι ερευνητές έχουν δείξει τις ομοιότητες ανάμεσα στα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας και σε αυτά που υπάρχουν στις πλάκες της στεφανιαίας αρτηρίας, ενώ και οι δύο ασθένειες χαρακτηρίζονται από μια μη ισορροπημένη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος και από χρόνια φλεγμονή.

Μια θεωρία είναι ότι τα βακτήρια που εμπλέκονται στην ασθένεια των ούλων, πυροδοτούν μια ήπια φλεγμονώδη αντίδραση σε όλο το σώμα, προκαλώντας αλλαγές στις αρτηρίες, που οδηγούν σε εγκεφαλικά και εμφράγματα. Μια άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι τα βακτήρια, που εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος, διαταράσσουν τον τρόπο που τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται.

Η γερμανική έρευνα εντόπισε ένα γονίδιο στο χρωμόσωμα 9, το οποίο στο παρελθόν ήδη είχε “ενοχοποιηθεί” για τα εμφράγματα, αλλά αυτή τη φορά διαπιστώθηκε ότι ταυτόχρονα είναι παρόν στους ασθενείς με την πιο επιθετική μορφή περιοδοντίτιδας. Η συγκεκριμένη παραλλαγή του γονιδίου είναι ταυτόσημη και στις δύο ασθένειες, αν και ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί πώς ακριβώς λειτουργεί αυτή η σύνδεση.

“Τώρα πια ξέρουμε σίγουρα ότι υπάρχει μια ισχυρή γενετική σχέση και, γι’ αυτό, οι ασθενείς με περιοδοντίτιδα πρέπει να προσπαθούν να μειώνουν τους παράγοντες κινδύνου και να παίρνουν προληπτικά μέτρα όσο γίνεται πιο έγκαιρα”, δήλωσε ο δρ Σέφερ, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι η ανακάλυψη θα συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας.

Πηγή:  ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline