Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Βαρηκοΐα: Τι είναι; Πως αντιμετωπίζεται;
Βαρηκοΐα: Τι είναι; Πως αντιμετωπίζεται;

Βαρηκοΐα: Τι είναι; Πως αντιμετωπίζεται;

  • March 29, 2010
  • 0 Likes
  • 21 Views
  • 0 Comments

Ο Νικόλαος Συλλιγαρδάκης Ωτορινολαρυγγολόγος, Χειρουργός Κεφαλής και Τραχήλου, Επιστημονικός Συνεργάτης Ιασώ General, Κεντρικής Κλινικής Αθηνών, Αθηναϊκής Κλινικής, Βιοκλινικής, Ευρωκλινικής Παίδων, εξηγεί στο Υγείαonline.gr που οφείλεται η βαρηκοΐα, καθώς και τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος.

Το αυτί είναι το όργανο της ακοής, το οποίο περιλαμβάνει και το όργανο της ισορροπίας. Διαιρείται ανατομικά σε έξω, μέσο, και έσω αυτί. Ανάλογα της θέσης της βλάβης η βαρηκοΐα χωρίζεται κυρίως σε αγωγής, νευροαισθητήρια, και μεικτή.  

•    Η απώλεια της ακοής από διαταραχή της αγωγιμότητας οφείλεται σε δυσλειτουργία του έξω ή του μέσου ωτός. Π.χ. απόφραξη του έξω ακουστικού πόρου (π.χ. από κυψελίδα), άθροιση εξιδρωματικού υγρού στο μέσο αυτί ( εκκριτική μέση ωτίτιδα), δυσκαμψία του συστήματος αγωγής (ωτοσκλήρυνση) και διακοπή της συνέχειας του συστήματος των ακουστικών οσταρίων. Η βαρηκοΐα αγωγιμότητας γενικά αντιμετωπίζεται με επιτυχία, με ιατρική ή χειρουργική θεραπεία και σε μερικές περιπτώσεις και με τα δυο.

•    Η νευροαισθητήρια βαρηκοΐα οφείλεται σε βλάβη του κοχλία. Κάκωση από θόρυβο, ωτοτοξικότητα και γήρανση (πρεσβυακουσία). Η αισθητήρια βαρηκοΐα δεν επιδέχεται διόρθωση με ιατρική ή χειρουργική θεραπεία, συχνά όμως μπορεί να αποφεύγεται ή και να σταθεροποιείται.

Η βαρηκοΐα μπορεί επίσης να οφείλεται σε βλάβες του ακουστικού νεύρου, των ακουστικών πυρήνων, των νευρικών οδών ή και του ακουστικού φλοιού του εγκεφάλου, νευρίνωμα του ακουστικού νεύρου, η πολλαπλή σκλήρυνση, καθώς και η αγγειακή εγκεφαλική νόσος.

Παιδιά: Η βαρηκοΐα από διαταραχή της αγωγιμότητας στα παιδιά είναι πολύ συχνή, ιδιαίτερα πριν από την ηλικία των 6 ετών. Οι περισσότερες περιπτώσεις οφείλονται σε εκκριτική μέση ωτίτιδα, αποτέλεσμα ανωριμότητας της ευσταχιανής σάλπιγγας. Οι σημαντικού βαθμού βαρηκοΐες κατά την κρίσιμη αυτή περίοδο της εκμάθησης της ομιλίας και της γλώσσας έχουν ιδιαίτερα βαριές επιπτώσεις.

Η αμέλεια για τη διόρθωση της βαρηκοΐας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι δυνατό να οδηγήσει σε μόνιμη ανεπάρκεια της ικανότητας επικοινωνίας του ατόμου.

Η βαρηκοΐα από νευροαισθητήρια διαταραχή στα παιδιά είναι δυνατό να είναι συγγενής ή επίκτητη (π.χ. μηνιγγίτιδα ή ιογενής λοίμωξη). Η βαριά συγγενής κώφωση συχνά δεν γίνεται αντιληπτή από τους γονείς πριν από την ηλικία των 12-18 μηνών. Οι επίμονες βαρηκοΐες από διαταραχή της αγωγιμότητας συνήθως οφείλονται σε χρόνια λοίμωξη του αυτιού, σε τραυματική βλάβη ή σε ωτοσκλήρυνση.

Οι βαρηκοΐες νευροαισθητήριου τύπου σε ενηλίκους είναι συχνές. Χαρακτηριστική είναι η βαθμιαία προοδευτική βαρηκοΐα με την ηλικία, που αφορά κατά κύριο λόγο τις υψηλές συχνότητες του ήχου. Άλλα αίτια νευροαισθητήριας βαρηκοΐας είναι, η υπερβολική έκθεση σε έντονο θόρυβο, οι τραυματισμοί της κεφαλής, καθώς και συστηματικές νόσοι, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης.

Οι ασθενείς με βαρηκοΐα που δεν διορθώνεται με ιατρικά μέσα μπορούν να ωφεληθούν με την τεχνητή ενίσχυση του ήχου. Τα σύγχρονα ακουστικά δεν παραμορφώνουν σχεδόν καθόλου τον ήχο, έχουν δε ελαχιστοποιηθεί σε μέγεθος μέχρι τέτοιου σημείου ώστε συχνά να μπορούν να τοποθετούνται ολόκληρα μέσα στον έξω ακουστικό πόρο. Σήμερα διατίθενται ψηφιακά ακουστικά βοηθήματα, με τα οποία εξασφαλίζεται ουσιαστική βελτίωση στην κατανόηση της ομιλίας.

Σε άτομα με βαριά κώφωση νευροαισθητηριακού τύπου, γίνεται εμφύτευση ηλεκτρονικής συσκευής (κοχλιακό εμφύτευμα) στον κοχλία  που ερεθίζει κατευθείαν το ακου¬στικό νεύρο.

Συλλιγαρδάκης Νικόλαος
Ωτορινολαρυγγολόγος,
Χειρουργός Κεφαλής και Τραχήλου,
Επιστημονικός Συνεργάτης Ιασώ General, Κεντρικής Κλινικής Αθηνών,
Αθηναϊκής Κλινικής, Βιοκλινικής, Ευρωκλινικής Παίδων
Ιατρείο: Αττική Ιατρική
Τηλ. 2130347228 – 6944734533

e-mail: sylligardakis@hotmail.com

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline