Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Ασφαλή τα αντισυλληπτικά χάπια σύμφωνα με νέες έρευνες
Ασφαλή τα αντισυλληπτικά χάπια σύμφωνα με νέες έρευνες

Ασφαλή τα αντισυλληπτικά χάπια σύμφωνα με νέες έρευνες

  • March 18, 2010
  • 0 Likes
  • 14 Views
  • 0 Comments

Μια από τις μεγαλύτερες έρευνες που έχουν γίνει ποτέ στον κόσμο σχετικά με τις επιπτώσεις των αντισυλληπτικών χαπιών, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που τα παίρνουν, μπορούν να περιμένουν ότι θα ζήσουν περισσότερα χρόνια και είναι λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και της καρδιοπάθειας, σύμφωνα με μια νέα Βρετανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη, που παρακολούθησε 46.000 γυναίκες επί σχεδόν 40 χρόνια, έγινε από ερευνητές του σκωτσέζικου πανεπιστημίου του Αμπερντίν υπό τον Φίλιπ Χάναφορντ και δημοσιεύτηκε στο “British Medical Journal” (Βρετανικό Ιατρικό Περιοδικό), σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ.

Οι βρετανοί ερευνητές εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί, διαβεβαιώνοντας τα πολλά εκατομμύρια γυναικών σε όλο τον κόσμο που παίρνουν το αντισυλληπτικό χάπι τακτικά, ότι δεν βρήκαν κάποια σχέση ανάμεσα στο χάπι και σε αυξημένο μακροπρόθεσμο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Άντερσον του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, τα πορίσματά της “δείχνουν ότι μακροπρόθεσμα τα οφέλη για την υγεία από το αντισυλληπτικό χάπι υπεραντισταθμίζουν τους όποιους κινδύνους”.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, οι γυναίκες που παίρνουν το χάπι, σε βάθος χρόνου εμφανίζουν σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό θανάτων από οποιαδήποτε αιτία (μεταξύ άλλων, λιγότερους θανάτους από κάθε είδους καρκίνο, συμπεριλαμβανομένων των γυναικολογικών) σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν το παίρνουν. Πάντως οι ερευνητές ανέφεραν ότι το συμπέρασμα αυτό μπορεί να ισχύει μόνο για τις γυναίκες που έπαιρναν τα παλαιότερης γενιάς αντισυλληπτικά και όχι τα πιο σύγχρονα, καθώς η μελέτη τους ξεκίνησε το 1968.

Πολλές γυναίκες, ιδίως όσες χρησιμοποιούσαν τα πρώτης γενιάς αντισυλληπτικά πριν από πολλά χρόνια, είναι πιθανό ότι θα καθησυχαστούν από τα αποτελέσματά μας“, δήλωσε ο Χάναφορντ.

Παλαιότερες έρευνες είχαν δώσει ενδείξεις ότι τα αντισυλληπτικά χάπια μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ιδίως στις ηλικιωμένες και τις καπνίστριες. Ενώ η νέα έρευνα επίσης έδειξε ότι υπάρχει ελαφρώς αυξημένος κίνδυνος για τις γυναίκες κάτω των 45 ετών που παίρνουν τώρα ή έπαιρναν πρόσφατα το χάπι, οι ερευνητές δήλωσαν ότι αυτός ο αυξημένος κίνδυνος στις νεαρότερες γυναίκες εξαφανίζεται μετά από περίπου δέκα χρόνια λήψης του χαπιού, ενώ τα οφέλη για τις μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες ξεπερνούν τους κινδύνους για τις πιο νέες.

Πηγή:   ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline