Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Απαγορεύεται το κάπνισμα και στις παραλίες
Απαγορεύεται το κάπνισμα και στις παραλίες

Απαγορεύεται το κάπνισμα και στις παραλίες

  • November 30, 2010
  • 0 Likes
  • 36 Views
  • 0 Comments

Ο διωγμός του τσιγάρου στην Αυστραλία συνεχίζεται. Μετά την απαγόρευσή του σε όλους τους κλειστούς χώρους αλλά ακόμα και στα γήπεδα, το μέτρο επεκτάθηκε στα αυτοκίνητα με παιδιά και τώρα επιβάλλεται σε υπαίθριους χώρους. Όχι μόνο σε ταβέρνες, εστιατόρια και καφετέριες αλλά και σε παραλίες και πεζόδρομους.

Ήδη το κάπνισμα από την 1η Δεκεμβρίου θα απαγορευτεί στις δημοφιλέστερες παραλίες της Μελβούρνης (από το Σάντριτζ έως τη Σεντ Κίλντα) και οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο 200 δολαρίων.

Ο δήμαρχος του Πόρτ Φίλιπ, Φρανκ Οκόνορ, λέει ότι η απαγόρευση έχει να κάνει και με την ρύπανση της θάλασσας και της παραλίας.

“Κάθε χρόνο μαζεύουμε από τις παραλίες δεκάδες τόνους σκουπίδια και κυρίως αποτσίγαρα” λέει και προσθέτει πως ο καθαρισμός κοστίζει στο δήμο 800.000 δολάρια.

Παράλληλα απαγορεύεται στους λουόμενους να μεταφέρουν στις παραλίες οποιοδήποτε γυάλινο αντικείμενο (ποτήρια, μπουκάλια, κ.α.).

Αξίζει να σημειωθεί πως η ολική απαγόρευση του καπνίσματος στους πεζόδρομους της αγοράς του Frankston της Μελβούρνης έχει εξοργίσει τους καπνιστές της περιοχής οι οποίοι δεν μπορούν ακόμα να κατανοήσουν τους λόγους που το δημοτικό συμβούλιο πήρε την πιο πάνω απόφαση.

Η απαγόρευση, που είναι “δοκιμαστική”, τέθηκε σε ισχύ την περασμένη Δευτέρα και θα διαρκέσει 6 μήνες, οπότε και το Δημοτικό Συμβούλιο θα αποφασίσει οριστικά αν θα την μονιμοποιήσει ή θα επανέλθει στο παλαιό καθεστώς.

Οι καπνιστές αντέδρασαν έντονα στην απαγόρευση, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί, που ισχυρίζονται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει αρμοδιότητα. Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, η δημοτική αστυνομία θα μπορεί να επιβάλει και πρόστιμο μέχρι 2.000 δολάρια σε όσους συλλαμβάνονται να καπνίζουν στους δρόμους όπου ισχύει η απαγόρευση. Αρχικά, οι παραβάτες θα ενημερώνονται από τους αστυνομικούς του Δήμου και αν δεν συμμορφώνονται θα τους επιβάλλεται το πρόστιμο.

Αναφερόμενος στην απαγόρευση ο 68χρονος ‘Αλμπερτ Τζόνσον, που μένει στο Frankston 20 χρόνια, δήλωσε ότι η απαγόρευση του καπνίσματος σε ανοιχτό χώρο εκ μέρους της δημοτικής αρχής είναι παρατραβηγμένη.

“Δεν μπορώ να καταλάβω” είπε “τι τους οδήγησε να απαγορεύσουν το κάπνισμα στον δρόμο. Έτσι που το πάνε σε λίγο θα μας απαγορεύσουν και να αναπνέουμε”, πρόσθεσε ο Αλμπερτ Τζόνσον. Εκτός από τους καπνιστές, κατά της απαγόρευσης τάχθηκαν και αρκετοί ιδιοκτήτες καταστημάτων της περιοχής, που φοβούνται ότι η εκστρατεία του Δήμου κατά των καπνιστών θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί η πελατεία τους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline