Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Αντιμετώπιση παιδιών με κοχλιακό εμφύτευμα
Αντιμετώπιση παιδιών με κοχλιακό εμφύτευμα

Αντιμετώπιση παιδιών με κοχλιακό εμφύτευμα

  • March 31, 2010
  • 0 Likes
  • 24 Views
  • 0 Comments

Στις 21 Νοεμβρίου 2009 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία μία διεθνής ημερίδα ειδικής αγωγής με θέμα: “Αντιμετώπιση παιδιών με κοχλιακό εμφύτευμα: Σύγχρονες Τάσεις”, στο ξενοδοχείο Τιτάνια στην Αθήνα.

Την ημερίδα οργάνωσαν το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σε συνεργασία με την Ομάδα Βαρηκοΐας του Πανελλήνιου Συλλόγου Λογοπεδικών και το Ear Foundation του Nottingham της Αγγλίας.

Η διεξαγωγή της ημερίδας υποστηρίχτηκε με την ευγενική χορηγία τριών εταιρειών κοχλιακής εμφύτευσης, Advanced Bionics, Cochlear και MED-EL. Το πρόγραμμα της ημερίδας περιέλαβε αρχικά διάλεξη της υπεύθυνης συνδιοργάνωσης Αρετής Οκαλίδου, επίκ. καθηγήτριας Λογοπαθολογίας και Αγωγής του Λόγου γύρω από τις ανάγκες των παιδιών με κοχλιακό εμφύτευμα και το ρόλο της διεπιστημονικής ομάδας στην αντιμετώπισή τους. Κατόπιν, δόθηκαν τρεις σεμιναριακές ομιλίες του προσκεκλημένου Βέλγου ψυχολόγου Dr. Leo De Raeve, συνεργάτη του Ear Foundation Nottingham, Δ/ντου του Royal School for the Deaf (KIDS) in Hasselt, Belgium, με πολυετή θητεία σε προγράμματα επιμόρφωσης των ειδικών παιδαγωγών κωφών στη Ευρώπη και ερευνητικά προγράμματα.

Τα θέματα αφορούσαν τη διεθνή επισκόπηση για τις σύγχρονες μεθόδους εκπαίδευσης παιδιών με κοχλιακό εμφύτευμα (Κ.Ε.), τις προκλήσεις που υπάρχουν στον τομέα αυτό και τους τρόπους αντιμετώπισής των με σκοπό την πρόοδο του παιδιού με κοχλιακό εμφύτευμα στην κατάκτηση του προφορικού λόγου και στη μάθηση.

Tη συζήτηση συντόνισαν οι κ.κ. Σταματία Γκούντα, Φλώρα Αναγνώστου και Μαρινέλλα Τσουκαλά, μέλη της Ομάδας Βαρηκοΐας του Π.Σ.Λ.

Στη συνέχεια, συζητήθηκαν σε στρογγυλή τράπεζα μελέτες, περιπτώσεις, με συντονιστές τους Θωμά Νικολόπουλο, Επίκ. Καθηγητή ΩΡΛ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και Στέλλα Σαντζακλή, λογοπαθολόγο. Στους πανελίστες μετείχαν η Καθ. Βενέττα Λαμπροπούλου, Υπεύθυνη της Μονάδας Αγωγής Κωφών του Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Πατρών, η Μαριάνα Κιτσώνα, παθολόγος λόγου και ομιλίας, η Χριστίνα Άντζακα, κοινωνική λειτουργός, η Ολίνα Βουτσά, ψυχολόγος και η Πόπη Κοντού, ειδ. παιδαγωγός κωφών. Την ημερίδα παρακολούθησαν μέλη της Ομοσπονδίας Κωφών και ο Πρόεδρος κ. Γαργάλης, ειδ. παιδαγωγοί κωφών από την Ελλάδα και την Κύπρο και λογοπεδικοί/λογοθεραπευτές.

Τα αποτελέσματα της ημερίδας κατέδειξαν ότι τα κωφά παιδιά που έβαλαν κοχλιακό εμφύτευμα (Κ.Ε.) σε μικρή ηλικία αναπτύσσουν μετά από ένα χρονικό διάστημα τον προφορικό λόγο με καταληπτή ομιλία, ανεξάρτητα από τη μέθοδο επικοινωνίας που χρησιμοποιούσαν πριν από την εμφύτευση (π.χ. νοηματική γλώσσα, ολική επικοινωνία).

Ένα άλλο βασικό συμπέρασμα, πλην της ανάγκης για έγκαιρη τοποθέτηση του κοχλιακού εμφυτεύματος, ήταν ότι όλα τα συστήματα της εκπαίδευσης των κωφών θα πρέπει να προσαρμόσουν τους τρόπους διδασκαλίας τους και της επικοινωνίας μέσα στην τάξη με το κοχλιοεμφυτευμένο παιδί, ούτως ώστε να προάγουν την ανάπτυξη του προφορικού λόγου στο βαθμό που αναμένεται να κατακτηθεί και από τα ακούοντα παιδιά. Γι αυτό όμως τον σκοπό είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν εξατομικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα (Ε.Ε.Π.) που να στοχεύουν στην ερμηνεία του λόγου μέσω της ακρόασης και γενικότερα στη χρήση της ακοής μέσω του κοχλιακού σε όλα τα περιβάλλοντα (σχολείο, σπίτι κτλ).

Από τη συζήτηση της στρογγυλής τράπεζας γύρω από τις μελέτες Ελληνόπουλων με Κ.Ε. που είτε βρίσκονται σε μικρή ηλικία, είτε φοιτούν ήδη σε γενικές και ειδικές τάξεις καθώς και σε ειδικά σχολεία, προέκυψε ότι υπάρχει ανάγκη για μία συστηματική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών των κωφών σε θέματα κοχλιακής εμφύτευσης, εντοπίστηκαν οι δυσκολίες στη διαμόρφωση διάγνωσης αναφορικά με την ύπαρξη πολυαναπηρίας ή μη σε βρέφη που εμφυτεύονται και τέλος τονίστηκε η ανάγκη για μία ολοκληρωμένη διεπιστημονική αντιμετώπιση, με την εδραίωση στενότερων συνεργασιών μεταξύ των ιατρών ΩΡΛ-χειρούργων και ακοολόγων των κέντρων κοχλιακής εμφύτευσης, των λογοπεδικών-λογοθεραπευτών και των εκπαιδευτικών που έχουν ως μαθητές τους παιδιά με Κ.Ε..

Το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμπόσιο Κοχλιακών Εμφυτευμάτων (10th European Symposium on Paediatric Cochlear Implantation) θα γίνει στην Αθήνα, στο Καβούρι στις 12-15 Μαΐου 2011.

e-mail: omada.varikoias@logopedists.gr – web-site: www.espci2011.com

Πηγή: Ομάδα Βαρηκοΐας Πανελληνίου Συλλόγου Λογοθεραπευτών (Π.Σ.Λ.)

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline