Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
Αλ. Τσίπρας: Η χώρα περνά οδυνηρή κρίση με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Αλ. Τσίπρας: Η χώρα περνά οδυνηρή κρίση με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη

«Η χώρα περνά μια οδυνηρή κρίση με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψη του στο Χαλάνδρι, τονίζοντας ότι «οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι οι μεσαίοι φτωχοί και οι φτωχοί απελπισμένοι» ενώ την ίδια ώρα «η λαίλαπα των γαλάζιων ακρίδων εφορμά στο δημόσιο πλούτο».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεναγήθηκε στην Κοινωνική Υπηρεσία και το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου και εν συνεχεία περιόδευσε στην αγορά της πόλης, συνομιλώντας με πολίτες, καταναλωτές και επαγγελματίες καταστηματάρχες που δίνουν αγώνα, όπως του είπαν, για να κρατήσουν ανοικτά τα καταστήματα τους απέναντι στην ακρίβεια, τους υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος, τα υψηλά κόστη των λειτουργικών εξόδων και τη μειωμένη αγοραστική δυνατότητα του καταναλωτικού κοινού.

«Οι ανισότητες διευρύνονται με ραγδαίους ρυθμούς ακόμα και σε περιοχές που παραδοσιακά έχουν μεσοστρώματα», είπε στη δήλωση του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, ο οποίος πριν από την περιοδεία του στην αγορά ξεναγήθηκε στις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Χαλανδρίου «που έχει κάνει μια καταπληκτική δουλειά». «Όταν στο Χαλάνδρι πάνω από 600 οικογένειες βρίσκονται στο κοινωνικό παντοπωλείο και εκατοντάδες άνθρωποι στο συσσίτιο αντιλαμβανόμαστε πού έχει βρεθεί η κοινωνία μας μετά από ενάμιση χρόνο τρομακτικής ακρίβειας στο ρεύμα, στα είδη βασικής κατανάλωσης», είπε. Σημείωσε ότι «η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και για τον εμπορικό κόσμο, για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που με πολύ μεγάλη δυσκολία πλέον μπορούν να τα βγάλουν πέρα καθώς έχει μειωθεί καταλυτικά ο τζίρος τους».

Ο κ. Τσίπτας τόνισε ότι «αυτές οι τρομακτικές ανισότητες δεν μπορούν να συνεχίσουν» και πως «η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή πριν ένας χειμώνας οδυνηρός έρθει σε όλη την ελληνική κοινωνία». Τόνισε ότι «όσο γρηγορότερα έρθει μια προοδευτική κυβέρνηση για να στηρίξει με ένα πρόγραμμα στήριξης των αδύναμων και της μεσαίας τάξης, ένα πρόγραμμα κοινωνικής αλληλεγγύης για τους ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη τόσο το καλύτερο για όλους, για όλη την κοινωνία και τη χώρα».

Νωρίτερα, κατά την ξενάγησή του στην Κοινωνική Υπηρεσία και το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου, ο Αλέξης Τσίπρας ενημερώθηκε για τον τρόπο δράσης και τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος έκανε λόγο για σημαντική αύξηση προσέλευσης πολιτών στις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου τα τελευταία δύο χρόνια και αύξηση των αιτημάτων για επιδόματα αλλά και πίεσης από τους ανθρώπους που τους κόπηκε το ρεύμα. «Έχουμε πάρα πολλά αιτήματα τον τελευταίο χρόνο από ανθρώπους που ζητάνε επανασύνδεση του ρεύματος», είπε. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η δουλειά που κάνει ο Δήμος στο κοινωνικό πεδίο είναι πολύ σημαντική, σημειώνοντας ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ίσως η μόνη που μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο για να μη μείνουν χιλιάδες οικογένειες μόνες απέναντι στην κρίση». Χαρακτήρισε τον Δήμο Χαλανδρίου πρότυπο με μια σειρά από υποδομές. Ο κ. Ρούσσος επισήμανε ότι όσο αυξάνονται οι ανάγκες τόσο λιγοστεύουν οι πόροι.

Στο κοινωνικό φαρμακείο, δομή που υποστηρίζεται από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και ΕΣΠΑ, ο κ. Τσίπρας ενημερώθηκε ότι εξυπηρετούνται 600 άτομα για φάρμακα, τα οποία επιλέγονται από διαπαραταξιακή επιτροπή που ελέγχει τα κριτήρια για να είναι αντικειμενική η επιλογή τους. Είπαν στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι μεταξύ αυτών βρίσκονται και μικρομεσαίοι, τα μαγαζιά των οποίων άντεξαν στα μνημόνια αλλά όχι τώρα, και έρχονται στις υπηρεσίες ακόμα και για φάρμακα.

Από το κοινωνικό παντοπωλείο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διαπίστωσε ότι «έχουμε τρομακτική αύξηση των ανισοτήτων». «Το βλέπουμε και σε μια πόλη όπως το Χαλάνδρι», είπε ο δήμαρχος, ο οποίος σημείωσε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια ενίσχυσης του παντοπωλείου και με χορηγία από τον προϋπολογισμό του Δήμου -μόνο φέτος πάνω από 160.000 ευρώ- και από τις σημαντικές συνεισφορές των δημοτών. Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «πάρα πολλοί άνθρωποι που μέχρι τώρα ήταν ωφελούμενοι σκέφτονται να μεταπηδήσουν από τη συμμετοχή στο κοινωνικό παντοπωλείο στο συσσίτιο γιατί σκέφτονται πώς θα πληρώσουν το ρεύμα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Related Posts